Política

Política

L’Estat espanyol se situa a la cua de l’Europa occidental en llibertat electoral

Espanya se situa en el 56è lloc de 198 a l’Índex Mundial de Llibertat Electoral, amb una classificació d’“acceptable”

Irlanda és el país amb la puntuació més alta, seguida d’Islàndia, Suïssa, Finlàndia, Austràlia, Dinamarca, Portugal, República Dominicana i el Regne Unit

L’Estat espanyol ocupa el lloc 56 del rànquing mundial en llibertat electoral després d’obtenir una puntuació de 69,22 sobre 100 a l’Índex Mundial de Llibertat Electoral (IMLE) 2018 que ha publicat la Fundació per a l’Avenç de la Llibertat. El rànquing el formen un total de 198 països d’arreu del món.

D’aquesta manera, Espanya se situa a la cua de l’Europa occidental en llibertat electoral juntament amb Alemanya i Bèlgica, que obtenen les posicions 64 i 85, respectivament. Els tres països queden classificats a la franja de llibertat electoral “acceptable”, però tots els altres països de l’Europa Occidental obtenen llocs molt més elevats en el rànquing. Dinamarca, per exemple, se situa al 6è lloc mundial, Portugal al 7è lloc i el Regne Unit és a la 9a posició.

Segons l’estudi, en el cas espanyol el factor que llastra la puntuació és el seu pobre acompliment a l’apartat del sufragi passiu –les barreres d’accés a l’activitat político-electoral–, on Espanya cau fins al lloc 127 del món. Per contra, obté una puntuació alta en sufragi actiu (lloc 32).

Hi ha cinc països europeus que suspenen: Armènia (118è lloc a nivell mundial), Rússia (134è) i Turquia (135è) obtenen l’etiqueta de llibertat electoral “insuficient”. Bielorússia (163è) i Azerbaidjan (168è) mostren una llibertat electoral “baixa”.

Irlanda, guanyadora absoluta

Entre els països de l’entorn europeu, Irlanda destaca com la guanyadora absoluta de l’Índex Mundial de Llibertat Electoral 2018. És l’únic país del món que supera els vuitanta punts i aconsegueix la classificació d’“altíssima” llibertat electoral. La segueixen per aquest ordre Islàndia, Suïssa i Finlàndia. Entre els deu primers països també hi ha Dinamarca (6è lloc), Portugal (7è lloc), el Regne Unit (9a posició) i Lituània (10è lloc).

Bons nivells a tot el continent americà

A la resta del món, tot el continent americà destaca pels seus bons nivells de llibertat electoral. A l’Amèrica Llatina, només Cuba (186è lloc), Veneçuela (102è) i Hondures (108è) suspenen a l’IMLE 2018 al costat de Guyana, Belize i algunes illes del Carib. En canvi, obtenen altes puntuacions països com Uruguai (12ºè lloc), Xile (17a posició) i molt especialment la República Dominicana, que queda en el 8è lloc d’aquest rànquing mundial. Els Estats Units obtenen una nota de llibertat electoral “alta” amb la seva 44a posició.

A Oceania, Austràlia se situa al lloc 5 i Nova Zelanda al 39 i els continents africà i asiàtic registren, en general, els pitjors resultats de l’estudi. Algunes excepcions són Sud-àfrica (51è lloc) o Japó (54a posició). Índia aconsegueix una encomiable 20a posició però es deu sobretot a l’excel·lent ordenament, almenys formal, del seu sistema de sufragi actiu, un subíndex que el gegant asiàtic encapçala a l’Índex Mundial de Llibertat Electoral.

Els règims, a la cua del rànquing mundial

Els pitjors nivells de llibertat electoral es registren en els règims on els processos electorals ni tan sols compleixen unes mínimes exigències de credibilitat. Així, tanquen l’IMLE 2018 països com Corea del Nord (lloc 190), Xina (192), Aràbia Saudita (197) i, en darrer lloc, Brunei (198è).

La Fundació per a l’Avenç de la Llibertat ha encarregat la realització d’aquesta primera edició de l’Índex Mundial de Llibertat Electoral al professor José Antonio Peña, de la Universitat Pablo de Olavide de Sevilla. El consell científic inclou catorze professors i especialistes de nou països. L’estudi, elaborat amb la col·laboració de la Universitat Autònoma de Xile, ha identificat 55 indicadors bàsics per elaborar els quatre grans subíndexs que componen el principal: desenvolupament polític, llibertat de sufragi actiu, llibertat de sufragi passiu i apoderament de l’elector.

Està previst que al gener de 2019 es publiqui la segona edició de l’Índex Mundial de Llibertat Electoral.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona