Política

ERC avisa que cal realisme per poder esborrar el 155

Rovira considera “urgent” recuperar les institucions perquè el PP és al govern amb el “focus” en l’ensenyament i la sanitat públiques

Aposta per buscar aliances amb els comuns per créixer

ERC comparteix el mateix objectiu que Junts per Catalunya. Encara més: considera la recuperació de les institucions del tot “prioritària” i “urgent”. Però, per aconseguir-ho, avisa que la majoria independentista que va guanyar a les urnes el 21-D s’haurà d’enfrontar “a totes les dificultats” possibles. I caldrà actuar amb “absolut realisme”, va advertir la secretària general d’ERC en el consell nacional extraordinari celebrat ahir, el primer del 2018.

“Necessitem fer passos ferms, clars i contundents”, hi afegia la també diputada electa, per tal de poder tornar a fer “la política que de manera majoritària han decidit els catalans a les urnes”. Així, la republicana defuig qualsevol estratègia que podria comportar el col·lapse o el bloqueig de les institucions i opta per anar per feina després d’haver-ho intentat gairebé tot des del punt de vista legal per poder treure de la presó preventiva, de moment sense èxit, el seu candidat, Oriol Junqueras.

I ara? Segons els republicans, el primer pas per erradicar l’article 155 de les institucions catalanes és agafar les regnes del Parlament i del govern. Es tracta d’un nou punt d’acord amb Junts per Catalunya, ja que ahir era el mateix Puigdemont el que assegurava que els dos objectius formen un paquet. Ara bé, és a partir d’aquí que l’acord entre les dues forces independentistes majoritàries encara balla i genera divisió: ERC parla de “recuperació” de les institucions, mentre que per a JxCat es tractaria d’una “restauració”, i això implicaria posar al capdavant de les institucions les mateixes persones que hi havia abans que l’Estat espanyol imposés l’article 155 i destituís el govern que liderava Carles Puigdemont. És en aquest sentit que s’han d’entendre les paraules de Rovira quan parla d’“absolut realisme”, ja que el marge de maniobra per poder actuar des de l’exili o des de la presó i amb una forta pressió judicial a les espatlles és més aviat escàs, i l’escenari està del tot entortolligat i no exempt de risc pel que suposa a hores d’ara que el PP estigui manant a la Generalitat, una estada que es podria allargar si l’objectiu és el bloqueig. Com a senyal d’alarma, Rovira va posar l’accent en el futur que hauran d’afrontar la sanitat i l’ensenyament públics –va fer menció especial al període de preinscripció, que ha de començar d’aquí a pocs mesos–, els mitjans de comunicació com TV3, les finances i les delegacions a l’exterior que han de promocionar l’economia catalana. “Quant temps pot aguantar el país així?”, es preguntava la secretària general d’ERC, que aquesta setmana ja va viatjar a Brussel·les per reunir-se amb Puigdemont, sense que transcendissin els detalls d’un acord que hauria de permetre la recuperació efectiva de les institucions i alhora la restitució de l’equip de govern que Rajoy va destituir.

L’estratègia d’ERC no consisteix tant a recuperar els mateixos noms, i més quan això suposaria forçar de nou el reglament sense tenir garantit el resultat. Prova del que vol fer ERC és la renúncia la setmana passada de dos dels seus líders: la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, cedia el relleu a una persona “lliure de processos judicials”, i l’exconseller Carles Mundó, seguint el mateix criteri, es retirava de la política. Els dos republicans van rebre ahir un sentit reconeixement del consell nacional d’ERC, amb els consellers aplaudint-los dempeus a la sala de la seu del carrer Calàbria. Mundó, però, no hi era present.

Aquesta setmana continuaran les negociacions. Queden tres dies per al ple que ha de fer efectiva una majoria a la Mesa del Parlament –ahir la CUP va decidir acceptar formar-ne part– i deu dies més per investir un president que pugui expulsar el 155 de les institucions.

LES FRASES

No podem permetre que el PP, amb quatre escons, ens governi. Té el focus posat en la sanitat i l’ensenyament públics
Res no ens serà regalat. És necessari afrontar totes les dificultats amb absolut realisme
Marta Rovira
secretària general d’erc

Explorar les fronteres de l’independentisme

La recuperació de les institucions catalanes no és l’únic objectiu amb què ERC afronta el nou curs polític que s’obre després de les eleccions del 21-D. Tot i no ser tan urgent i prioritari com fer fora el 155 i el PP de les institucions, els republicans també van assenyalar ahir la necessitat de “buscar noves aliances i explorar les fronteres independentistes” per tal de fer créixer el moviment. En aquest sentit, les aliances amb els comuns podrien començar a ser imprescindibles de cara a la constitució de la Mesa del Parlament. La raó és que, a hores d’ara, el bloc independentista (JxCat, ERC i la CUP) té assegurats 65 vots dels 70 diputats que hi ha al grup, sempre que els tres diputats electes que el jutge Llarena ha decidit mantenir en presó preventiva acabin delegant el vot. Els cinc electes que són a Brussel·les no es podran acollir a la delegació del vot perquè la interlocutòria de Llarena només fa referència a Junqueras, Sànchez i Forn, per la qual cosa els vuit diputats de Catalunya en Comú Podem s’hauran d’abstenir o votar a favor dels candidats que els independentistes presentin per presidir el Parlament, un càrrec que correspon a ERC. Fruit de les negociacions, també hi podria haver un diputat de la CUP i fins i tot dels comuns, partidaris d’afavorir una presidència d’ERC al Parlament, però no pas de la investidura de Puigdemont.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona