Política

Escòcia lluita perquè Londres es quedi al mercat únic

Un informe del govern escocès adverteix de les conseqüències negatives de la sortida de la UE

Els nacionalistes lideraran l’oposició a la llei del ‘Brexit’, que torna avui al Parlament de Westminster

El govern escocès de Nicola Sturgeon va incrementar la pressió perquè el govern de Theresa May adopti un Brexit suau i va presentar ahir una acurada anàlisi sobre les conseqüències econòmiques que podria tenir per a Escòcia la sortida de la Unió Europea (UE). L’informe planteja tres escenaris possibles. El primer, que el Regne Unit surti de la UE però continuï tenint accés al mercat únic i la unió duanera com Noruega, provocaria una caiguda del 2,7% del PIB, i costaria 774 euros a cada escocès.

En el segon, que seria un acord de lliure comerç com el que té el Canadà, el PIB cauria un 6,1%, 1.810 euros per cap. I en el tercer i pitjor escenari, el trencament total amb la UE, que és el que vol la meitat del govern conservador, i que significaria adoptar les regles de l’Organització Mundial del Comerç, el PIB cauria un 8,5% i costaria 2.545 euros per persona anuals, 14.284 milions en total per any. Cap dels escenaris millora la situació que tindria Escòcia si es quedés a la UE, amb un creixement del 2,4%.

Els conservadors escocesos van tractar de desacreditar l’anàlisi i van dir que era exagerada, mentre que el govern de May va declarar que ells busquen el millor per als britànics, no només per als escocesos. Sturgeon va tornar a insistir en l’opció que Escòcia continuï a la UE i que el Regne Unit en surti, com pretenien fer a Irlanda del Nord. Finalment, May va garantir que tot el país adoptaria la regulació europea en cas de no arribar a cap pacte. Una enquesta revela que el 67% dels escocesos no volen tenir una regulació diferent de la resta del país.

El cap de setmana, Sturgeon va insistir en una entrevista a la BBC que a finals d’any decidiran si convoquen un nou referèndum d’independència o no, quan ja estigui clar l’esdevenir de les converses i tingui forma el futur pacte comercial. Si Escòcia pot continuar tenint accés al mercat únic, aleshores evitarà la consulta. Només la convocaria si es queden fora, si aposten per un Brexit dur.

El Partit Nacional Escocès (SNP) s’ha convertit en el principal promotor d’un pacte d’esquerres per forçar el govern conservador de Londres a apostar per un Brexit suau de cara al debat sobre la llei de transferència jurídica del Brexit, que es torna a debatre avui i demà al Parlament de Westminster.

Nacionalistes escocesos i gal·lesos, demòcrates liberals i verds van fer una reunió el cap de setmana, en què van faltar els laboristes de Corbyn, per moure’s en aquesta direcció. Corbyn considera que quedar-se al mercat únic i la unió duanera i a la vegada sortir de la UE, com Noruega, no és factible. El principal objectiu és fer un front comú a partir d’avui amb els laboristes per aprovar una esmena que retiri al govern de May els poders d’Enric VIII que li permeten modificar lleis sense consultar el Parlament. Si l’oposició està unida, només cal una petita revolta al govern com la que es va produir abans de Nadal perquè May perdi la votació.

LA XIFRA

2.545
euros
és el que perdria cada escocès en cas de trencar amb Brussel·les.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Els aliats anuncien l’enviament a Ucraïna de míssils i artilleria

barcelona
escòcia

La crisi al govern escocès deixa en l'aire el futur del primer ministre

barcelona
Carib

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició d'Haití

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

L'auge de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució dels Clavells

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona
política

Puigdemont proposa la cancel·lació del deute amb l’Estat

barcelona