Política

Rajoy amenaça amb el 155 si Puigdemont és investit

El president espanyol avisa que l’aplicació no decaurà perquè no es reconeixerà un president que no es presenti al Parlament

Subratlla que s’impugnarà qualsevol intent d’usar la via telemàtica

Fins ara, el missatge de La Moncloa era que l’aplicació de l’article 155 havia de decaure amb una nova investidura, però ahir el president espanyol va decidir redoblar la pressió sobre els grups independentistes, sobretot sobre Junts per Catalunya, alertant-los que, si persisteixen a voler investir Carles Puigdemont sense la presència del candidat al Parlament, la intervenció estatal es mantindrà sine die, en espera que el nou mandatari s’escolleixi des del que el PP consideren canals “reglamentaris”. Així ho alertava ahir el president espanyol, Mariano Rajoy, a la reunió de la junta directiva del PP, tot emfasitzant que, en el supòsit “impossible” que des Brussel·les “a algú se l’escollís president de la Generalitat, aquest algú ha de prendre possessió, ha de fer-ho físicament, perquè no pot prendre possessió des de Brussel·les i, si ho fa, l’article 155 continuarà en vigor” perquè, segons ell, així ho fixa l’acord del Senat.

Rajoy hi afegia que també, en el supòsit que es pretengués “que Puigdemont assistís a un debat d’investidura” des del seu exili, l’executiu espanyol recorreria “immediatament” contra una decisió que va qualificar de “disbarat”. Pretendre ser president des de la distància “ja no és només un problema polític o jurídic, és un problema de sentit comú”, incidia.

Investidura invalidada

L’objectiu de La Moncloa és aturar qualsevol pretensió que des de la nova mesa del Parlament es pogués donar validesa a una eventual investidura per la via telemàtica. I, en aquest sentit, ja s’ha alertat que posaran en marxa de manera urgent els serveis jurídics de l’Estat per formalitzar la impugnació. I va recordar que, fins i tot els possibles socis de govern, han advertit Puigdemont que “no hi ha marge per ser president des de la distància, ni per delegació ni per cap altra mena de trampa”, reblava. En tot cas, aquest avís l’interpretava en el sentit que dins el món independentista s’ha vist que, pel que fa a l’objectiu de recuperar “la legalitat i el realisme”, “s’estan fent passos en la direcció correcta”. Per tot plegat, el president espanyol insistia en la necessitat que s’instal·lin en aquest “realisme” per poder obrir una etapa de “normalització” a Catalunya perquè, en cas contrari, l’Estat no es mourà de les institucions intervingudes.

El cap de l’executiu espanyol va aprofitar una vegada més una intervenció pública per vantar-se de la seva acció a Catalunya per aturar el procés, sobretot a partir del 155. “S’ha establert un precedent de futur. I el més important és que ha quedat clar que Espanya i la democràcia espanyola tenen instruments per defensar-se i que, quan se l’ataca, es posen en marxa.” També va posar com a exemple del que considera una derrota dels postulats independentistes el fet que en només 48 hores dirigents importants “han abandonat la política o han renunciat a la via unilateral”. Convençut que la “normalitat” s’imposarà en els pròxims temps, i davant els minsos resultats del PP el 21-D, Rajoy concloïa que a partir d’ara “toca guanyar l’independentisme no amb el 155, sinó fent política i apel·lant a la concòrdia i a l’entesa de la gent”.

LA FRASE

No es pot prendre possessió des de Brussel·les i, si ho fa, l’article 155 continuarà en vigor
Mariano Rajoy
president del govern espanyol

Congelada la renda garantida

Un miler de catalans que esperaven incorporar-se al cobrament de la renda garantida aquest gener no podran fer-ho, igual que els del novembre i el desembre, perquè l’Estat ha congelat els pagaments de l’ajut. Els beneficiaris que tenen l’expedient aprovat per cobrar els 564 euros no els podran rebre perquè el Ministeri de Treball ha ordenat a la conselleria intervinguda que no es paguin fins al 15 de febrer. Si aquest dia hi ha govern, el nou executiu català es trobarà que ha de fer front al pagament del miler de persones que ja han estat acceptats i la llista de 70.000 més que l’han demanada. Actualment, cobren la renda garantida uns 27.000 catalans. La contractació de personal per agilitzar els tràmits també s’ha congelat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Junts vol fer auditories comarcals de l’habitatge

PUIGCERDÀ
política

El PP duu a Salou l’intent de quedar-se amb tot el vot de Cs

barcelona
política

Els comuns retreuen ja també al PSC el suport al Hard Rock

barcelona
política

Aragonès fa una crida a concentrar el vot d’esquerres

barcelona
guerra a gaza

El govern de Netanyahu decideix tancar Al Jazeera a Israel

barcelona
itàlia

Més de 400 migrants arriben a Lampedusa en 48 hores

barcelona
bolívia

Morales avisa que serà candidat a les presidencials “de grat o per força”

barcelona
guerra a gaza

Desenes de milers d’israelians insten el seu govern a pactar una treva

barcelona
Salvador Illa
Candidat del PSC al 12-M

“Junts no és l’opció amb més afinitat per governar”

Barcelona