Política

Eleccions 21-D

Iceta avisa Torrent que permetre la investidura a distància de Puigdemont seria un “gravíssim error”

El primer secretari del PSC també s’oposa a què es permeti el vot delegat dels diputats electes a Brussel·les

Els socialistes discrepen de la distribució d’escons

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha traslladat al president del Parlament, Roger Torrent, que seria un “gravíssim error” permetre una investidura telemàtica o per delegació del candidat de Junts per Catalunya (JxCat), Carles Puigdemont. També rebutja que es permeti el vot delegat dels diputats electes que són amb el president a Brussel·les.

El líder socialista ho ha explicat en roda de premsa després de reunir-se amb Torrent en el marc de la ronda de contactes del president per proposar un candidat a la investidura. El diputat socialista ha explicat al president de la cambra que vol que la legislatura iniciada aquest dimecres sigui “molt diferent” a l’anterior. Ha desitjat que es regeixi per la legalitat constitucional, estatutària i reglamentària vigent. Per aquest motiu, ha alertat que “qualsevol altra actuació o deriva seria molt negativa” i ha considerat “no s’haurien de produir nomenaments de persones que no puguin exercir amb plenitud les seves responsabilitats”.

En aquest sentit, ha avisat que rebutgen “totalment” la investidura de Puigdemont ja sigui de forma telemàtica o per delegació. Iceta ha reconegut que el president del Parlament tot just ha començat les converses amb els grups parlamentaris però ha dit que si pensa en el conjunt del país, les institucions i la ciutadania “seria un error pretendre una investidura d’algú que no està a la cambra i que no es podria dedicar ni exercir amb plenitud les responsabilitats que li haurien estat conferides”. Ha insistit que cap de les dues formes tenen “cap mena d’empara ni legal ni reglamentària”. El socialista ha defensat que no només el reglament del Parlament sinó també la llei que regula la presidència diuen “clarament” que el candidat ha de presentar el seu programa davant de la cambra per ser discutit. “No ens imaginem una investidura que no sigui presencial, ni ens ho plantegem”, ha avisat.

Iceta ha comentat que després de valorar-ho han decidit no demanar un informe específic als lletrats sobre la investidura, ja que consideren que aquests ja s’hi van referir en l’anterior informe, malgrat que l’expresidenta Carme Forcadell no els ho havia demanat específicament.

Vot delegat

D’altra banda, el socialista s’ha oposat a la petició de vot delegat que JxCAT ha fet per als diputats Lluís Puig i Clara Ponsatí, que són amb Puigdemont a Brussel·les. Iceta ha recordat que aquest dimecres sí van valorar positivament que es permetés la delegació de vot per als diputats a presó però ha diferenciat la situació d’aquests dels que estan a Bèlgica, ja que aquest supòsit “no entraria en el funcionament normal de la cambra i el respecte més estricte al marc legal vigent”.

Finalment, s’ha mostrat en contra de la distribució dels grups parlamentaris a l’hemicicle si es manté com la del ple de constitució ja que ha defensat que ells han aconseguit més vots i més escons i en canvi estan més lluny del faristol. Iceta ha criticat que la composició respon al fet que les formacions independentistes han volgut “complaure” els comuns.

Iceta ha assegurat que la conversa amb Torrent ha estat “amistosa” i que ha vist en el nou president la voluntat d’“estendre la mà” a tots els grups. Iceta ha dit que, com va fer amb Forcadell, li ha ofert màxim suport institucional, alertant però que el camí ha de ser la legalitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia