Política

parlament

investidura

Puigdemont: “Entre ser president o ser presidiari, sóc més útil de president”

El president assegura que el reglament del Parlament “no prohibeix” una investidura a distància

Carles Puigdemont subratlla que els del 155 “han estat derrotats a les urnes” i “no poden acabar guanyant per la via dels fets”

El president Carles Puigdemont ha defensat aquest divendres que pot exercir de president de la Generalitat des de Brussel·les sense problema. Més encara. En una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio ha sentenciat: “Entre ser president o ser presidiari, sóc més útil de president. És la manera de respectar la decisió de la gent que va sortir a votar. Crec que puc servir millor en aquestes condicions, en les altres no podria”.

I és que Carles Puigdemont ha insistit que els catalans van votar “restitució de manera contundent les institucions catalanes, i ho van fer en condicions d’extrema adversitat i que deixaven molt que desitjar en termes democràtics per part de l’estat”. En aquest sentit, ha defensat que pensar que la restitució “passa per les conseqüències del 155 és una mica contradictori”. “Un mes després de les eleccions, el govern espanyol no s’ha assabentat encara del missatge clar que han enviat els ciutadans. Els ciutadans han dit que no volen el 155 i que volen restituir allò que es va destituir”.

I ha continuat: “Només hi ha dues opcions i des de la presó és segur que no podria governar la Generalitat. Aquí puc fer molta feina i defensar la dignitat de la institució”. “El 155 ha estat derrotat a les urnes i no podem fer que el senyor Rajoy i la coalició del 155, que han tingut un fracàs estrepitós a les eleccions, acabin guanyant per la via dels fets”, ha indicat.

Pel que fa al reglament del Parlament, Puigdemont ha considerat que “el que no està explícitament prohibit, es pot fer”. Per tant, ha defensat la viabilitat d’una investidura a distància tot i no revelar quina fórmula es podria utilitzar. “No li demanarem a ningú que faci una cosa que estigui explícitament prohibida al reglament. Això no passarà”, ha afegit. A més, ha recordat que és la Mesa qui ha de prendre la decisió i que els lletrats no són “l’escó 136”.

Dit això, ha volgut deixar clar també que els partits del Parlament “tenen tot el dret del món a votar que no a la meva investidura si no els hi genero confiança”. Segons ha dit, renunciaria a la presidència si el Parlament li retira la confiança, “així funcionen les democràcies”. “Els presidents en democràcia els tria els Parlaments. Si tinc els vots necessaris d’un Parlament, que és voluntat de la gent, el cap de l’estat no té cap dret de negar-ho”. I és que Puigdemont ha considerat de nou que hi ha “un conflicte polític molt profund i calen solucions polítiques”.

Respecte a les últimes declaracions de Soraya Sáenz de Santamaría sobre el procés català, Puigdemont ha subratllat que Catalunya “mai ha estat en guerra amb ningú, sempre ha estat una reivindicació massiva i pacífica de drets”. “Sempre hem estat gent d’estendre ponts i parar la mà encara que a l’altre costat no hi hagués ningú i ara no hi ha ningú. Nosaltres continuem teixint ponts per molt que ens hagin pegat”, ha afirmat.

Carles Puigdemont ha explicat que de dificultats n’hi hauran moltes “però això no vol dir que ens haguem de rendir”. “El govern espanyol va decidir fa molt de temps que això de les autonomies s’havia de deconstruir per a una recentralització brutal. Hem de ser conscients d’això”. Tot i que ha admès que va subestimar “la brutalitat de l’Estat per mantenir la unitat d’Espanya”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La Fiscalia General de l’Estat demana la recusació de Macías en la causa de la llei d’amnistia

barcelona
unió europea

El Parlament Europeu reconeix Edmundo González com a president “legítim” de Veneçuela

barcelona
política

L’exalcalde de Vilassar de Dalt, candidat a dirigir ERC amb Camps, Jordà i Sans

barcelona
pròxim orient

Israel diu haver frustrat un complot iranià per matar Netanyahu

barcelona
judicial

Llarena veu un possible delicte dels Mossos en la no detenció de Puigdemont

barcelona
política

Junts fa pressió perquè Illa inclogui Puigdemont en la ronda de trobades amb expresidents

barcelona

El ple de Vilablareix puja 30 euros la taxa d’escombraries

VILABLAREIX
Pròxim Orient

Segona onada d’explosions al Líban

Beirut
Josep Maria Vallès
Alcalde de Sant Cugat del Vallès (Junts per Catalunya)

“L’obsessió és revertir el dèficit de 22 milions el 2024”

Sant Cugat