Política

El nou eix francoalemany, en mans dels militants de l’SPD

Macron i Merkel es reuneixen a París per impulsar la reforma de la Unió Europea

Els militants socialdemòcrates alemanys decidiran demà si accepten una altra gran coalició amb la cancellera

El futur del binomi Macron-Merkel està en mans dels militants de l’SPD, que decidiran demà en una consulta interna si accepten formar un nou govern de coalició amb els conservadors de la cancellera alemanya, Angela Merkel.

El vot de les bases socialdemòcrates no dirimirà només si Alemanya surt del punt mort polític en què està instal·lada des de les eleccions legislatives del setembre, sinó també el futur de la reforma de la Unió Europea proposada pel president francès, Emmanuel Macron, que defensa la creació de la figura d’un ministre d’Economia de la zona euro i d’un pressupost que impulsi el creixement en les zones més desafavorides del continent.

El jove dirigent francès, de 40 anys, ha estat un dels grans beneficiats de l’acord de circumstàncies entre l’SPD i la CDU de Merkel. Amb la coalició Jamaica prevista inicialment, entre conservadors, liberals i ecologistes alemanys, la proposta de Macron tenia un futur més aviat negre, per l’hostilitat dels liberals alemanys envers la idea de reforçar els mecanismes de solidaritat entre el nord i el sud d’Europa.

En canvi, un bri d’esperança s’ha obert amb l’acord entre Merkel i el socialdemòcrata Martin Schulz. No només l’SPD es mostra més predisposat a reformar la zona euro, sinó que amb els dirigents d’aquest partit Macron va teixir estrets vincles durant l’etapa en què va exercir com a ministre d’Economia sota el mandat del socialista François Hollande. “L’ambició que nosaltres defensem no pot actuar sola i ella necessita conjugar-se amb l’ambició alemanya”, va assegurar ahir Macron davant Merkel. “Perquè Europa avanci, resulta cabdal que hi hagi un govern estable a Alemanya”, va afirmar, per la seva part, la cancellera alemanya.

Després del principi d’acord entre la CDU i l’SPD, Macron i Merkel es van reunir per primera vegada a París, amb l’objectiu de debatre sobre la reforma de la UE i de traçar les línies principals d’un nou tractat francoalemany, que hauria de ser aprovat al llarg del 2018. Aprofitant la commemoració del cinquanta-cinquè aniversari del famós tractat de l’Elisi, signat el 22 de gener del 1963 entre el canceller Adenauer i el president De Gaulle, Macron i Merkel publicaran dilluns que ve una declaració conjunta que marcarà les línies principals d’aquest nou acord francoalemany. L’Assemblée Nationale i el Bundestag celebraran aquell mateix dia una inèdita sessió parlamentària conjunta. Macron i Merkel pretenen prendre definitivament el comandament de l’incert projecte europeu. Però només en el cas que els militants de l’SPD ho avalin.

LA FRASE

Perquè Europa avanci, resulta cabdal que hi hagi un govern estable a Alemanya
Angela Merkel
cancellera alemanya

Un pont entre França i el Regne Unit

El polèmic Boris Johnson, ministre d’Exteriors britànic, ha tornat a sorprendre. El president francès, Emmanuel Macron, i la primera ministra britànica, Theresa May, es van reunir abans-d’ahir a prop de Londres per reforçar els ponts entre aquests dos països. I Johnson sembla haver-s’ho pres al peu de la lletra. El ministre d’Exteriors britànic ha proposat la construcció d’un pont entre França i el Regne Unit, que passaria per sobre del túnel ferroviari del canal de la Mànega. “Som dues de les economies del món més importants, unides per una sola línia ferroviària. Això és ridícul. La tecnologia ha evolucionat i es poden construir ponts cada vegada més llargs. Al Japó n’hi ha un de 54 km”, ha assegurat un dels assistents de Johnson al diari The Telegraph. La unió amb un pont de la costa britànica amb la francesa, separades per 35 km, és una vella idea, ja estudiada en el segle XIX.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

El PSC es dispara en l’enquesta del CEO i ERC i Junts es disputen el segon lloc

barcelona
GIRONA

La CUP proposa més habitatge públic per ajudar els joves a emancipar-se

GIRONA
guerra a Europa

La corrupció torna a sacsejar el govern ucraïnès

barcelona

Carles Sastre elegit nou president d’ERC-SOM de Roses

roses
Estat espanyol

El PSOE ajorna la comissió federal que ha d’aprovar la llista per a les europees

barcelona
política

Òmnium penja cartells arreu del país amb el lema ‘Protestar no és terrorisme’

barcelona
política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença amb moltes cares noves

girona