Política

Assalt de la insurgència en un luxós hotel de Kabul

Quatre homes armats amb armilles bomba atempten contra l’Intercontinental, freqüentat per estrangers

Els EUA havien alertat aquesta setmana d’un atac imminent a la capital afganesa

Nit de terror a l’hotel Intercontinental de Kabul. Quatre homes armats amb armilles bomba van entrar per la cuina de l’establiment i van sembrar el pànic entre els clients.

Alguns testimonis dels fets van assegurar que un dels homes s’hauria immolat ja en l’inici de l’atac per poder deixar via lliure als altres tres. Aquesta explosió hauria causat “víctimes”, sense que se’n donessin més detalls. Una persona que va aconseguir escapar assegurava que havia vist “almenys quinze morts o ferits” als primers pisos de l’edifici. El Ministeri de l’Interior afganès, però, no va confirmar aquesta dada. A l’hora de tancar aquesta edició, la policia afganesa havia anunciat que dos dels atacants havien estat abatuts.

L’assalt al luxós complex, freqüentat habitualment per estrangers, hauria arrencat a les nou de la nit (hora local) i els insurgents haurien començat a disparar contra els clients, alguns dels quals també haurien estat retinguts. Els que es van adonar que s’estava produint un atac, van intentar fugir. Entre els que ho van aconseguir, hi ha el director de l’hotel, Ahmad Haris Nayab, que assegurava que “la gent fugia enmig d’intensos tirotejos”. Les forces de seguretat van aconseguir arraconar els dos atacants a les plantes superiors de l’edifici. Les imatges de televisió mostraven un important incendi a l’altura del tercer pis. A més, els veïns i els periodistes que van aconseguir acostar-se a la zona de l’atac van sentir diverses explosions. L’hotel, que està situat en un turó, al barri de Karte Parwan, a l’oest de la ciutat, tenia seguretat.

Inici de converses

Tot fa pensar que els insurgents anaven carregats amb granades que haurien fet explotar. Per la seva banda, l’ambaixada dels Estats Units a Kabul ja havia alertat fa uns dies d’un atemptat imminent contra algun establiment a la capital afganesa. Aquest és el primer atac a l’Afganistan des que el govern va reprendre fa uns dies la possibilitat d’unes negociacions de pau amb els talibans. La setmana passada, membres del govern afganès, de l’Alt Consell per a la Pau de l’Afganistan i de faccions dels talibans van mantenir converses informals a Turquia amb el propòsit d’obrir un procés formal de pau al país asiàtic. L’hotel Intercontinental ja va ser objecte d’un atac dels talibans el juny del 2011, data en què van causar almenys 21 morts. L’establiment, de sis plantes i dotat de diversos controls de seguretat atès que és un dels més freqüentats per autoritats i estrangers (especialment periodistes), és utilitzat amb freqüència per donar cabuda a conferències i grans esdeveniments. Kabul ha estat objecte en els últims mesos de greus atacs insurgents.

A principis d’aquest mes, onze persones van morir, entre les quals cinc policies, i vint-i-cinc més van resultar ferides per uns explosius que va fer detonar un atacant suïcida prop de les forces de seguretat que vigilaven una manifestació a la capital afganesa. A finals del maig passat, es va produir a la ciutat el pitjor atemptat al país des de la caiguda del règim talibà amb la invasió nord-americana el 2001, quan un camió carregat d’explosius va provocar més d’un centenar de morts i més de tres-cents ferits. Des del final de la missió de l’OTAN, el gener del 2015, Kabul ha anat perdent terreny davant dels insurgents fins a controlar tot just un 57% del territori del país, segons les dades facilitades per l’inspector general per a la Reconstrucció de l’Afganistan (Sigar).

LA FRASE

La gent fugia enmig d’intensos tirotejos
Ahmad Haris Nayab
director de l’hotel intercontinental de kabul

LA DATA

2011
L’hotel Intercontinental
ja va ser atacat pels talibans, que van causar la mort de 21 persones.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Tarifa plana, la resposta del govern de Pineda a la pujada del 25% de l’IBI

PINEDA DE MAR
política

Ajornada per falta d’acord la reunió de la comissió d’investigació del 17-A

barcelona
política

Espanya defensa la sentència del procés a Estrasburg

barcelona
política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona
Reportatge

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts