Política

El fiscal vol que el president sigui detingut a Dinamarca

Adverteix que demanarà al jutge del TS una nova ordre europea si Puigdemont fa la conferència d’avui a la Universitat de Copenhaguen

JxCat assegura que viatjarà igualment a la capital danesa

Carles Puigdemont està decidit a viatjar a Dinamarca encara que la fiscalia amenacés ahir de demanar una altra ordre europea de detenció. El president de la Generalitat, segons fonts de JxSí, no es replanteja el trasllat a la capital danesa, on farà avui una conferència sobre la situació de Catalunya a la Universitat de Copenhaguen a les dues del migdia. La Fiscalia General de l’Estat va emetre un comunicat per advertir que si la policia confirma el viatge de Puigdemont des de Brussel·les, sol·licitarà al jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena que reactivi l’ordre europea de detenció del president de la Generalitat. Unes hores abans de l’inici de la conferència, el president del Parlament, Roger Torrent, anunciarà el nom de Puigdemont com a únic candidat amb prou suports per sotmetre’s a un debat d’investidura, tot i que l’única manera de fer-ho serà a distància, si no torna a Catalunya, una possibilitat que no preveuen en el seu grup parlamentari, atès que serà detingut si trepitja l’Estat.

L’advocat de Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, va admetre que hi ha un risc “bastant alt” de detenció durant el viatge si el jutge atén la petició de la fiscalia. En declaracions a RAC1, va indicar que “s’ha estudiat i valorat tot”. Si el jutge activa l’ordre europea i arriba a temps –un escenari que es podria donar, perquè, segons l’advocat del president, estan convençuts que el magistrat la té “preparadíssima”–, és “molt possible” que sigui rebutjada “totalment o parcialment” per la justícia danesa. El Codi Penal de l’estat nòrdic penalitza la secessió, però Alonso-Cuevillas considera que no es produirien els “requisits exigibles perquè es pugui parlar de rebel·lió” per tal que Puigdemont fos extradit. A més, l’advocat del president tampoc entendria que Llarena emetés una ordre europea després d’haver retirat l’anterior, feta per la jutgessa de l’Audiencia Nacional Carmen Lamela.

El govern estatal es mostrava alineat amb la posició de la fiscalia. El ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, va advertir del reactivament de l’ordre europea si Puigdemont es desplaça a Dinamarca, perquè el ministeri fiscal “actuarà”. També va advertir que no té immunitat parlamentària, després que el fiscal general de l’Estat assegurés dissabte en un altre comunicat que això no impediria que entrés a la presó si ho ordenés un jutge. Ho feia a propòsit de l’anunci de JxCat d’estudiar les implicacions jurídiques i polítiques d’aquesta immunitat. El ministre d’Afers Estrangers, Alfonso Dastis, va insistir a defensar que les actuacions del president no contribueixen a la concòrdia política. Dastis admetia, però, que “sempre té una certa audiència entre determinades persones als diversos països europeus”.

LA FRASE

La fiscalia està pendent de confirmació oficial via policial dels moviments de l’investigat
Fiscalia General de l’Estat
comunicat

Turull: “El problema és qui s’investeix”

El diputat de Junts per Catalunya Jordi Turull va carregar contra els partits constitucionalistes perquè considera que “el problema real per a ells no és com s’investeix el president, sinó qui s’investeix”. Turull va recordar que, en el mandat anterior, li retreien no haver estat el cap de llista de Junts pel Sí. Per Ciutadans, Puigdemont “hauria de deixar de córrer d’un lloc a un altre com un conill espantat”. El seu secretari general, José Manuel Villegas, el va titllar de “pròfug” de la justícia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

judicial

Llarena veu un possible delicte dels Mossos en la no detenció de Puigdemont

barcelona
política

Junts fa pressió perquè Illa inclogui Puigdemont en la ronda de trobades amb expresidents

barcelona

El ple de Vilablareix puja 30 euros la taxa d’escombraries

VILABLAREIX
Pròxim Orient

Segona onada d’explosions al Líban

Beirut
Josep Maria Vallès
Alcalde de Sant Cugat del Vallès (Junts per Catalunya)

“L’obsessió és revertir el dèficit de 22 milions el 2024”

Sant Cugat

Les finances, a l’ull de l’huracà

Sant Cugat del Vallès
política

La CUP decideix sobre aliats i lideratges orgànics i s'imposa créixer

barcelona
Xevi Guitart
Delegat del govern de la Generalitat a Girona

“Vinc d’un vaixell i m’he ficat en un gran transatlàntic”

Girona
Elena Vila
Cap de l’oposició a Sant Cugat del Vallès (PSC)

“No som la ciutat de referència que havíem estat”

SANT CUGAT DEL VALLÈS