Política

dinamarca

conferència de Puigdemont

Puigdemont arriba a Copenhaguen, tot i l’amenaça d’activar l’ordre europea de detenció

Aquest cap de setmana, el seu advocat va admetre que el risc de detenció era “bastant alt” si sortia de Bèlgica

El ministre d’Exteriors espanyol, Alfonso Dastis, és a Brussel·les i no ha volgut posicionar-se, però ha comentat que “de moment” Puigdemont és lliure per moure’s fora d’Espanya

Carles Puigdemont ha aterrat aquest dilluns poc després d’un quart de nou del matí a l’aeroport de Copenhaguen, procedent de Brussel·les, per participar en una conferència a la Universitat de la capital danesa sobre el procés català. Es tracta de la primera vegada que surt del territori belga, on va arribar-hi a finals d’octubre, un dia i mig després de la declaració d’independència al Parlament, i s’exposa al risc de ser arrestat si la Fiscalia espanyola demana al Tribunal Suprem que s’activi una euroordre de detenció, tal com va avisar el ministeri públic aquest cap de setmana. De fet, l’advocat de Puigdemont a Barcelona, Jaume Alonso-Cuevillas, va admetre que el risc de detenció era “bastant alt” si sortia de Bèlgica.

El ministre d’Exteriors, Alfonso Dastis, ha recordat avui que la decisió de reactivar una ordre internacional de detenció contra Carles Puigdemont “competeix als jutges” i ha recordat que aquest “està subjecte a un procediment judicial a Espanya” i que “fora d’ella, els seus moviments” són “lliures”.

“El senyor Puigdemont està subjecte a un procediment judicial a Espanya, fora d’ella, de moment, els seus moviments són lliures dins de la Unió Europea”, ha afirmat Dastis en arribar al Consell de ministres d’Exteriors, que se celebra avui a Brussel·les.

El ministre ha dit no voler pronunciar-se al respecte atès que “és una qüestió que està sotmesa a tramitació judicial en aquests moments i el Govern no té molt que dir”.

Sobre l’activació d’una ordre internacional de detenció contra Puigdemont, que la Fiscalia espanyola va anunciar sol·licitar “immediatament” en el cas que es desplacés al país nòrdic, “aquesta és una qüestió que competeix als jutges avaluar i decidir”, ha afegit el ministre.

Puigdemont s’ha presentat avui al voltant de les 6.00 hores a l’aeroport de Brussel·les-Charleroi per prendre un vol de la companyia Ryanair cap a Dinamarca, on pretén participar en un debat organitzat per la Universitat de Copenhaguen.

Sobre si haurà algun representant de l’Ambaixada espanyola a Dinamarca, convidada al mateix per aquesta universitat, Dastis ha dit no conèixer “els detalls, però quan a un l’inviten, acudeix”.

El vol que ha agafat Puigdemont a Copenhaguen sortia a les 6.55 hores des de Charleroi, a uns 50 quilòmetres de la capital belga.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia