Política

Torrent proposa Puigdemont i demana una reunió a Rajoy

El president del Parlament ofereix “diàleg sincer” al cap del govern espanyol

L’insta a resoldre una situació excepcional que “lesiona” el dret de representació democràtica de vuit diputats electes

No hi va haver cap sorpresa en el nom del candidat escollit per ser investit president de la Generalitat. Com s’esperava, el president del Parlament, Roger Torrent, va anunciar que proposa el diputat electe Carles Puigdemont per exercir aquest càrrec, ja que és l’únic candidat que s’hi presenta i alhora és el que, a priori, té més suports per ser investit.

Però la comunicació del candidat reservava ahir al matí un anunci inesperat. Torrent va explicar que s’havia adreçat per carta al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, per acordar una reunió basada en un “diàleg sincer” que permeti resoldre la situació excepcional en què es troba la cambra catalana, amb vuit diputats electes que “no tenen garantits els seus drets de representació democràtica”, ja que n’hi ha tres que estan en presó preventiva i cinc són a Brussel·les, tots ells investigats per un delicte de rebel·lió.

Amb aquest anunci, i amb l’esperança de rebre una resposta afirmativa, Torrent encara evita posar una data al ple d’investidura, que té com a dia límit el 31 de gener. Abans, cal fer els deures que el nou president de la cambra s’ha imposat.

El més urgent ara és veure’s amb els vuit diputats electes que, de moment, no han pogut assistir a la cambra catalana malgrat disposar de tota la documentació que els acredita com a diputats. Les trobades, que previsiblement es portaran a terme aquesta setmana, inclouen tant els diputats electes que són a la presó d’Estremera com els exiliats a Brussel·les.

Tot i el to cordial i institucional de la carta, Torrent es mostra taxatiu a l’hora de recordar a Rajoy la situació de Puigdemont, i més ara com a candidat a ser reelegit president. “No consten circumstàncies legals que puguin afectar la seva candidatura o la seva elegibilitat. I hi afegeix: “Destaco això perquè el dret a la participació política i al sufragi passiu de tot aquell ciutadà que no està inhabilitat per sentència judicial ferma és un axioma democràtic.”

Torrent convida Rajoy a trobar una solució “política” a l’excepcionalitat de la situació. “Estic convençut que vostè és favorable a garantir que es respectin els drets polítics fonamentals dels diputats electes, així com dels milions de votants de Catalunya que van participar en les eleccions convocades per vostè”, conclou. Fonts de La Moncloa ja van advertir ahir que “les qüestions judicials no són competència del president”, i es van mostrar poc predisposats a rebre Torrent.

Però encara hi ha una raó més per demorar l’anunci d’una data per a la investidura. Són les reunions que ahir van emprendre els dirigents de Junts per Catalunya, ERC i la CUP per garantir l’elecció de Puigdemont davant dels 65 diputats que sumen els grups de Ciutadans, el PSC, Catalunya en Comú Podem i el PP, que ja han avançat, tots ells, que hi votaran en contra. La formació anticapitalista reclama conèixer el programa i l’acció de govern amb què Puigdemont s’haurà de presentar al debat d’investidura. I no només tenir informació, sinó que la CUP també ha avisat que per emetre un vot favorable caldrà el compromís de les forces independentistes que faran passos endavant cap a la construcció de la República aturada el 27-O. Un full de ruta que, a hores d’ara, genera dubtes i no sembla que tingui majoria. ERC és més favorable a centrar la legislatura a fer créixer la base independentista i JxCat va focalitzar la campanya en la restitució de Puigdemont, en clara oposició a l’article 155 decretat per Rajoy i a la repressió judicial.

El dret de represen- tació que tenen els diputats, legalment i políticament insubsti- tuïble, s’ha lesionat en el cas de vuit electes
Sense sentència ferma, no consten circumstàncies legals que puguin afectar la candidatura de Puigdemont
Li proposo abordar la situació de manera directa i franca, i l’animo a trobar una solució política a l’excepcionalitat

La mesa de la cambra tracta avui la delegació del vot

El president del Parlament, Roger Torrent, encapçala avui una nova reunió de la mesa que governa la cambra catalana. En l’ordre del dia, hi ha el debat i l’aprovació d’un tema també polèmic: les diverses peticions de delegació del vot que han fet els diputats electes de Junts per Catalunya que són a Brussel·les. Entre ells, Carles Puigdemont, que en l’escrit sol·licita poder-la exercir en el ple d’investidura. Aquesta petició ja ha fet saltar les alarmes al grup del PSC, que veu en aquesta sol·licitud el justificant necessari per confirmar que el debat d’investidura es podria celebrar sense la presència del candidat Puigdemont, a la qual cosa es neguen amb rotunditat. Al·leguen que el reglament del Parlament no ho permet, una posició que reblen amb l’informe dels lletrats, que també s’oposen a una investidura a distància. Per aquest motiu, el PSC ja ha avançat que, a més de demanar a Torrent que reconsideri la seva decisió de proposar Puigdemont candidat, també recorrerà contra la delegació del vot per als electes que són a Brussel·les en cas que la petició tiri endavant avui gràcies a la majoria independentista. De moment, però, cal que abans es configurin els grups parlamentaris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia