Política

Anticorrupció vol el cas del 3% i CDC a l’Audiencia Nacional

La fiscalia demana al jutge del Vendrell que el derivi davant el seu abast

Les defenses no hi veuen base jurídica

Els fiscals anticorrupció Fernando Bermejo i José Grinda han sol·licitat al jutge del Vendrell que des del 2013 investiga el suposat finançament irregular de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), batejat com el cas del 3%, que traspassi la investigació a l’Audiencia Nacional, a Madrid. Així ho va fer públic ahir la fiscalia, en un comunicat, argumentant que es compleixen els requisits que el Tribunal Suprem fixa per derivar la causa a l’Audiencia Nacional. Són, segons la fiscalia, que territorialment la causa afecta més d’una audiència provincial, sumat als conceptes de “defraudacions” i “greu repercussió” en l’economia estatal. Les defenses, però, qüestionen la base juridicoprocessal dels fiscals per demanar la inhibició.

Portar la causa contra Convergència a Madrid era un obsessió dels fiscals Bermejo i Grinda, malgrat que el titular del jutjat d’instrucció número 1 del Vendrell ha autoritzat totes les detencions i escorcolls (dos a la seu de Convergència, l’agost i l’octubre del 2015) que li han demanat. La instrucció ha estat criticada pel fet de fer escorcolls en dates electorals i fins i tot perquè s’hauria d’haver derivat a un jutjat de Barcelona ja que l’antiga seu de CDC és a la capital catalana. L’estiu passat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va acceptar investigar l’exsecretari general de la Presidència i exconseller de Justícia i diputat Germà Gordó pel cas del 3%, ja que pels fiscals era el “contacte” entre empresaris de Copisa i Pasquina als quals demanava donacions a les fundacions de Convergència, CatDem i Fòrum Barcelona, a canvi d’obres públiques. Contra Gordó hi ha tres obres sota sospita, que arriben al desembre del 2014, data en què encara no havia entrat en vigor el delicte de finançament il·legal de partits, vigent el juliol del 2015.

El febrer passat, els fiscals van fer més escorcolls i a l’estiu el TSJC va permetre que la Guàrdia Civil entrés al Palau de la Generalitat per buscar l’agenda de Gordó fins al 2009. El desembre passat el TSJC va derivar la causa al jutjat del Vendrell (encara no li han arribat els papers) perquè Gordó no ha obtingut l’acta de diputat. És per això que ara la fiscalia veu una bona ocasió per endur-se el cas a Madrid.

LA XIFRA

7
investigats principals
té el cas del 3%, entre els quals hi ha l’extresorer de CDC Andreu Viloca, l’exconseller Germà Gordó i empresaris de Copisa i Pasquina.

LA DATA

21.07.17
escorcollen el Palau
de la Generalitat, el Parlament, Justícia i CTTI agents de la Guàrdia Civil per buscar l’agenda de Gordó, per ordre del TSJC.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia