Política

parlament europeu

procés sobiranista

El Parlament Europeu rebutja el debat sobre Catalunya

L’eurocambra descarta prop d’una trentena d’iniciatives per analitzar la crisi política Espanya-Catalunya

L’única institució escollida democràticament a la Unió Europea té al·lèrgia a la crisi catalana. El Parlament Europeu (PE) va rebutjar ahir al vespre 28 peticions ciutadanes que demanaven el seu pronunciament o una discussió sobre la situació a Catalunya, segons ha pogut saber El Punt Avui. En els últims mesos el comitè de peticions havia rebut un gran nombre de demandes particulars classificades en tres categories: el dret a celebrar un referèndum i el dret a l’autodeterminació, la violència policial i els drets fonamentals i la llibertat d’expressió.

La decisió s’havia de prendre abans-d’ahir en el comitè format per 38 eurodiputats, però es va haver d’ajornar. Segons fonts consultades, s’hauria d’haver ajornat fins al febrer, però el Partit Popular Europeu i ALDE van pressionar perquè fos votada ahir només pels representants dels set grups parlamentaris. El canvi d’agenda va impedir precisament que els dos partits favorables, l’Esquerra Unitària i el grup Verds/ALE, hi poguessin participar. Així, els representants populars, liberals, conservadors i socialistes van votar en contra d’acceptar les peticions. Fonts del grup verd reconeixen que, de totes maneres, no hi havia majoria per aprovar-ho amb tots els eurodiputats presents. La justificació per rebutjar els dos primers temes és que “la UE no hi és competent”. Sobre els drets fonamentals, la resolució al·lega “límits” en la carta de drets humans perquè “només s’aplica quan s’implementa el dret de la Unió”.

Segons ha pogut saber El Punt Avui, la presidenta del comitè, Cecilia Wikström, no va quedar satisfeta amb el procediment sense debat entre parlamentaris.

Europa rebutja Pérez de los Cobos

La Moncloa fracassa en l’intent per col·locar el seu jutge preferit a Estrasburg. Malgrat obviar en el formulari de candidatura la seva militància en el PP entre el 2008 i el 2011 i exagerar sobre els seus coneixements d’anglès i francès, l’expresident del TC, Francisco Pérez de los Cobos, va quedar derrotat per la catedràtica basca María Elósegui, que es va imposar com a nova jutgessa del Tribunal Europeu de Drets Humans. Així, per primera vegada des de que l’Estat espanyol va entrar al Consell d’Europa el 1986, una dona ocuparà la plaça de jutge reservada a Madrid.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia