Política

Torrent tira endavant amb Puigdemont i convoca la investidura per dimarts

JxCat demana a ERC que garanteixi la majoria independentista per al president en una primera i única votació

Espera la renúncia de tres diputats a Brussel·les

Dimarts a les 15 h. Abans del revés del Consell d’Estat al govern espanyol, advertint que no hi ha raons jurídiques per impugnar preventivament la candidatura de Carles Puigdemont a la investidura, el president del Parlament va posar dia i hora al ple amb què els partits independentistes intentarien restituir el president de la Generalitat.

Finalment, serà dimarts a la tarda, la vigília que s’esgoti el termini legal per a la primera votació. Es mantenen vives, però, totes les incògnites sobre la forma com es desenvoluparà el ple i un estira-i-arronsa en les negociacions sobre la mateixa investidura, el govern posterior i per garantir la majoria absoluta independentista en la primera votació, centrada en el vot dels de Brussel·les. JxCat pretén que Puigdemont obtingui majoria absoluta i sigui investit a la primera, i perquè sigui així estan disposats que els consellers Lluís Puig i Clara Ponsatí renunciïn als seus escons. Ara bé, esperen que Meritxell Serret també ho faci, tenint en compte que Toni Comín no preveu deixar-lo. Els de Puigdemont reclamen als republicans coordinació per evitar que, si la renúncia de Serret no arriba dimarts, Puigdemont no pugui ser investit en primera volta perquè, comptant amb la CUP, als independentistes els faltaria un diputat per arribar als 68. JxCat no vol plantejar un candidat alternatiu l’endemà. Insisteix que qui ha de ser investit i restituït és Puigdemont. Des d’ERC insisteixen en la importància de parlar del govern i de la legislatura. El context negociador es pot complicar més si el TC acaba suspenent el ple després que el Consell de Ministres aprovi demà el recurs, contra el criteri del Consell d’Estat.

Torrent es va reunir amb els grups parlamentaris per primer cop per abordar la data del ple. Però van sortir de la trobada sense un acord i tampoc no es va concretar la fórmula per intentar la investidura de Puigdemont. JxCat i ERC mantenien discrepàncies sobre la conveniència d’esgotar o no el termini legal per a la votació. Els republicans eren partidaris que el ple se celebrés dimarts, i finalment Torrent l’ha convocat per a aquest dia. És a dir, un dia abans que s’acabi el termini legal. En canvi, JxCat pretenia vorejar el màxim legal amb una convocatòria del ple per dimecres a la tarda, que no deixi cap espai temporal per a un nom alternatiu al de Puigdemont. La restricció legal és deguda al fet que el ple s’ha de fer deu dies hàbils després de la constitució de la cambra.

Amb aquest propòsit, davant les anunciades impugnacions i suspensions del Tribunal Constitucional, JxCat pretenia concentrar tot el debat en una tarda. I així serà, però no dimecres. Previsiblement, els partits constitucionalistes faran servir totes les vies reglamentàries, incloent-hi peticions de reconsideració de la mesa, per ajornar o impedir un debat d’investidura que consideren que no s’ajusta al marc legal. Tradicionalment, era habitual que el candidat a la presidència presentés el seu pla de govern i, l’endemà, s’obrís el debat amb les intervencions dels líders dels grups parlamentaris.

LA DATA

30.01.18
Dimarts que ve
se celebrarà el ple d’investidura a les 15 h. Torrent manté la proposta de Puigdemont com a candidat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia