Política

El TC estudiarà aquest dissabte el recurs del govern espanyol contra la investidura de Puigdemont

El president del Constitucional, Juan José González Rivas, convoca un ple extraordinari a les 13.00 hores

Els magistrats decidiran si admeten a tràmit el procediment, cosa que suposaria la suspensió cautelar de la candidatura

Els magistrats del Tribunal Constitucional (TC) es reuniran d’urgència aquest dissabte per abordar el recurs d’inconstitucionalitat formulat pel govern espanyol contra la candidatura de Carles Puigdemont a la investidura com a president de la Generalitat.

El Consell de Ministres ha aprovat aquest migdia presentar el recurs, que ha registrat aquest mateix divendres davant l’alt tribunal. Poques hores després el president TC, Juan José González Rivas, ha convocat un ple extraordinari per demà a la una del migdia.

Els magistrats només hauran de resoldre si admeten o no a tràmit la petició de la Moncloa. Es tracta d’una decisió merament formal i no entraran a discutir el fons de la qüestió, ja que tenen un mínim de cinc mesos per dictar sentència.

No obstant això, donat que el govern espanyol ha invocat l’article 161.2 de la Constitució, l’admissió a tràmit del recurs suposaria la suspensió automàtica de manera cautelar de la resolució del Parlament que designa Puigdemont com a candidat.

L’executiu de Mariano Rajoy ha decidit tirar endavant la impugnació malgrat els advertiments del Consell d’Estat, que és preceptiu per llei però no vinculant per presentar un recurs al TC. L’òrgan consultiu del govern espanyol considera que ara no es pot impugnar la candidatura perquè seria una mesura “preventiva o hipotètica”, ja que no es pot assegurar que Carles Puigdemont no estigui presencialment al ple el dia 30 a la tarda.

En canvi, el govern espanyol creu que té “prou fonaments legals” per interposar ara el recurs i diu que té “l’obligació política i legal” d’aturar la investidura de Puigdemont, ja que està en crida i cerca i que pesa una ordre de detenció sobre ell. Des de la Moncloa afirmen que no se’l pot investir a distància i que, si torna, serà detingut i no podrà anar físicament al ple d’investidura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona