Política

JxCat i ERC desbrossen l’acord

Els republicans avalarien que l’assemblea de càrrecs electes investís Puigdemont simbòlicament a Brussel·les

JxCat avisa que només hi ha un president i una investidura

La CUP insisteix a desobeir el TC

JxCat espera un acord en hores o dies i ERC el veu “més a prop”

JxCat, ERC i la CUP continuen explorant un acord que permeti desencallar la investidura de Carles Puigdemont i la formació d’un govern executiu que impliqui l’aixecament de la intervenció de l’autonomia. Una delegació dels anticapitalistes es va reunir ahir a Brussel·les amb el president de la Generalitat, l’endemà que ho fes la d’ERC, en un intent de consolidar els ponts que es van voler reconstruir des de la mateixa nit en què va fracassar la investidura prevista per a Puigdemont avui fa una setmana, i que va acabar amb l’ajornament del ple i amb la tensió pels núvols. La CUP traslladarà la fórmula a les bases i espera parlar-ne amb els republicans. Puigdemont, que va congregar també el seu grup parlamentari a la capital belga, va imposar el silenci sobre la proposta que podria desfer el nus.

Sobre la taula hi havia la iniciativa d’una doble investidura, que s’ajusta a la idea d’ERC d’una presidència simbòlica i una d’executiva però que des de JxCat no acceptaven. D’acord amb aquesta fórmula, Puigdemont seria investit a Brussel·les per l’Assemblea de Càrrecs Electes (formada per diputats i regidors independentistes) i hi hauria una altra investidura ajustada al marc autonòmic al Parlament, amb un president de la Generalitat que formaria un govern i posaria fi al 155. La CUP, que manté l’aposta per la desobediència, també rebutja una investidura simbòlica, un acte que podria donar pas a l’articulació d’una mínima estructura del govern legítim a Brussel·les, en paral·lel a l’executiu autonòmic que governaria des del Palau de la Generalitat, ara en mans de La Moncloa. La CUP sosté que la “investidura executiva” de Puigdemont, com a candidat més votat, seria un “embat democràtic real amb l’Estat”, mentre que la renúncia a votar-lo per part de JxCat i ERC implicaria posar el comptador a zero en les negociacions. “No participarem d’un ple fet a mida pel Tribunal Constitucional”, va advertir la diputada de la CUP Maria Sirvent. A Brussel·les, Carles Riera i Vidal Aragonés es van trobar amb Puigdemont, Laura Borràs i Quim Torra. “Tot el moviment republicà té pressa i urgència perquè arribem a un acord que signifiqui realment instituir i materialitzar la república, poder fer una investidura presencial que signifiqui un pas endavant”, va declarar Riera en sortir de la reunió.

Pacte imminent

“Estem avançant cap a l’acord”, va indicar unes hores abans Eduard Pujol, portaveu adjunt de JxCat. Pujol va advertir, però, que d’investidura i de presidència només n’hi ha una, i que és la de Puigdemont. El grup del president es resisteix a donar pas a una investidura clàssica que, en aquest cas, accepti tots els condicionats fixats per l’Estat, tenint en compte la complicada situació dels presos polítics i els membres del govern a l’exili, i això malgrat el possible empitjorament de la situació processal de diversos diputats de JxCat i ERC i el risc que assumirien els quatre membres independentistes de la mesa, començant pel president del Parlament, Roger Torrent, si s’opta per desobeir el Tribunal Constitucional. Per aquesta raó, en la línia de mantenir l’excepcionalitat, a les files de JxCat s’ha avaluat la proposta que Jordi Sànchez sigui el president executiu des de la presó de Soto del Real.

En un descans de la reunió amb 26 diputats del grup i els consellers cessats Lluís Puig i Clara Ponsatí, Pujol va assegurar que la fórmula s’executarà “amb el reglament del Parlament i de la llei”, perquè són conscients de la necessitat “d’aixecar el 155”, segons informa des de Brussel·les Natàlia Segura. No hi van poder ser, perquè no poden sortir de l’Estat espanyol per la seva situació processal, els diputats Jordi Turull, Josep Rull i Lluís Guinó, en la que era la tercera trobada del grup a la capital belga. Malgrat la delicada situació del bloc independentista per tirar endavant la legislatura, JxCat va assenyalar que hi hauria acord d’aquí a hores o dies.

Més a prop

A ERC un govern legítim a Brussel·les presidit per un Puigdemont investit per l’Assemblea de Càrrecs Electes i un govern executiu –valgui la redundància– al país li “sona bé” perquè seria una fórmula que recolliria els tres objectius dels republicans: restituir Puigdemont, posar fi a l’article 155 i formar govern sense que quedin afectats més dirigents polítics per l’acció de la justícia espanyola. “No té sentit tirar endavant propostes que posin en risc persones per aconseguir resultats només parcials”, advertia Sergi Sabrià després de l’executiva. D’aquesta manera, el portaveu d’ERC feia seves les paraules de divendres de la secretària general de la formació, Marta Rovira, en una entrevista a l’agència ACN, en el sentit que la investidura “no ha d’implicar conseqüències penals per a molts diputats si no és efectiva”.

Per discreció, Sabrià no va voler concretar detalls de la fórmula d’investidura que s’està negociant, però va insistir que totes les parts –JxCat, ERC i la CUP– tenen clar que “només hi ha un candidat” i es va mostrar optimista: “Progressem adequadament, som més a prop del que tots volem aconseguir.” El portaveu republicà també va assegurar que de moment no s’han posat sobre la taula noms, sinó només la fórmula per desencallar la presidència –o les presidències– de la Generalitat, després de l’ajornament del ple d’investidura, la setmana passada. Segons fonts del PDeCAT, en la reunió del comitè nacional d’ahir no es va abordar aquesta via de la doble investidura.

D’investidura [...] i de presidència només n’hi ha una, i serà la del president Puigdemont
Eduard Pujol
PORTAVEU ADJUNT DE JXCAT
Progressem adequadament, som més a prop del que tots volem aconseguir
Sergi Sabrià
PORTAVEU D’ERC
La investidura efectiva del candidat més votat significa un embat democràtic real a l’Estat
Maria Sirvent
DIPUTADA DE LA CUP

Cs demana “valentia” per dir a Puigdemont que no

La líder de Cs, Inés Arrimadas, esperava que els diputats que van viatjar fins a Brussel·les tinguessin la “valentia suficient” de dir a Carles Puigdemont que no repetirà com a president de la Generalitat. El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va demanar a l’independentisme que s’estalviï “gestos de cara a la galeria” si pretén tirar endavant una investidura simbòlica per al candidat de JxCat i una altra d’executiva. Iceta considera, de la mateixa manera que el delegat del govern a Catalunya, Enric Millo, que el president del Parlament hauria d’obrir una nova roda de contactes per explorar altres possibles candidats a la presidència de la Generalitat. La portaveu de Catalunya en Comú Podem, Elisenda Alamany, va advertir que un president “simbòlic” no permetrà recuperar l’autogovern i que la gent no entendrà que “passem de no tenir president a tenir-ne dos”, un de simbòlic i un d’executiu. També va censurar que, a Catalunya, “els gestos simbòlics han protagonitzat massa temps l’actualitat política”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.