Política

El Parlament, a batzegades

Els grups intenten arrencar la legislatura amb la constitució de sis comissions no legislatives i l’assignació del nombre de senadors autonòmics

El control al govern queda aturat pel 155 i les preguntes dels diputats no es podran tramitar

Els grups parlamentaris es van reunir ahir en la primera junta de portaveus de la legislatura amb l’objectiu de començar a fer funcionar la maquinària de la cambra catalana. De moment, però, sense una investidura del president de la Generalitat i la configuració d’un executiu, la tasca parlamentaria que es pot executar és més aviat escassa.

A més a més, la junta de portaveus es va celebrar precedida d’una reunió de la mesa en què finalment no es va presentar l’informe dels lletrats sobre els nous tempos parlamentaris que ha provocat l’ajornament del ple d’investidura. Això i el pes del 155 sobre les institucions catalanes s’ha convertit en una llosa que dificulta la presa de decisions. Tot va a batzegades.

Aquests llimbs en què es troba el funcionament del Parlament també han acabat d’afectar una tasca que és pròpia de les cambres legislatives, el control de l’activitat del govern. Els grups parlamentaris ja fa una setmana que van començar a entrar per registre preguntes sobre l’acció de govern, una tasca que ara està sota control de La Moncloa a causa de l’aplicació del 155. En anteriors legislatures, aquesta documentació es feia arribar als consellers que es trobaven en funcions. Ahir, però, a diferència del que s’havia acordat fa una setmana, les preguntes dels grups parlamentaris no seran respostes i la mesa va decidir que si bé s’acceptarien a tràmit, no seran traslladades ni a la Generalitat ni al ministeri corresponent en aplicació del 155. El termini de 15 dies per respondre les preguntes ha quedat en suspens en espera que es configuri un nou govern que aixequi les mesures del 155. Així ho van denunciar ahir les portaveus del grup Catalunya en Comú Podem, Elisenda Alemany i Marta Ribas, que van alertar que aquesta situació comporta que a hores d’ara cap òrgan institucional pugui controlar el que fa el govern de La Moncloa a l’administració catalana. Aquesta mateixa denúncia va ser ahir traslladada al Senat pel senador d’aquesta mateixa formació política Òscar Guardingo, i com a resposta va obtenir únicament la certesa que “el 155 no s’aixecarà fins que Catalunya tingui un govern”. Li ho va assegurar la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría.

Amb el fre de mà posat, els diputats van poder trobar un camí menys costerut a l’hora de constituir altres grups de treball. Així es va acordar iniciar, malgrat que encara no hi ha govern, la constitució de sis comissions no legislatives un cop s’acordi el repartiment d’escons per cada grup polític. Una xifra que ha de resultar proporcional a les majories que es registren al ple de la cambra com a resultat de les eleccions. Es tracta, però, d’una tasca complexa a causa de l’entrada, en aquesta legislatura, de dos partits polítics, la CUP i el PP, que no poden constituir-se en grup propi. Segons la forquilla de representació que s’apliqui a les comissions, les majories parlamentàries poden variar. Les comissions que es començaran a constituir són: Matèries Secretes i Reservades; de Peticions; de l’Estatut del Diputat; de la Sindicatura de Comptes; de la Sindicatura de Greuges, i Control de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals.

Vuit senadors, sense Albiol

La junta de portaveus va acordar la distribució dels vuit senadors que han de representar la Generalitat a la cambra alta. Segons l’acord, a Cs, JxCat i ERC els en corresponen dos a cadascun, i al PSC-Units i els comuns, un per a cadascun. Els grups disposen de termini fins al 28 de febrer per presentar els seus candidats, que cada partit haurà validat prèviament en les seves executives. Ahir ningú va voler avançar els noms que pròximament passaran per la comissió de l’Estatut dels Diputats per dictaminar sobre la seva elegibilitat. Finalment han de ser aprovats pel ple.

6
comissions
no legislatives es posaran en marxa després de l’acord ahir de la junta de portaveus. Són les de Matèries Secretes i Reservades, de Peticions, de l’Estatut del Diputat, de la Sindicatura de Comptes, i de Control de la Corporació de Mitjans Audiovisuals


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia