Política

parlament

investidura

Puigdemont delega el tancament del pacte a JxCat

ERC estudia la proposta formal de la llista del president, que inclou un itinerari per compatibilitzar un pes polític efectiu del consell de la república a Brussel·les amb la gestió del govern autonòmic

JxCat insisteix que no vol una investidura simbòlica de Carles Puigdemont i planteja a ERC un itinerari per compatibilitzar la constitució d’un govern legítim a Brussel·les i la gestió de l’executiu autonòmic, provocant alhora l’aixecament del 155 i donant un pes polític clau a l’acció de govern des de la capital belga, que no seria només simbòlic. Segons fonts de la negociació, el grup del president de la Generalitat va fer arribar ahir als republicans la proposta formal per a la investidura, en un context d’imposat silenci a les files independentistes per no perjudicar la buscada entesa.

Després que una delegació dels republicans i una altra de la CUP viatgessin a Bèlgica per escoltar Puigdemont, tal com pretenia el president de la Generalitat destituït per Madrid, el líder de JxCat ha delegat en el seu equip negociador el tancament de l’acord, segons fonts del grup parlamentari. Mentre que algunes veus de la llista del president donen el pacte per ultimat i confien que es podrà presentar en els pròxims dies, a ERC consideren que les converses encara es poden allargar. La CUP va demanar a les dues forces que li traslladin una proposta ja consensuada pels dos futurs socis de govern i va rebutjar avaluar iniciatives que siguin només d’una part. Els anticapitalistes també volen que es negociï en cimeres tripartides, de manera que en últim terme puguin traslladar després la proposta concreta a les seves bases perquè decideixin si investeixen o no Puigdemont, l’únic candidat que preveuen a hores d’ara per ser votat al Parlament perquè això suposaria “un embat democràtic real amb l’Estat”.

Els contactes entre JxCat i ERC van continuar ahir. Segons fonts coneixedores de les converses, el president preveu la construcció d’una estructura governamental a Brussel·les, el govern legítim, i l’assemblea de càrrecs electes hi tindria un paper a mitjà termini. Altres fonts, però, indiquen que una reforma de la llei de la presidència que permeti que el Parlament investeixi Puigdemont a distància quedaria fora de l’arquitectura planejada per JxCat per a la formació d’aquest binomi de govern, que no s’empararia en el marc autonòmic. La reforma de la llei seria, segons altres fonts, una de les diverses propostes que JxCat ha verbalitzat a ERC, i en tot cas una via que previsiblement toparia amb una suspensió immediata del Tribunal Constitucional; un bloqueig similar al que va provocar el govern espanyol amb la reforma del reglament del Parlament per a la introducció de la via de la lectura única per a les proposicions de llei i que l’alt tribunal va avalar després com a constitucional. JxSí i la CUP, de fet, no la van fer servir per aprovar les lleis del referèndum i de transitorietat jurídica. Els republicans consideren, de fet, que aquest camí no permetria el pas de la investidura a un govern efectiu que forci La Moncloa a aixecar la intervenció de l’autonomia. Com a condició, han reiterat que els diputats investigats i els membres de la mesa no poden assumir més riscos penals. La diputada de la CUP Natàlia Sànchez va assenyalar que, en això, JxCat i ERC no estan lluny. A més, l’ajornament de l’informe en què els lletrats de la mesa del Parlament treballen per avaluar si ha començat el compte enrere per a les eleccions tenint en compte que no es va fer una primera votació dins del termini legal, dona marge a JxCat i ERC per acostar posicions.

LA FRASE

No ens pronunciarem fins que ERC i JxCat ens facin arribar una proposta definitiva, concreta
Natàlia Sànchez
DIPUTADA DE LA CUP


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

pròxim orient

Israel ignora l’amenaça de Hezbol·là i intensifica els atacs contra el Líban

barcelona
Carme Viñas i Benítez
Regidora portaveu d’ERC i cap de l’oposició a Calonge i Sant Antoni

“Ha quedat clar que el govern no ens volia tenir a dins”

Calonge i Sant Antoni

Un Comebe per al front del Segre

Barcelona
Europa

Letònia reforça l’ús del letó en detriment del rus al mercat laboral

Barcelona
estat francès

Barnier presenta a Macron el seu govern de perfil de centredreta

barcelona
àsia

Condemnat a Hong Kong a presó per dur una samarreta “sediciosa”

barcelona
Unió Europea

El TJUE creu que les clàusules preus de Booking limiten la competència

Barcelona

Frustren un acord per una moció de censura

lloret de mar
Pròxim Orient

Hezbol·là i l’Iran amenacen Israel amb represàlies per les explosions al Líban

Barcelona