Política

Clam a Arbúcies per la dignitat dels presos i els exiliats

L’Associació Catalana pels Drets Civils agraeix l’escalf de la gent i oposa fermesa a la repressió judicial i política

L’Associació Catalana pels Drets Civils (ACDC), creada al novembre, va demostrar ahir que té les idees clares a l’hora de combatre la repressió dels estaments judicials i polítics espanyols. En un acte a Arbúcies organitzat per l’Ajuntament, representants de l’ACDC, que són familiars dels presos polítics i dels exiliats, van agrair l’escalf rebut pels ciutadans, però també van dir que la seva lluita és una qüestió de dignitat.

Betona Comín, germana del conseller de Salut, exiliat a Brusel·les, forma part de l’ACDC. Va explicar que, fins a les festes de Nadal, tenia un sentiment “de trasbals, d’incredulitat”. Des de començaments d’any, ha intentat deixar enrere les lamentacions, tenir una actitud positiva i “encomanar energia”. “El que volen els feixistes és humiliar, i, després d’una humiliació, en volen fer una altra. Però la dignitat no ens la trauran mai”, hi va afegir. Comín es va referir a la resolució de divendres del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena, que manté el conseller d’Interior, Joaquim Forn, a la presó. “La interlocutòria de Llarena és una mostra clara que hi ha presos polítics. No es pot pensar diferent del règim [del 1978]. Si ho fas, vas a la presó. Però cada dia que passa ens sentim amb més força.”

L’Ajuntament, soci

L’Ajuntament d’Arbúcies va voler donar suport a l’ACDC i s’hi adherirà com a soci. En un espai massa reduït atesa l’expectació generada –més de 150 persones van seguir l’acte a la llar de jubilats Cal Xic– i amb una urna de l’1 d’octubre sobre l’escenari, el regidor d’Atenció a les Persones, Jaume Salmeron, va conduir l’acte i va destacar que “Arbúcies és un poble compromès amb el país i les llibertats nacionals”. A darrera hora no hi va poder ser Laura Masvidal, la dona del conseller Forn.

Després del concert solidari del mes passat a Amer, l’acte d’ahir serveix de presentació de l’ACDC, que aplega una quinzena de famílies. “Una de les coses que primer vam fer va ser recollir diners per als desplaçaments per veure els familiars, que són feixucs i costosos”, va explicar Esther Cuixart, germana del president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart. Cuixart va agrair l’escalf de la ciutadania i va lamentar que el seu germà, empresonat, “rep la informació tard i la televisió que veu, més que animar-lo, l’intoxica”.

L’ACDC va aprofitar l’acte per recollir fons. Segons va explicar Anna Puigdemont, germana del president del govern, “un dels objectius és la promoció de les accions civils i el respecte pels drets individuals i col·lectius, com ara el dret a l’autodeterminació”. Puigdemont, que regenta la pastisseria familiar a Amer, va revelar que sovint se sent assetjada per representants d’alguns mitjans.

Un centenar de dies

Justament avui fa 101 dies que Puigdemont i els consellers Meritxell Serret, Clara Ponsatí, Lluís Puig i l’esmentat Comín són a l’exili. Tot i que Forn ha renunciat a l’acta de diputat, el Suprem el manté a la presó d’Estremera (Madrid), on va arribar fa tres mesos i cinc dies. Els presidents Jordi Cuixart (Òmnium Cultural) i Jordi Sànchez (Assemblea Nacional Catalana) estan privats de llibertat des de fa 114 dies.

LES FRASES

[La resolució de Llarena sobre Forn] No es pot pensar diferent del règim. Si ho fas, vas a la presó
Betona Comín
GERMANA D’ANTONI cOMÍN, CONSELLER DE SALUT
[El tracte als presos polítics] El sistema espanyol busca l’aïllament físic i psicològic
Francesc Riera
CUNYAT DEL VICEPRESIDENt DEL GOVERN, oRIOL jUNQUERAS
Hem d’agrair el suport emocional. En un acte [recent] hi havia gent que em volia abraçar
Esther Cuixart
GERMANA DE JORDI CUIXART, PRESIDENT D’ÒMNIUM CULTURAL


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim Orient

L’Assemblea General de l’ONU exigeix a Israel la fi de l’ocupació de Palestina

Barcelona
Pròxim

Israel anuncia “una nova fase” de la guerra, amb el focus posat al nord

Barcelona

Aproven la quarta edició dels pressupostos participatius amb cent mil euros

VILAFANT

Illa farà una gira per l’Estat per bastir “ponts” amb la resta d’autonomies

barcelona
Política

Junts recupera l’alcaldia de Santa Eugènia de Berga amb una moció de censura contra ERC

Santa Eugènia de Berga
Guerra a Europa

Ucraïna destrueix un gran arsenal rus amb un atac de drons

Barcelona
Pròxim Orient

Almenys catorze morts en una segona onada d’explosions d’aparells sense fils al Líban

Barcelona
unió europea

Els Països Baixos demanen deixar de complir el pacte migratori de la UE

barcelona
estat espanyol

El PSOE amplia l’avantatge sobre el PP en el primer CIS després de la investidura d’Illa

barcelona