Política

Eleccions 21-D

Tensió entre lletrats del Parlament per la investidura

El lletrat major no vol firmar l’informe sobre els terminis, refet pel secretari general

La nova versió no fa consideracions extra

L’elaboració de l’informe encarregat per la mesa del Parlament als lletrats de la cambra per avaluar si corre el rellotge de la investidura està generant tensió entre els serveis jurídics de la institució. El secretari general del Parlament, Xavier Muro, està reescrivint el document després que el lletrat major, Antoni Bayona, que havia rebut l’encàrrec de ser-ne el ponent, presentés dimarts la seva versió. La discrepància és tal que, en un gest inèdit, Bayona no té intenció de signar el nou text.

Fonts coneixedores de la disputa van assegurar ahir que la proposta de Bayona anava molt més enllà de l’encàrrec de la mesa i no es limitava a abordar la qüestió del calendari, sinó que també recollia tres escenaris per desllorigar la investidura, un fet que afegia pressió a la negociació en curs entre Junts per Catalunya (JxCat), ERC i la CUP.

Segons les mateixes fonts, la nova versió simplifica l’informe, l’escurça, li rebaixa el to “doctrinal” i s’estalvia consideracions sobre el paper del president de la cambra, Roger Torrent, i la seva responsabilitat en la investidura.

En qualsevol cas, el text de Muro recull algunes parts del treball de Bayona, però n’esporga d’altres, un fet que no ha agradat gens al lletrat major, fins al punt que s’ha desvinculat completament de la discussió jurídica.

On no hi ha discrepància és en els terminis per a la investidura, que queden congelats, segons l’equip tècnic de la cambra, després de l’ajornament del ple fet per Torrent la setmana passada –per a disgust de JxCat, la CUP i de centenars de manifestants congregats al parc de la Ciutadella. Els lletrats convenen que no han començat a córrer els dos mesos fins a la convocatòria d’unes altres eleccions, ja que no hi va haver votació d’investidura. Bayona, però, pretenia deixar clar a Torrent que això no implica que el bloqueig de la legislatura es pugui allargar sine die.

Les tres fórmules que explicitava per sortir de l’atzucac són que Torrent valorés proposar un altre candidat, que esperés que el Tribunal Constitucional resolgués l’admissió a tràmit de la impugnació i confirmés o no les mesures cautelars que afecten Carles Puigdemont, i que el president del Parlament comuniqués al ple que no hi ha un candidat en condicions i que comencin així a comptar els dos mesos, inspirant-se en el precedent de l’any 2003 a l’Assemblea de Madrid en l’anomenat Tamayazo.

“Ja hi haurà temps d’entrar a valorar el nou escenari si hi ha un canvi de candidat; si això passa, ja es farà, si cal, un altre informe”, observen les fonts consultades. Tot plegat ha endarrerit l’entrega de l’encàrrec als membres de la mesa, que l’esperen en les pròximes hores.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona