Política

pep riera

opinió

I de la pagesia, què?

M’ho deia el pare cap al 1970: “Aquesta dictadura dura tant, que deixarà pòsit.” I aquesta reflexió feta per un republicà perdedor, al cap de molts anys del 1939, penso que explica moltes de les coses que patim avui, sobretot l’ascens del neofranquisme, totalment desacomplexat, que ens dona lliçons de democràcia i que aconsegueix imposar el seu model centralista i autoritari, amb una majoria absoluta al voltant del PP, gràcies al suport del PSOE i Cs, que coincideixen per damunt de tot en el model d’estat i en els interessos econòmics i socials que defensen.

Ara han aconseguit imposar-nos unes eleccions autonòmiques, comptant a treure millors resultats dels que han tret, però segurs de retornar-nos a l’autonomia de la Loapa. És a dir, pura descentralització administrativa i encara gràcies. Perquè en qualsevol llei important, pel que fa al seu interès econòmic i social, ja tenen el TC com a ribot constitucional.

Però el més greu de tot és la instrumentalització de l’aparell judicial –jutges i fiscals com a eines integrants del segon poder, l’executiu– per mantenir l’statu quo i de retop el seu modus vivendi. Com és possible que acceptem, tot i denunciar-ho, que hi hagi presos polítics i exiliats? On hem anat a parar?

Perquè si ens voleu fer creure que els han deixat fora de joc per presumptes activitats delictives, sense judici previ i tan sols acusats per les seves idees i “intencions”, parlem clar i afegiu-hi tots aquells que també hem actuat i pensem continuar actuant amb unes idees republicanes i independentistes ben clares i també amb unes intencions polítiques que no volen enganyar ningú: la independència de Catalunya com a horitzó prioritari i la desobediència i tot el que calgui per aconseguir-ho.

I ara anem als fets. El dia dels fets “tumultuarios” davant de la conselleria d’Hisenda, nosaltres cap al tard baixàvem amb tractors des del Maresme a donar suport a la mobilització popular. La nostra intenció era arribar a aquell punt neuràlgic de la Gran Via i encerclar amb els tractors l’edifici del departament. Vam arribar a misses dites, a mitjanit, perquè un cos important de la Policia Municipal ens va barrar el pas a l’entrada de Barcelona, just al pont on ens havien deixat els Mossos d’Esquadra. Però, insisteixo, la nostra intenció era participar en el “tumulto”, la “violència” i tot el que es va produir de caràcter delictiu segons ens diuen fiscals i jutges del tot independents.

Però anem per feina: nosaltres som de Pagesos per la Independència, en el marc de l’ANC, i estem implicats fins al moll de l’os en la rebel·lió independentista. Que malgrat tot defensem la via pacífica? I de què serveix dir-ho en aquest país, on els “constitucionalistes” i tota la caverna mediàtica al seu servei ens associen amb el terrorisme?

Nosaltres creiem que per fer una truita, primer cal trencar els ous. És a dir, que per fer possible un nou sistema polític, primer cal enderrocar el vell, començant per desobeir les seves lleis i deixant de reconèixer el seu entramat jurídic, que l’hem d’entendre com a estranger, pel que fa a nosaltres.

Pel que fa a la pagesia catalana, en el si de la nostra sectorial tenim molt clar que no hem d’esperar a ser independents per definir el model econòmic i social de la nova República Catalana. Ja ho estem fent des de fa anys perquè pensem que a partir d’unes propostes ben clares en matèria de “política agrària” o més ben dit “alimentària”, engrescarem molta gent que només pregunta: la independència per a què?

Doncs mireu, la independència no és una finalitat, sinó una eina que ben utilitzada pot servir per canviar la realitat de Catalunya des de dins estant. I això mai no serà possible amb una autonomia d’estar per casa i amb lleis que vagin de pet al TC. Què passaria si amb l’actual model econòmic el Parlament aprovés una llei per evitar l’especulació avui legal amb les terres agrícoles? És a dir, un “banc de terres”, com tenen a França des del 1961. Quantes hores duraria la vigència d’una llei com aquesta? Em sembla que queda clar que fa temps que hem arribat al cap del carrer i que molts pagesos, una part significativa de la pagesia catalana estem disposats a arribar allà on calgui, pacíficament, però amb tota la contundència que calgui.

I si el Llarena de torn ens envia els tricornis a escorcollar la nostra seu social, s’endurà una sorpresa, perquè no en tenim.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona