Política

Àsia s’afegeix a la caiguda de les borses propiciada per Wall Street

Tòquio tanca una de les pitjors setmanes dels últims dos anys

Els experts treuen importància a les pèrdues i confien en la bona marxa de l’economia

Les borses asiàtiques van tornar a caure ahir després d’una setmana caòtica als mercats financers mundials, arrossegats per Wall Street. Tòquio, que va perdre més d’un 7% dilluns i dimarts abans de recuperar-se, va tancar amb un 2,32%, en una de les pitjors setmanes dels darrers dos anys, mentre que Hong Kong s’enfonsava prop d’un 4%, la mateixa desviació que registrava la borsa de Xangai. Alhora, els actius considerats segurs, com ara el ien i l’or, s’apreciaven.

La caiguda de Wall Street va arribar després de mesos d’eufòria amb el rerefons d’una millora de l’economia. De sobte, els inversors van témer una possible acceleració de la inflació i una pujada més ràpida del previst dels tipus d’interès de la Reserva Federal nord-americana (Fed).

Els temors a un canvi de la política monetària es van tornar a disparar dijous passat quan es va saber que el registre setmanal d’aturats va experimentar un descens sorpresa, al segon nivell més baix en 45 anys.

Per la seva banda, la renda variable europea va tancar ahir amb pèrdues moderades, una mica per sobre de l’1%, però va acumular pèrdues setmanals superiors al 5%. Als EUA, els principals índexs de Wall Street obtenien guanys modestos en una altra sessió volàtil.

Tot i les baixades, molts analistes han tret importància a aquestes pèrdues, que consideren una correcció, ja que les accions als EUA havien pujat durant molt de temps i sense interrupció. La majoria es mostren optimistes atesa la bona salut de les economies mundials i els bons resultats d’empreses que s’han publicat durant els últims dies.

Així, segons el parer dels experts, no ens trobaríem davant l’inici d’una forta tendència baixista generalitzada del mercat, com va passar als anys 1990/91, 2000/01 i 2007/08.

“El mercat d’accions continuarà evolucionant així [amb dents de serra] sense que sapiguem quan s’acabarà això”, va indicar Art Hogan, de Wunderlich Securities. Les expectatives d’una repuntada de la inflació als EUA i d’un menor suport monetari podrien donar com a resultat una volatilitat més elevada a les borses mundials durant el 2018, hi afegien els experts de Commerzbank.

El Bundesbank, tranquil

També el president del Bundesbank, Jens Weidmann, enviava un missatge de tranquil·litat: “No ens hauríem d’inquietar per la caiguda en els preus de les accions que acabem de veure” perquè els preus de la renda variable dels EUA van pujar durant un període de temps prolongat sense correccions notables, cosa que era inusual.

LES FRASES

El mercat d’accions continuarà evolucionant així [amb dents de serra] i no sabem quan s’acabarà això
Art Hogan
Wunderlich Securities
No ens hauríem d’inquietar per la caiguda en els preus de les accions que acabem de veure
Jens Weidmann
PRESIDENT DEL BUNDESBANK
Es tracta d’una simple indigestió, després de gairebé dos anys de pujada contínua
Paul Jackson
Invesco PowerShares


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia