Política

Setge al procés sobiranista

Rajoy vol que els pares puguin escollir el castellà com a llengua vehicular a l'escola catalana

Rajoy ho ha explicat avui a Societat Civil Catalana durant una reunió que han mantingut

Des de Madrid també s'ha anunciat que la investigació sobre "l'adoctrinament" dels llibres de text està oberta i s'ampliarà

El Ministeri d'Educació estudia si en l'aplicació del 155, a través del qual assumeix les competències del Departament d'Ensenyament, pot modificar les normes de preinscripció escolar i incloure, en l'imprès que omplen les famílies, una casella per a què els pares puguin triar el castellà com a llengua vehicular amb què volen escolaritzar els seus fills. Així ho ha explicat el secretari d'Estat d'Educació, Marcial Marín, que també ha assegurat que el govern espanyol és ''sensible amb el problema''. Marín creu que encara hi ha temps i per tant, ha augurat que la decisió es comunicarà d'aquí a unes setmanes. El període de preinscripció escolar a Catalunya és habitualment a finals de març. Després que el sindicat Acció per a la Millora de l'Ensenyament Secundari (AMES) hagi iniciat una recollida de signatures a través de Change.org, i amb la qual n'ha recollit unes 3.000, el secretari d'estat d'Educació, Marcial Marín, ha confirmat que el ministeri està estudiant prendre mesures per poder incloure una casella en els documents de preinscripció escolar que permeti triar la llengua vehicular d'escolarització a les famílies. Rajoy ho explicat la nova mesura a la delegació de Societat Civil Catalana que s'ha entrevistat amb ell. Paral·lelament, el Ministeri també ha confirmat que s'ampliarà la investigació dels llibres de text a Catalunya per possible adoctrinament. Precisament va ser AMES qui va denunciar ''adoctrinament ideològic partidista'' en un informe on analitzava, el maig passat, el contingut dels llibres de coneixement del medi de set editorials diferents. Després de la denúncia, Marín va anunciar que s'havia encarregat a Alta Inspecció, un informe detallat del contingut dels llibres de text a Catalunya, que ara es vol ampliar. 

De fet, la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha confirmat aquest dijous que el consell de ministres aprovarà durant els mesos de febrer i març noves mesures en el marc de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució a Catalunya. Segons ha apuntat, es tracta d’actuacions en els àmbits de l’educació i la funció pública que “per calendari” cal adoptar durant aquestes pròximes setmanes perquè “cap català es vegi perjudicat senzillament pel fet que aquest Parlament sembla que està tancat per vacances i ningú fa res”.

Santamaría no ha volgut concretar l’abast de les iniciatives ni si aniran més enllà de la mera gestió. “El govern amb el 155 complirà la seva obligació de servir els catalans”, s’ha limitat a dir en declaracions als passadissos del Congrés.

La vicepresidenta ha confirmat d’aquesta manera les informacions aparegudes els últims dies en diversos diaris, que anuncien el paquet d’iniciatives davant el fet que el Parlament de Catalunya encara no ha investit un president de la Generalitat i, per tant, Catalunya continua sense govern propi.

“A les administracions autonòmiques a partir del mes de febrer i març cal adoptar un conjunt de decisions importants en l’àmbit de la funció pública o l’educació, perquè estan molt marcades pel calendari”, ha dit Sáenz de Santamaría, i “Catalunya no es pot paralitzar perquè no siguin capaços de nomenar un president que pugui complir amb la llei”.

Segons la vicepresidenta “els ciutadans de Catalunya mereixen que se segueixin gestionant els serveis públics” i en la mesura que “aquest va ser el nostre objectiu amb l’aplicació de l’article 155” el govern espanyol “complirà amb la seva obligació de fer que aquesta administració funcioni”.

En aquest sentit, la vicepresidenta ha afirmat que durant aquest temps d’aplicació del 155 l’administració catalana ja ”ha funcionat molt bé” fruit del fet que “els funcionaris de Catalunya són uns professionals de primer nivell” i ara “per calendari cal adoptar decisions perquè cap català es vegi perjudicat senzillament perquè aquest parlament sembla que està tancat per vacances i ningú fa res”.

Pel que fa al contingut de les mesures, no ha volgut concretar: “Quan les portem al consell ja les explicarem”, ha afirmat.

El delegat del govern a Catalunya, Enric Millo, per la seva part, ha assegurat aquest vespre que la possibilitat d'incloure una casella per triar el castellà com a llengua vehicular a l'escola catalana no implicaria, en cap cas, "excloure" el català. Millo diu que la mesura s'està estudiant jurídicament per veure si entra dins les competències en aplicació del 155 i que la decisió que es prengui respectarà la "legalitat" i el "model educatiu". "Sabem que hi ha diferents opinions però la legalitat vigent diu que el castellà, com a llengua oficial, també s'hauria d'utilitzar", ha dit. Millo s'ha referit així a les declaracions que el secretari d'Estat, Marcial Marín, ha fet aquest dijous assegurant que Ministeri d'Educació té sobre la taula aquesta possibilitat, que implicaria modificar les normes de preinscripció escolar per incloure, en l'imprès que omplen les famílies, una caselles perquè els pares puguin triar aquesta llengua com a vehicular per escolaritzar els seus fills.  



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia