Política

El fiscal de l’Estat admet la dificultat de jutjar Puigdemont

Sánchez Melgar avisa el Suprem que no el pot jutjar en rebel·lia

Actuarà “ferm” si es menysprea la Constitució

El fiscal general de l’Estat, Julián Sánchez Melgar, va admetre ahir per primera vegada les dificultats que tindrà el Tribunal Suprem per jutjar el president Carles Puigdemont si segueix exiliat a Brussel·les. Si bé des del Suprem s’airejava l’opció de poder jutjar Puigdemont en rebel·lia en paral·lel al judici que visquin empresonats com ara el vicepresident Oriol Junqueras i el conseller Joaquim Forn a la tardor, Sánchez Melgar va alertar que és impossible que la justícia espanyola pugui jutjar el president si abans no és extradit per Bèlgica amb una euroordre que deixi clar que l’Estat espanyol el reclama pels delictes de rebel·lió i sedició, i no per delictes menors com ara la desobediència o la malversació, que també consten en la investigació.

En un esmorzar informatiu organitzat per Europa Press i que va servir de presentació per a qui al desembre va rellevar el difunt José Manuel Maza, el fiscal general de l’Estat va haver d’explicar el fracàs inaugural del seu mandat: ser desoït pel jutge Pablo Llarena, que no va gosar demanar la detenció de Puigdemont a Dinamarca amb l’argument inèdit que això era el que buscava Puigdemont. “En realitat el Suprem no em va denegar del tot l’activació de l’euroordre, diu que queda posposada”, es va eximir.

Per Sánchez Melgar, amb 35 anys de carrera judicial i passat a l’Audiència de Barcelona, Puigdemont i el seu cas són una “paradoxa” per a la justícia espanyola. “Havíem tingut fugitius, pròfugs, persones sobre les quals es dictava ordre de detenció, però mai havíem tingut un fugitiu que sabem exactament on és, i no només on és, sinó que ens anuncia els moviments que farà, això no s’ha donat mai...”, va confessar el fiscal amb perplexitat.

Artadi, Òmnium i l’ANC

En la nova etapa, el fiscal no desmenteix la tesi de veure el procés com una “organització delictiva” i va advertir als líders que serà “ferm” en la resposta si hi ha un nou menyspreu a la Constitució. Després d’insinuar que la Guàrdia Civil vigila Elsa Artadi, es va permetre avisar que no demanarà “de moment” la dissolució d’Òmnium i l’ANC. I, si bé aposta per delimitar els casos d’odi, avisa que el del mecànic de Reus Jordi Perelló “no és un cas de delicte d’odi”.

LA FRASE

He vist en 35 anys de carrera fugitius i pròfugs, però mai un fugitiu que sabem on és i que ens diu on va
Julián Sánchez Melgar
fiscal general de l’estat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

regne unit

Carles III reprendrà aquest dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona