Política

La CUP es renova i deixa al descobert les dues ànimes

Guanya la llista col·lectiva de Reguant, més ancorada en el municipalisme i l’activisme, però compartirà espai amb els de Botran

Boya, la més votada

Cap de les dues candidatures col·lectives que es van presentar per renovar els membres del secretariat nacional de la CUP ha aconseguit imposar-se en la votació i les dues ànimes dels anticapitalistes continuaran sent presents en un òrgan que, tot i que bàsicament és d’organització i debat, no és on es prenen les decisions més importants, que corresponen a l’assemblea nacional i al consell polític.

Així, finalment, la llista dels exdiputats Eulàlia Reguant –ara regidora a Barcelona–, Mireia Vehí i Joan Garriga, Som llavor, construïm la Unitat Popular, va sumar el 56,35% dels vots, al davant de la candidatura del també exdiputat Albert Botran, que es presentava amb Des de baix fem créixer la Unitat Popular, que va aconseguir el 41,04% dels vots. El fet que cap llista arribés al 65% dels vots obliga totes dues opcions a compartir espai en el secretariat amb sis i cinc membres cadascuna, respectivament, mentre que l’exdiputada Mireia Boya també hi accedeix com la candidata individual més votada, seguida de Lluc Salellas, Albert Serrats i Iñigo Robredo. En total, són quinze persones, la majoria noves en aquest espai de decisió, que agafaran el relleu de l’anterior secretariat, en què Quim Arrufat representava la candidatura de consens entre les dues ànimes de la formació.

Ara els anticapitalistes continuaran debatent i discutint entre dues maneres de pensar i fer que, segons fonts de la formació, demostren “la pluralitat” i també “les ganes i la voluntat de participar”, tot i que des de “visions diferents”. De com s’acabin cosint aquestes dues realitats, però, dependrà també el bon funcionament del partit. I és que l’entrada de la CUP al Parlament, els dos últims anys de feina i el resultat obtingut en les eleccions van generar un debat intern sobre el paper de la CUP en l’escena política. A grans trets, la candidatura d’Eulàlia Reguant i Mireia Vehí, més pròxima al col·lectiu Endavant, aposta per diversificar el focus de l’activitat política de la formació per tal que el municipalisme i l’activisme al carrer tornin a ser el pal de paller de l’acció política dels anticapitalistes. Els de Botran, on són representats majoritàriament els de Poble Lliure, són més favorables a mantenir un espai ferm en les institucions i teixir aliances amb altres formacions polítiques amb el repte de construir una República catalana, objectiu compartit també pels primers. Des del punt de vista organitzatiu, els primers serien partidaris d’enfortir l’assemblearisme, mentre que els segons aposten per estructures més controlades. El nou secretariat, que es va tancar amb una participació del 66% del cens, té al davant el repte de portar la CUP a les portes d’una nova decisió polèmica: votar a favor o no de la investidura de Puigdemont com un nou embat amb l’Estat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Segona onada d’explosions al Líban

Beirut
Josep Maria Vallès
Alcalde de Sant Cugat del Vallès (Junts per Catalunya)

“L’obsessió és revertir el dèficit de 22 milions el 2024”

Sant Cugat del Vallès

Les finances, a l’ull de l’huracà

Sant Cugat del Vallès
política

La CUP decideix sobre aliats i lideratges orgànics i s'imposa créixer

barcelona
Xevi Guitart
Delegat del govern de la Generalitat a Girona

“Vinc d’un vaixell i m’he ficat en un gran transatlàntic”

Girona
Elena Vila
Cap de l’oposició a Sant Cugat del Vallès (PSC)

“Falta ambició i no som la ciutat de referència que havíem estat”

SANT CUGAT DEL VALLÈS
Veneçuela

El Senat espanyol insta a reconèixer Edmundo González com a president veneçolà

Barcelona
Pròxim Orient

L’Assemblea General de l’ONU exigeix a Israel la fi de l’ocupació de Palestina

Barcelona
Pròxim

Israel anuncia “una nova fase” de la guerra, amb el focus posat al nord

Barcelona