Política

PARLAMENT

INVESTIDURA

Un mes de 9 dies

Trenta-un dies després de la constitució del Parlament, l’activitat resta aturada quan encara no s’ha complert el primer termini de deu dies per a la investidura

Sense acord per fer comissions i en espera que dimarts la mesa ho desbloquegi

La dotzena legislatura es va iniciar el 17 de gener amb la constitució del Parlament i l’elecció del diputat d’ERC Roger Torrent com a president de la cambra catalana. Aquella setmana tot eren presses per poder formar govern i esborrar la petja del 155 a les institucions catalanes. Avui, trenta-un dies més tard, la cambra continua adormida i atrapada en el novè dels deu dies que marca el primer termini per celebrar el ple d’investidura arran de l’ajornament que va decretar llavors el president de la cambra.

La tasca parlamentària dels diputats, a hores d’ara, és escassa a causa de les limitacions que marca la falta d’un govern i també, però, per la manca d’acords dels grups que impedeix fins i tot constituir grups de treball com serien les comissions no legislatives.

Fa dues setmanes el PSC va presentar una proposta a la mesa del Parlament per tal de posar fil a l’agulla i facilitar la feina dels diputats per constituir com a mínim les comissions que no es dediquen a redactar lleis ni aquelles que tenen un control directe sobre el govern. L’acord per posar-les en marxa va ser unànime, però va durar poc ja que els grups discrepen del nombre de diputats que hauria de constituir cada comissió i que en la majoria dels casos ha de ser proporcional al percentatge d’escons que cada grup disposa en el ple de la cambra fruit del resultat del 21-D. Però depèn del nombre total de diputats amb què s’acabi constituint cada comissió, la majoria parlamentària es pot decantar cap a un bloc o un altre si persisteix la divisió que ara formen, d’una banda, Junts per Catalunya, ERC i la CUP, i de l’altra, Cs, el PSC i el PP. De moment, els partits no han acabat de consensuar la xifra màgica. Dimarts de la setmana que ve, la junta de portaveus tindrà sobre la taula aquest punt en l’ordre del dia de la reunió, que també inclourà la constitució de la comissió del reglament, a petició de Junts per Catalunya. Una demanda que els lletrats del Parlament consideren apropiada tenint en compte que, malgrat que està considerada com a comissió legislativa, no té relació directa amb l’executiu català i, per tant, es podria constituir. L’oposició, però, ha mostrat reserves perquè hi veuen la mà de Junts per Catalunya per reformar la norma suprema de la cambra i facilitar la investidura a distància de Puigdemont. Tanmateix, sense un acord en el quòrum no es podrà configurar la comissió de reglament, ni tampoc sis de les proposades pel PSC com les dedicades a la Corporació de Mitjans Audiovisuals o al Síndic de Comptes.

El desbloqueig podria començar en la junta de portaveus que ha d’aprovar les comissions i que es convocarà dimarts de la setmana que ve. Mentrestant, els grups intenten desbloquejar la situació amb la petició d’un ple, com és el cas de Ciutadans, o la presentació d’una proposta de resolució per ser debatuda en ple que ahir va presentar Catalunya en Comú Podem. Dues opcions, però, que, en tot cas, hauran de passar també per la junta de portaveus on, igual que en la mesa, els partits sobiranistes tenen majoria i podrien agafar la iniciativa demanant també la convocatòria d’un ple. I en l’horitzó, el 28 de febrer, quan s’acaba el termini per presentar candidatures a senadors autonòmics que s’hauran de ratificar en un posterior ple a principis de març. El desbloqueig?

20.02.18
data
en què hi ha convocada la mesa i la junta de portaveus que debatrà propostes per iniciar l’activitat parlamentària i desbloquejar la investidura a la presidència de la Generalitat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia