Política

Sánchez tira endavant el nou reglament del PSOE i blinda el seu mandat

Atorga més poder a la militància

Les bases decidiran sobre el secretari general i les aliances de govern

Díaz, Puig i Armengol, els grans absents del comitè federal

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va aconseguir ahir que el comitè federal del partit li aprovés sense cap mena d’oposició ni crítica el nou reglament intern del partit. Una reforma del reglament que fa del PSOE un partit a mida del nou secretari general. Resta força als barons, els que l’1 d’octubre del 2016, en un comitè federal molt diferent del d’ahir, van defenestrar Sánchez, i atorga més poder de decisió a les bases, les que li van tornar la secretaria general en les primàries del maig del 2017. El comitè celebrat ahir a Aranjuez va ser molt diferent del de Ferraz de l’octubre del 2016, on la brega i l’enfrontament van protagonitzar la reunió. Ahir, en canvi, no es va sentir ni una veu crítica contra Sánchez.

Els dirigents territorials que van assistir a la reunió i fa poc més d’un any van rebutjar el model de partit de Sánchez, no van ni prendre la paraula. Altres, com la líder dels socialistes andalusos, Susana Díaz, no hi van assistir. Qui va liderar el cop contra Sánchez i va sortir derrotada en les primàries de maig del 2017 va al·legar motius d’agenda. Els mateixos motius que també va argumentar el valencià Ximo Puig –proper a l’andalusa– i la cap del govern balear, Francina Armengol —propera a Ferraz—, per justificar la seva absència del conclave socialista. Una altra absència destacada va ser la de l’asturià Javier Fernández, expresident de la gestora que va assumir el control del partit després de la renúncia de Sánchez. “Tot ha anat com la seda”, deien ahir a Ferraz. El comitè federal li va aprovar la reforma per unanimitat. Sánchez ha acabat imposant el seu poder. Un poder que ara ha reforçat i assegurat amb canvis en el reglament. El nou PSOE, tal com l’anomenen alguns, dona múltiples poders a la militància, però no tan amplis com s’havia dit en el 39è comitè del PSOE celebrat al juny.

El partit no podrà tornar a destituir un secretari general com va fer el 2016 sense consultar abans les bases. La militància també tindrà l’última paraula sobre els pactes postelectorals, com ara de govern i d’investidura, tant als municipis com a les autonomies i l’Estat. Els afiliats podran votar propostes de candidats per a la composició de les llistes, però els òrgans de direcció seguiran tenint la capacitat de modificar-les, tot i que hauran de justificar aquests canvis. Tampoc es concreta el compromís d’obrir el partit als simpatitzants, més enllà de garantir la seva participació en les primàries. Els simpatitzants també podran participar en primàries al costat dels militants per elegir els candidats a les presidències autonòmiques i a les alcaldies de més de 50.000 habitants, però només si ho demana l’executiva autonòmica, i Ferraz ho aprova, o per decisió directa de l’executiva federal.

Objectiu: eleccions 2019

Després d’haver posat ordre, Sánchez va deixar clar en la seva intervenció en el comitè quin era ara el seu objectiu: les eleccions municipals, autonòmiques i europees del 2019, en les quals vol que el PSOE es converteixi en la primera força política. I per començar a escalfar motors no va estalviar crítiques al govern de Mariano Rajoy. Un executiu que va qualificar de “llast per a Espanya”, i el va instar a presentar els pressupostos generals. “Un govern sense pressupostos és tan útil com un cotxe sense gasolina”, va dir Pedro Sánchez.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lara Torres, de Sumem Lloret, demana que es respectin les decisions del partit

LLORET DE MAR
pròxim orient

Israel ignora l’amenaça de Hezbol·là i intensifica els atacs contra el Líban

barcelona
Carme Viñas i Benítez
Regidora portaveu d’ERC i cap de l’oposició a Calonge i Sant Antoni

“Ha quedat clar que el govern no ens volia tenir a dins”

Calonge i Sant Antoni

Un Comebe per al front del Segre

Barcelona
Europa

Letònia reforça l’ús del letó en detriment del rus al mercat laboral

Barcelona
estat francès

Barnier presenta a Macron el seu govern de perfil de centredreta

barcelona
àsia

Condemnat a Hong Kong a presó per dur una samarreta “sediciosa”

barcelona
Unió Europea

El TJUE creu que les clàusules preus de Booking limiten la competència

Barcelona

Frustren un acord per una moció de censura

lloret de mar