Política

El desordre mundial es trasllada a Munic, en espera d’un nou lideratge alemany

Picabaralla entre els EUA i Rússia sobre les ingerències en campanyes electorals

Londres reclama protagonisme en matèria defensiva europea

Les divisions globals en el món actual, especialment pel que fa a Washington i Moscou, van traslladar-se, ahir, a Munic, escenari de la conferència de seguretat SMS, marcada per l’espera d’un lideratge alemany renovat capaç d’actuar d’amfitrió i mitjancer en situacions de desordre internacional. Sobre la cita planaven el llarg període de govern en funcions d’Angela Merkel –més de quatre mesos– i la incertesa sobre la formació d’una nova gran coalició i de quin serà el ministre d’Afers Estrangers, després de la renúncia de Martin Schulz.

En aquest context, els EUA i Rússia van protagonitzar un nou episodi en el seu estira-i-arronsa sobre les presumptes interferències russes en les eleccions que va guanyar Donald Trump, el 2016, ara sota l’impacte de les acusacions formalitzades, divendres, als EUA pel fiscal especial encarregat del cas, Robert Mueller. Per l’assessor de seguretat de la Casa Blanca Herbert Raymond McMacter, les proves de Mueller són “indiscutibles”. Pel ministre rus, Sergei Lavrov, les acusacions del fiscal dels EUA contra 13 ciutadans russos són “especulacions” no fonamentades. El ministre rus es va negar a fer més comentaris, demanat per la qüestió en el debat en què va intervenir, mentre no es presentessin fets.

La pugna entre els EUA i Rússia és palesa en qualsevol escenari multilateral, de la mateixa manera que cada cop que es parla del Brexit es posa en relleu la falta d’apropaments entre Londres i la UE.

La primera ministra, Theresa May, va insistir en la necessitat de lligar un acord en matèria de seguretat per quan s’hagi consumat el Brexit. En el rerefons de la reclamació hi ha la iniciativa impulsada per l’eix francoalemany per reforçar un concepte de defensa i seguretat comunitari amb perfil propi i no tan depenent de l’OTAN. Londres ha actuat durant dècades com a pont entre la UE i el gran soci transatlàntic, de manera que un reforçament del bloc comunitari sense comptar amb Londres es veu com un risc per al joc d’aliances tradicionals. Alemanya s’ha mantingut, fins ara, en la doctrina de la timidesa, quant a la defensa europea. La ministra de Defensa de Merkel, Ursula von der Leyen, i la seva col·lega francesa, Florence Parly, van presentar-se a Munic compromeses amb l’objectiu de dotar de més recursos la política defensiva europea, per damunt dels recels que això desperta en l’OTAN.

Berlín busca una nova harmonia amb Ankara

L’alliberament, divendres, del periodista turcoalemany Deniz Yücel, després d’un any empresonat a Turquia, s’ha traduït en un intent de redreçar el diàleg entre Berlín i Ankara “Cal aprofitar el moment per impulsar un nou diàleg”, va dir el ministre en funcions d’Afers Estrangers, Sigmar Gabriel. El diàleg “paga la pena”, hi va insistir Gabriel, per a qui és clar que no es pot prescindir de Turquia, ni a escala bilateral –a Alemanya, viuen més de tres milions de ciutadans d’arrels turques– ni tampoc multilateral, com a soci de l’OTAN i pel seu paper estratègic en la lluita contra el terrorisme d’Estat Islàmic. Gabriel ha estat una peça clau en el cas de Yücel i també actua de mitjancer en els d’altres ciutadans alemanys detinguts a Turquia per motius polítics després de l’intent de cop d’estat de juliol del 2016. Sigmar s’ha revalorat així davant els seus compatriotes, que el veuen com un cap de la diplomàcia efectiu. És un dels polítics més ben valorats, malgrat que no se sap si tindrà un càrrec en el nou govern de Merkel.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia