Política

Noves declaracions al TS, amb la incògnita de Gabriel

Rovira, Pascal, Mas i Lloveras compareixen aquesta setmana al Suprem

L’exdiputada de la CUP hi està citada dimecres, però ara és a Ginebra i s’han disparat els rumors sobre si anirà al tribunal

L’independentisme tornarà a viure aquesta setmana pendent dels tribunals. Marta Rovira, Marta Pascal, Artur Mas, Neus Lloveras i Anna Gabriel han de declarar entre avui i dimecres al Tribunal Suprem (TS) en el marc de la macrocausa que investiga Pablo Llarena sobre l’1-O i la posterior declaració d’independència. El magistrat considera que tots ells van coordinar i liderar aquest procés. Unes compareixences que arriben amb la incògnita d’Anna Gabriel, ja que dissabte es va fer públic que és a Suïssa preparant la seva defensa i s’han disparat tots els rumors sobre si es presentarà o no al TS dimecres, que és quan hi està citada.

Aquest viacrucis comença avui amb la secretària general d’ERC, Marta Rovira, i la coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal. Segons l’últim informe que ha elaborat la Guàrdia Civil i que ha tramès al jutge Llarena, Rovira va ser una peça clau en l’organització de l’1 d’octubre. Els agents consideren que Josep Maria Jové, ex-número 2 de la conselleria d’Economia, era el “cervell logístic” del referèndum i que sempre rebia ordres d’Oriol Junqueras i de la mateixa Rovira. Un altre home clau en aquest engranatge, sempre segons les investigacions, seria el conseller d’Exteriors, Raül Romeva.

Dimarts estan citats a Madrid l’expresident de la Generalitat Artur Mas i l’expresidenta de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) Neus Lloveras, que també està investigada en una altra causa, perquè suposadament va demanar als alcaldes que ajudessin en tota la preparació de l’1-O. Pel que fa a Mas, la Guàrdia Civil recorda que, amb Junts pel Sí, va participar en les diverses fases del procés cap a la independència.

I dimecres seria el torn de l’exdiputada de la CUP Anna Gabriel. En aquest cas, l’ús del condicional no és arbitrari, perquè en les últimes hores s’han disparat tots els rumors sobre si la cupaire es presentarà o no al Tribunal Suprem. Dissabte a la nit, la CUP va confirmar, via nota de premsa, que era a Ginebra (Suïssa) preparant la seva defensa i internacionalitzant la repressió de què està sent objecte el sobiranisme català. Amb aquesta confirmació, també es posava fi a les especulacions sobre si Gabriel era a Cuba o a Veneçuela com havien assenyalat els mitjans espanyols. Tot i això, la CUP no va aclarir quina serà l’estratègia de Gabriel ni si tornarà o no a l’Estat espanyol. Simplement es van limitar a dir que dimarts es farà públic com s’enfocarà la declaració al Suprem i hi van afegir: “El contacte amb entitats, amb institucions internacionals i amb advocats vinculats a la defensa dels drets civils i polítics davant del Tribunal Europeu de Drets Humans serà una de les línies prioritàries, tant pel que fa a l’estratègia jurídica com a la consolidació de la posició política.”

Precisament ahir Gabriel va denunciar que “la persecució política de l’independentisme pren noves formes i abasta nous espais” i va fer una crida a no oblidar cap de les persones represaliades. Gabriel va fer arribar un missatge de veu gravat a la militància d’Endavant, en la clausura de l’assemblea nacional de la formació, que es va celebrar ahir a Reus. En cap cas, però, va parlar del que faria exactament dimecres.

Crítiques de l’unionisme

En vista d’aquesta situació d’incertesa, Ciutadans i el PP van demanar que l’exdiputada de la CUP es presenti al Tribunal Suprem. “Esperem que reti comptes davant la justícia com qualsevol altre ciutadà i que no engrosseixi la llista de pròfugs del procés”, va manifestar la diputada de Cs Lorena Roldán, mentre que la diputada del PP Andrea Levy va advertir que cal respondre davant la justícia espanyola i que “no hi ha escapismes que valguin”.

Referèndum

Declara avui i la Guàrdia Civil considera que va ser una de les peces clau en l’organització del referèndum de l’1 d’octubre.

Alcaldes

Compareix demà. Té una altra causa oberta en què se l’acusa d’haver incitat els alcaldes a participar en l’1-O.

Suïssa

Està citada al TS dimecres per la seva presumpta implicació en el full de ruta. Està preparant la seva defensa a Ginebra.

Full de ruta

També declara avui i la investigació manté que va participar en el full de ruta sobiranista.

Més causes obertes

Declara demà. Aquesta causa s’afegeix a altres processos judicials que té oberts pel 9-N.

Marta Pascal
cOORDINADORA GENERAL del PDECAT

PROTAGONISTES

Artur Mas
EXPRESIDENT DE LA GENERALITAT
Neus Lloveras
expresidenta de l’AMI
Anna Gabriel
EXDIPUTADA DE LA CUP
Marta Rovira
secretària general d’erc

La fase final de les negociacions?

Si la setmana comença amb incerteses per les declaracions al TS i les conseqüències que se’n puguin derivar, és possible que s’acabi amb bones notícies pel que fa a les negociacions entre JxCat i ERC per desencallar la investidura i el govern. Aquesta és la sensació que hi ha entre les parts, tot i que els escenaris canvien en qüestió d’hores. Ahir qui es va pronunciar va ser Neus Munté, presidenta del PDeCAT i exconsellera de la Presidència, que va rebutjar la “desobediència” com a estratègia per afrontar la nova legislatura a Catalunya i va apostar per fer compatible formar com més aviat millor un nou govern i “respectar la legitimitat del president Carles Puigdemont”. En declaracions a l’agència de notícies Efe, Munté va afirmar que ningú ha posat damunt la taula un altre nom per ser investit president. Si això es produís, però, va advertir que el PDeCAT tindria dret a pronunciar-s’hi: “Nosaltres ho hauríem de valorar, com vam fer quan el president Puigdemont va plantejar la necessitat de crear JxCat.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona