Política

judicialització del procés

presos polítics

Mena, exfiscal del TSJC: “Són presos polítics”

L’independentisme és legal, diu, tant com a ideologia, com a praxi, el que no és legal és “utilitzar la violència per aconseguir-ho”

José María Mena, exfiscal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, ha estat entrevistat avui a Els Matins, a TV3. Amb la claredat que el caracteritza, ha afirmat: “Els Jordis, Junqueras i Forn, són presos polítics: “Tinc la certesa que són presos polítics. Hi ha treballs jurídics molt antics que expliquen claríssimament que en els països democràtics també hi pot haver delictes polítics. Sembla que fa angúnia dir-ho! Si, tenint en compte la legalitat vigent, són delictes de comportament, intenció i objectiu clarament polítics, els delinqüents són polítics i són, per tant, presos polítics. Si és així, els que estan a la presó, doncs, què són?” Per a l’ex-fiscal, res fa pensar, en el cas dels líders sobiranistes que són en presó preventiva, que intentarien fugir ni que reincidirien en els suposats delictes dels quals se’ls acusa. L’empresonament preventiu no està justificat. “En la meva opinió, no és previsible que marxin. El senyor Forn, per exemple que va estar a Brussel·les i va tornar... No tenen voluntat de fugir i no poden tampoc destruir cap prova, ja que ja està tot mirat, i els fets que es jutgen ja han passat. Per no parlar de la possible reincidència. No és raonable parlar de reincidència. Forn, per exemple, no és ni diputat, com pot ser que cometi el mateix delicte que suposadament va cometre sent responsable d’Interior! I dir que Junqueras, si sortís, provocaria manifestacions... És pelegrí. I Sànchez?... Si ja no és president de l’ANC! Però si l’ANC continua fent les mateixes manifestacions sense ell... no el necessiten!!”

Hi ha la percepció popular que hi ha una persecució ideològica, més que no pas de delictes. Contra l’independentisme i els independentistes. Contra tot. Per començar, ha parlat de la desobediència. “Els que van rebre una ordre dels tribunals de no fer alguna cosa, per ser contra la legalitat vigent, i la van fer, van desobeir. Els que no la van rebre, no. I, en tot cas, desobediència no és rebel·lió. S’estan fent filigranes per dir que hi va haver una violència que no es va produir.”

D’altra banda, insisteix: “En la nostra legalitat vigent, l’independentisme és legal, perfectament legal, tant com l’anti-independentisme. No es pot perseguir ningú per pensar això, ni per fer accions per tal d’aconseguir-ho. El que no és legal és perseguir la finalitat de l’independentisme a través de mitjans violents.”

Sobre la percepció que els estaments polítics i jurídics van de la ma, ha dit: “El problema és que els tribunals són de la mateixa corda que el govern espanyol. No és que els polítics manin sobre els jutges. Ara, certes coses és lògic que facin dubtar. Si es pot dir així, el fiscal Maza passava per la dreta el govern espanyol.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

pròxim orient

Israel bombardeja el Líban i diu haver frustrat un complot per matar Netanyahu

barcelona
judicial

Llarena veu un possible delicte dels Mossos en la no detenció de Puigdemont

barcelona
política

Junts fa pressió perquè Illa inclogui Puigdemont en la ronda de trobades amb expresidents

barcelona

El ple de Vilablareix puja 30 euros la taxa d’escombraries

VILABLAREIX
Pròxim Orient

Segona onada d’explosions al Líban

Beirut
Josep Maria Vallès
Alcalde de Sant Cugat del Vallès (Junts per Catalunya)

“L’obsessió és revertir el dèficit de 22 milions el 2024”

Sant Cugat

Les finances, a l’ull de l’huracà

Sant Cugat del Vallès
política

La CUP decideix sobre aliats i lideratges orgànics i s'imposa créixer

barcelona
Xevi Guitart
Delegat del govern de la Generalitat a Girona

“Vinc d’un vaixell i m’he ficat en un gran transatlàntic”

Girona