Política

TONI POSTIUS

CANDIDAT DEL PDECAT A L’ALCALDIA DE LLEIDA

“Lleida és una ciutat republicana però amb un alcalde unionista”

És el primer alcaldable proclamat formalment a la ciutat i augura un canvi polític a la Paeria. Anuncia que deixarà l’escó a Madrid, mentre critica la regidora trànsfuga que va perdre ahir.

Ha estat el primer alcaldable designat a Lleida. Hi havia pressa?
El procés de primàries en el PDeCAT va començar fa mesos, després d’aprovar-se el reglament, el juliol de l’any passat. Però amb els fets de setembre i octubre i la situació del país van paralitzar el procés. Ara s’han tornat a posar en marxa i a Lleida ja ho teníem previst.
Més val anar amb previsió?
Som conscients que per preparar les properes eleccions municipal necessitem temps i que com més aviat tinguem decisions preses, més aviat podrem començar a treballar.
Sense rival i amb ampli suport. Suposo que satisfet?
Satisfet, molt il·lusionat i agraït als companys que han confiat en mi i per la feina feta fins ara. Tot és millorable, però ens han valorat positivament la feina del grup. El 2015, contra pronòstic, vam mantenir la representació, vam guanyar un miler de vots i ens vam situar a la distància més curta que hi ha hagut fins ara amb el PSC. Ara toca l’assalt al cim. Estic convençut que el 2019 serà l’any del canvi a la Paeria.
Un grup que ara s’ha vist reduït per la marxa d’una regidora trànsfuga a l’equip de govern?
Poc després de començar el mandat es va trencar la coalició, però mai s’ha trencat la disciplina de vot ni tampoc hi ha hagut imposicions. Compartim un model de ciutat i una manera de fer i de ser. I això és un compromís insubornable de tots els regidors, però la senyora Salmerón ha optat per trencar aquest compromís. La convidem a fer una reflexió sobre la coherència i l’honestedat, i que no traeixi tot el que ha dit i fet durant tres anys. Per respecte als més de 9.000 votants que vam tenir hauria de renunciar a l’acta de regidora.
Sorprès, o s’ho esperava?
No ens agafa de nou, la veritat. Perquè Àngel Ros ha intentat trencar el grup de CiU des d’un bon principi del mandat i amb propostes poc honestes als regidors d’Unió. Agraeixo molt la integritat, coherència i compromís del regidor i portaveu del grup, Paco Cerdà, que també era d’Unió. El que tinc clar és que el 2019, quan sigui alcalde, no comptaré mai amb el suport d’un trànsfuga per governar.
La regidora Salmerón diu que se sentia incòmoda amb l’independentisme del grup.
No és només una qüestió de sobiranisme. Hi ha moltes més coses. La senyora Salmerón duia els expedients econòmics i va votar a favor de reprovar la gestió econòmica de l’equip de govern, va votar a favor de demanar la dimissió de l’alcalde o del regidor Rafael Peris per la gestió de la Llotja, ja que ella era la nostra representant a l’empresa municipal que la gestiona. Ara s’autoesmena a ella mateixa i es desdirà de tot?
Preveu negociar coalicions per a les eleccions municipals? Alguns partits ja ho demanen?
Hi ha moltes ganes de canvi a la ciutat. La gent vol noves formes de fer política a la ciutat, i ja es veurà si es manté l’actual pluralitat i si es podran sumar esforços. Crec que és prematur preveure escenaris. Les esquerres ho van intentar el 2015, no ho van aconseguir, i ICV es va quedar a escassos vots de treure un regidor que hauria canviat el mandat.
I aquestes ganes de canvi, a què les atribueix?
Lleida no es mobilitzava i ara ho fa constantment. Les entitats participen en els plens i l’assistència de públic també hi és més gran. L’equip de govern sembla que no hi entén res i ha alimentat les polèmiques des d’un principi del mandat, provocant grans concentracions en defensa del català pel pacte del PSC amb Ciutadans, crits a totes les protestes demanant la dimissió de l’alcalde Ros, polèmiques per les plaques franquistes o rebutjant pronunciar-se en el ple contra la violència de l’1 d’octubre després d’una manifestació multitudinària de 45.000 persones. La gent s’ha mobilitzat com mai per dignitat, i l’acció del govern socialista i els seus socis del 155 donen una imatge distorsionada de la ciutat a la resta del país.
I creu que ara tot plegat canviarà les majories polítiques?
Potser no és del tot equiparable, però els partits independentistes ja sumen més del 50% dels vots en les darreres eleccions catalanes del 21-D. És a dir, que Lleida és una ciutat republicana amb un alcalde unionista. I això és una gran paradoxa. Avui per avui, Àngel Ros és l’alcalde de la minoria, si es té en compte el suport social del 21-D.
Deixarà l’escó de diputat a Madrid?
Ja he posat el càrrec a disposició del partit. Compatibilitzaré les dues responsabilitats i a mesura que s’acostin les municipals ho deixaré. El meu centre de gravetat és Lleida, i el PDeCAT ho sap, però farem un relleu consensuat i tranquil. També és important ser a Madrid perquè encara s’hi decideixen moltes coses de Catalunya i Lleida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia