Política

judicialització del procés

El Suprem ‘afluixa’ la pressió

El jutge ordena fiança per a Rovira i no aplica cap mesura cautelar a Pascal

Obliga les responsables del PDeCAT i d’ERC a declarar acusant-les d’haver format part d’un comitè estratègic

Marta Rovira i Marta Pascal van sortir ahir en llibertat després de la seva declaració al Tribunal Suprem. Tot i així, el jutge Pablo Llarena va determinar que la secretària general dels republicans haurà de dipositar una fiança de 60.000 euros, mentre que a la coordinadora general del PDeCAT no se li va imposar cap mesura cautelar. De fet, cap de les parts personades al procés ho havia demanat, ni tan sols l’advocat de VOX, que representa l’acusació popular i que, en canvi, per a la dirigent d’ERC pretenia que el magistrat ordenés presó incondicional adduint que els investigadors consideren que seva actuació “va ser força similar a la d’Oriol Junqueras”.

Durant l’interrogatori, Rovira va admetre haver participat en alguna reunió de màxim nivell, si bé va reiterar que el seu paper no era executiu, sinó com a representant d’un partit. Concretament, va relatar que cap a la una del migdia de l’1-O, el president Carles Puigdemont els va citar per avaluar el desenvolupament del referèndum i que ella mateixa va plantejar-li la possibilitat d’aturar la votació en vista de la violència policial. Va afegir, però, que Puigdemont i altres participants a la trobada ho van considerar contraproduent davant la forta afluència de públic que hi havia a aquelles hores als col·legis electorals. També va admetre contactes amb el president a Brussel·les per tal de desbloquejar la constitució del Parlament deslligant-se, en tot cas, de les negociacions per a la formació de govern.

Les compareixences d’ahir de les cúpules del PDeCAT i d’ERC es basen en els informes elaborats per la Guàrdia Civil sobre l’existència d’un “comitè estratègic” per planificar la independència. A Rovira, de fet, se la situa al màxim nivell, mentre que en el cas de Pascal, apareix de forma tangencial als documents aportats pels investigadors. Aquests es basen en l’agenda de l’exnúmero dos de Junqueras al govern, Josep Maria Jové, i de la qual n’extrauen l’estratègia EnfoCATS, que les dues declarants van assegurar desconèixer.

Eludir la presó

En tot cas, hi havia força neguit sobre el futur de Rovira, amb el benentès que no era del tot descartable que seguís el camí del seu cap de files, empresonat des del novembre. Finalment, però, tot i la fiança imposada, el Suprem ha seguit la pauta d’evitar la presó que ja havia encetat amb la mesa del Parlament –excepte en el cas de Carme Forcadell, a la qual se li va aplicar la mesura més severa– i, sobretot, davant aquesta nova tongada de declaracions, fruit del darrer informe de la Guàrdia Civil, i que es va encetar dimecres passat amb l’interrogatori a l’exdiputada de la CUP Mireia Boya, que va sortir sense cap mesura cautelar.

Durant la compareixença, tant Rovira com Pascal van coincidir a rebutjar qualsevol mostra de violència mentre subratllaven que la DUI aprovada pel Parlament el 27 d’octubre tenia caràcter polític, però no jurídic. La republicana va afegir que la intenció era obrir un procés electoral. Rovira, si més no, va respondre a les preguntes del jutge, el fiscal i la seva defensa i es va negar a sotmetre’s a l’interrogatori de l’advocat del partit ultradretà. El lletrat de VOX insistia a denunciar “l’amnèsia” de les compareixents, mentre situava la número dos d’ERC al rovell de l’ou d’una suposada trama delictiva, i d’aquí que exigís presó, fonamentada a evitar una eventual destrucció de proves. El jutge va rebutjar la petició, al·legant que des que se la va incloure a la investigació –el desembre de l’any passat– fins ahir mai no s’havia usat aquest argument, com tampoc no apreciava risc que pogués eludir l’acció de la justícia, pel fet que es va presentar a la citació. En canvi, sí que va acceptar la sol·licitud de fiança del fiscal pel fet que entén que hi podria haver reiteració de delicte. En tot cas, Llarena dictarà avui una interlocutòria en què especificarà per què se li ha aplicat la mesura cautelar i el termini que té per dipositar els 60.000 euros.

Dret a votar

En la seva compareixença, Rovira va defensar la inviolabilitat dels diputats i el “dret” dels catalans a decidir el seu futur i l’encaix de la reivindicació a la Constitució i a les normes internacionals, alhora que denunciava que ara que l’independentisme és majoritari s’hagi iniciat una persecució dels seus caps, adduint que es tracta d’una pràctica “antidemocràtica”.

Fonts jurídiques insistien ahir que la investigació que està duent a terme Llarena està força enfocada a intentar demostrar que hi havia una actuació “criminal” “organitzada i coordinada” entre els diferents actors polítics del procés des de molt abans de la DUI i que tenia com a objectiu fer el referèndum per poder justificar la “creació d’un estat sobirà”. En aquesta línia s’encabeixen els interrogatoris i les acusacions dels delictes de rebel·lió, sedició i malbaratament.

LA FRASE

Hem vingut a defensar el dret a votar i a expressar les opinions en un estat democràtic i de dret
Marta Rovira
secretÀria general d’erc

“No us deixeu provocar”

Després de la compareixença judicial de Rovira, la secretària general va fer pública una carta firmada conjuntament amb el seu cap de files, Oriol Junqueras, en la qual constataven que si bé és “comprensible” que “milers de catalans, milions, sentin ràbia i tinguin la temptació de traduir la seva ira en indignació”, els encoratjaven a no deixar-se “provocar”. “Que no ens deixem arrossegar per la impotència cap a un escenari de creixent confrontació, que és el que persegueixen el PP i els seus aliats”, reblaven. Segons l’escrit, una resposta irada és el que desitjaria l’Estat per “justificar una onada repressiva”. I, davant d’això, reclamaven “no donar-los aquesta satisfacció” mantenint-se en la línia pacífica i democràtica exhibida pel moviment independentista. La carta conclou que l’objectiu és seguir endavant, recuperant “en primera instància les institucions usurpades”, i “treballant per eixamplar la base social”. “Perseverem, no permetem que ningú esquerdi la unitat dels demòcrates”, incidien en el comiat. Prèviament, Rovira i Junqueras admetien que “saltant-se tota interpretació objectiva de la presó preventiva”, havien previst l’eventualitat que també es dictés per a Rovira.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia