Política

El PSC lliga el diàleg i les reformes a la sortida del PP del govern espanyol

Veu més a prop la negociació amb el canvi a Espanya que amb la comissió del Congrés

Creu que defensar l’indult per als presos el va perjudicar el 21-D

Els socialistes catalans preveuen aprovar en el consell nacional del 3 de març una resolució que prioritza la caiguda del govern del PP per fer possible un diàleg amb Catalunya sobre la reforma constitucional. En el document, que té el vistiplau de l’executiva, ja s’admet obertament que, per superar el bloqueig de la política espanyola i obrir negociacions sobre el pacte constitucional, no n’hi haurà prou amb la comissió parlamentària impulsada al Congrés pel PSOE a canvi de donar suport al 155. “Cal sobretot impulsar el canvi polític en la perspectiva de les properes eleccions generals”, conclou la resolució que es portarà al consell nacional del partit.

Pels socialistes l’aplicació del 155 ha permès “la restitució de la legalitat”, però hi afegeixen que no n’hi ha prou amb la llei per resoldre el problema polític, a més de concloure del seu insatisfactori resultat electoral del 21-D que la proposta federal no és vista encara com una solució sòlida i factible ni “sembla prou forta” per obrir-se pas a Espanya. El PSC admet que, davant la polarització “identitària”, en els darrers comicis catalans no ha rebut el suport que esperava de sectors no independentistes pels acords de govern municipals amb forces independentistes o per missatges de campanya com ara la defensa que va fer el candidat Miquel Iceta d’un indult per als líders empresonats. Un missatge que, rebla, es pot haver interpretat complaent amb l’independentisme.

El full de ruta del PSC per al nou mandat referma els principis catalanista i federalista del partit però proposa atendre la “sensibilitat” de les persones que s’han sentit “agredides pel caràcter excloent de determinats discursos identitaris”. Els socialistes han de defensar igual “la bandera vermella, la senyera, la bandera espanyola i la bandera europea”, s’assenyala en el document.

El PSC adverteix que la victòria electoral de Ciutadans no apropa a la solució del problema perquè els de Rivera no ho tenen com a objectiu i, a més, “no erosiona de forma significativa l’independentisme”. Però també considera que la victòria parlamentària d’aquest no amaga la “fallida radical de la via unilateral”, que considera que s’haurà de substituir per un camí més pragmàtic tard o d’hora.

Els socialistes es comprometen amb la “unitat civil del poble” però consideren que els independentistes han d’acceptar un “fet indiscutible”: el fet d’haver accelerat l’estratègia cap a l’estat propi “està afeblint el consens catalanista dels anys vuitanta i noranta” per la polarització. Demanen a un futur govern i al Parlament que actuïn dins del marc constitucional, no veuen convenient elegir persones que es veuran afectades per processos judicials i reclamen un executiu estable que governi i obri una negociació amb l’Estat.

Plens i immersió

El PSC donarà suport als plens que Cs i Catalunya en Comú plantegen per desbloquejar la investidura tot i que el secretari d’organització, Salvador Illa, dubta de l’efectivitat i considera que la millor sortida és que el president del Parlament faci una nova roda de consultes per veure si hi ha possibilitats d’investir un candidat. En cas que no, és partidari que el comptador que porta a noves eleccions “comenci a comptar”.

El partit defensa el model d’immersió lingüística en català a l’escola contra la segregació per llengua dels alumnes i avisa que el 155 no serveix per introduir el castellà com a llengua vehicular i que el PSOE també s’hi oposa.

LES FRASES

Donarem suport a les iniciatives per desbloquejar la situació, però veurem l’efectivitat dels plens proposats per Cs i Catalunya en Comú
El PSC s’oposarà a la segregació per llengua i el 155 no ha de servir per a les mesures que vol el PP
Salvador Illa
secretari d’organització del psc


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia