Política

cultura

guerra per la llengua

Méndez de Vigo: “No hi ha cap atac al català, deixin el victimisme”

“Surtin d’aquest discurs que no serveix per a res”, ha suggerit al PDeCAT el ministre espanyol, que ha comparegut a la Comissió de Cultura del Congrés per explicar el programa “L’espanyol, llengua global”

El ministre d’Educació, Íñigo Méndez de Vigo, ha dit avui al Congrés al PDeCAT que “no hi ha cap atac a la llengua catalana” i li ha demanat que s’oblidi de “victimismes”.

“Surtin d’aquest discurs que no serveix per a res”, ha suggerit al PDeCAT el ministre, que creu que quan aquesta formació no té una altra cosa que afegir acudeix al “victimisme”.

A més, Méndez de Vigo ha indicat al PDeCAT i al PNB que el castellà és també “una llengua comuna seva” i que és “bo” que es potenciï.

El ministre ha fet aquestes declaracions durant la seva compareixença a la Comissió de Cultura del Congrés per explicar el programa “L’espanyol, llengua global”, que ha coincidit amb el recent anunci del Govern central de garantir “la llibertat dels pares” per elegir el castellà com a llengua vehicular dels seus fills el pròxim curs als centres escolars catalans.

Cal potenciar l’espanyol com llengua comuna, segons el ministre, que ha recalcat: “També a Catalunya, no veig cap incompatibilitat”.

El portaveu de Cultura del PDeCAT, Sergi Miquel, ha afirmat que el Govern espanyol “es carregarà la immersió lingüística” i ha preguntat al ministre si l’Executiu “veu compatible defensar l’espanyol sense atacar” les llengües cooficials.

Miquel també ha inquirit Méndez de Vigo sobre si creu que “és possible que convisquin” més d’una llengua sense que alguna “se senti atacada de forma constant” i ha afegit: “No confonguin la llengua catalana amb la independència”.

Pel seu costat, el portaveu de Cultura del PNB, Joseba Agirretxea, ha qüestionat que hi hagi “problemes per estudiar espanyol en algun lloc d’Espanya”.

“Em sembla molt bé defensar el patrimoni lingüístic” però sense oblidar si altres llengües “han estat atemptades o no”, ha opinat Agirretxea, que ha assegurat que hi ha hagut “llengües imposades” i que al govern espanyol li correspon tant defensar l’espanyol com les llengües cooficials.

El ministre s’ha referit als dos partits per comentar que els havia vist en la seva intervenció a la Cambra baixa “a la defensiva” i els ha assegurat que potenciar l’espanyol “beneficiarà tothom” perquè és com un joc en el qual “guanyem tots si sabem jugar-lo adequadament”.

“Faltaria més que no em trobés a la defensiva” amb l’”atac” del Govern espanyol a la societat catalana, ha contestat el diputat del PDeCAT, que ha sol·licitat que s’intenti guanyar als independents “a les urnes i no al carrer barrejant llengua, educació i política”.

Des del PSOE, el portaveu d’Educació, José Andrés Torres, ha comentat que seria “sensat” intentar “pacificar” aquest assumpte i convertir-lo en una cosa “racional” i amb una solució cooperativa.

“Ningú podia imaginar que ens ficariem en un altre embolic lingüístic” quan es va convocar aquesta Comissió de Cultura, ha confessat el diputat socialista, que ha afegit: “Demanaria que ens pacifiquem i tinguem la festa en pau”.

El portaveu de Cultura de Ciutadans, Félix Álvarez, ha criticat que l’espanyol hagi estat “relegat” en l’àmbit educatiu i ha demanat que els pares puguin elegir lliurement l’idioma en el qual volen que estudiïn els seus fills.

“Elegir en llibertat” l’idioma “avui sembla revolucionari i fins i tot reaccionari”, ha afegit Álvarez.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Carles Sastre elegit nou president d’ERC-SOM de Roses

roses
Estat espanyol

El PSOE ajorna a dimarts la comissió federal que ha d’aprovar la llista per a les europees

barcelona
política

Òmnium penja cartells arreu del país amb el lema ‘Protestar no és terrorisme’

barcelona
política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala