Política

parlament

investidura

El PSC presenta un recurs d’empara al TC per “desbloquejar” la investidura

Iceta diu a Torrent que no pot ajornar “indefinidament” el ple per escollir president

El PSC ha presentat aquest dimarts un recurs d’empara davant del Tribunal Constitucional (TC) amb l’objectiu de “desbloquejar” la investidura. El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha explicat que amb aquest recurs volen protegir els drets dels diputats i “posar el rellotge” de la investidura en marxa. “No pot ajornar-se de forma indefinida un ple com ha fet Torrent”, ha declarat el socialista després de recordar que ja havien sol·licitat al president de la cambra que o bé iniciés una nova ronda de contactes o bé prengués alguna decisió perquè comencessin a córrer els terminis.

En l’escrit, els socialistes demanen empara al TC en considerar que es vulneren els drets dels diputats reconeguts en l’apartat 2 de l’article 23 de la Constitució en el moment en que Torrent suspèn “sine die” la celebració del ple d’investidura convocat inicialment pel 30 de gener. El PSC demana que es “restableixin” els drets dels diputats mitjançant la declaració que no s’ha celebrat el ple d’investidura en els terminis previstos a la llei de presidència de la Generalitat i que “ha de donar-se per iniciat el termini de dos mesos indicat” en la mateixa norma abans de convocar novament eleccions.

Iceta ha insistit que l’objectiu d’aquest recurs “no és un altre que protegir els drets i deures dels diputats i desbloquejar la investidura”. El socialista ha dit que “no és acceptable” que s’ajorni “indefinidament” el ple i ha alertat que “podria portar a l’absurd d’estar quatre anys sense investidura”. Ha afegit que si Torrent vol mantenir Puigdemont com a candidat “pot fer-ho” però ha alertat que “el que no pot fer és que no corrin els terminis”.

El primer secretari del PSC creu que la política catalana s’ha situat “en terra de ningú” i que per això demanen al TC que es posicioni sobre aquest tema. Iceta s’ha mostrat esperançat que, com a mínim, l’alt tribunal els doni la raó en que els terminis han de córrer.

Com ja van dir ahir, els socialistes donaran suport a les convocatòries de ple extraordinari que proposen Cs i CatECP i han considerat que Torrent “faria bé de respondre” a aquestes propostes. Tot i això, Iceta ha posat sobre la taula que es podria donar la situació que se celebressin aquests plens i que no es desbloquegés la investidura i per això ha defensat que el primer ple que s’hauria de celebrar és el de l’elecció del president de la Generalitat.

Acusa JxCAT i ERC de “guanyar temps”

El president del grup parlamentari socialista ha afirmat que “no hi ha acord” entre JxCAT i ERC sobre la reforma de la llei de presidència –després que la Mesa hagi acordat demanar informe als lletrats abans de tirar-la endavant- i els ha acusat de voler “guanyar temps”. Ha explicat que els lletrats han informat oralment en la reunió de la Mesa de manera “molt contundent” sobre la “inconveniència” de tramitar aquesta llei i per això ha mostrat la seva confiança en que els lletrats diran el mateix per escrit del que han dit verbalment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona