Política

Mas diu al Suprem que l’1-O va ser real i la DUI, simbòlica

El jutge Llarena deixa en llibertat sense mesures cautelars l’expresident de la Generalitat i l’exresponsable de l’AMI

L’exmandatari nega el comitè estratègic i admet reunions “polítiques”

Artur Mas va afirmar en la seva declaració al Tribunal Suprem que no tenia cap intenció de desdir-se de la seva defensa del dret a decidir dels ciutadans i la possibilitat que Catalunya pugui assolir en un futur la independència. En aquest punt, va subratllar que l’1-O es va produir un referèndum “real”. Una percepció que no va compartir en el cas de la DUI, la qual va encabir en un acte parlamentari “purament simbòlic” i del qual no era partidari, i que així li ho havia fet saber al president, Carles Puigdemont, advertint-lo dels riscos, van assenyalar fons judicials. Després de més de dues hores d’interrogatori, Mas va sortir en llibertat sense mesures cautelars, tot i que l’acusació popular havia reclamat una fiança de 60.000 euros, una petició a la qual es va adherir el fiscal.

L’expresident català va focalitzar la tercera jornada de declaracions fixades pel magistrat Pablo Llarena arran d’un informe de la Guàrdia Civil, presentat a finals de l’any passat, en el qual s’establia l’existència d’un comitè estratègic en què també se situava Mas. L’expresident va negar l’existència d’aquesta estructura organitzativa, si bé admetia haver participat en reunions informals que va circumscriure en l’àmbit “polític”. En canvi, per VOX –l’acusació popular– l’interrogatori de Mas havia posat en evidència que les anotacions de l’agenda de Josep Maria Jové, exnúmero dos d’Oriol Junqueras, eren una realitat i tenien com a objectiu preparar l’1-O i la consecució de la independència.

D’altra banda, Mas va corroborar que durant la seva presidència hi va haver un canal de diàleg obert entre la Generalitat, el PP (amb Pedro Arriola) i el PSOE (amb José Enrique Serrano) per tal de buscar sortides a la situació catalana, però que es va dinamitar amb la convocatòria del 9-N. Una diàleg que entenia que l’Estat no va voler establir els dos últims anys.

També ahir va quedar en llibertat sense mesures cautelars –cap de les parts les va demanar– l’expresidenta de l’AMI Neus Lloveras. L’objectiu de les acusacions era determinar el paper dels ajuntaments en l’estratègia del procés i en el fet que des de l’associació animessin els consistoris a col·laborar en el referèndum. A la sortida de la declaració, Lloveras va destacar la “transparència” i la legalitat de la tasca dels ajuntaments, i negava que hagués pressionat Ada Colau per l’1-O.

LA FRASE

No m’he hagut de retractar de res, jo defenso la sobirania i el dret a decidir del poble català
Artur Mas
expresident de la generalitat

El fiscal demana pròrroga

La fiscalia va demanar ahir al jutge del Tribunal Suprem que s’ampliï el període d’instrucció fins a divuit mesos, adduint que es tracta d’una causa complexa. El termini inicial de sis mesos per dur a terme aquesta fase conclouria a finals d’abril, i és per això que, atenent l’elevat nombre d’investigats i les múltiples proves demanades, el ministeri públic considera necessària la pròrroga. Això podria dificultar, en tot cas, complir les previsions de l’executiu espanyol –que confiava que en les properes setmanes, un cop processats, fossin inhabilitats abans de celebrar-se el judici–, però també provoca neguit entre les defenses perquè això podria fer que s’allargués la presó preventiva dels quatre investigats que continuen a la presó.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els colons avancen a l’ombra de Gaza

Beirut

Catalunya, davant una nova cruïlla

Barcelona

Quinze opcions i sense mascareta

Girona

El periple del vot exterior

Barcelona

El sufragi no és universal

BARCELONA
Guerra a Gaza

Troben vuitanta cossos enterrats a tres fosses a l’hospital Al-Shifa

Barcelona
Pròxim Orient

Els Emirats Àrabs rebutgen la idea de participar en l’administració civil de Gaza

Barcelona
Perú

La fiscalia obre diligències contra Boluarte per encobrir el seu germà

Barcelona
política

Tot a punt per al 12-M: Més de 5,7 milions d’electors podran votar en 8.940 meses

barcelona