Política

Gabriel porta la denúncia de la CUP fora un cop Boya ha fet la declaració política

L’exdiputada obre un nou front en la campanya exterior contra el judici a l’independentisme

Fa temps que la formació va decidir la marxa a Ginebra

L’exdiputada de la CUP Anna Gabriel assumirà des de Ginebra la denúncia internacional que la formació vol fer del judici a l’independentisme. Un cop comunicada ahir al matí al Tribunal Suprem la seva negativa a declarar avui davant del jutge Llarena, la CUP explicava a la tarda que Gabriel s’afegeix al front per denunciar la persecució judicial i política contra l’independentisme que ja encarnen des de Bèlgica Puigdemont i els consellers. La CUP va planejar fa setmanes la marxa de Gabriel a Suïssa, tot i que la decisió no s’ha explicat fins que l’exdiputada Mireia Boya no ha fet la seva declaració de reafirmació política davant del jutge. La formació revelava ahir que ambdós papers formen part de la mateixa estratègia política decidida col·lectivament.

Després de comunicar per escrit al Suprem que Gabriel no prestaria declaració, el també exdiputat i advocat de l’encausada, Benet Salellas, explicava a la tarda que Gabriel ha decidit “buscar refugi” a Ginebra perquè considera que no té garantit un judici just al Suprem –la CUP el qualifica de “judici polític que pretén perseguir tot un poble”, en paraules de la portaveu Maria Sirvent.

“Venjança i humiliació”

Després de defensar que la causa oberta no té les garanties judicials i procedimentals desitjables, Salellas qualifica de “venjança i humiliació de tot el poble de Catalunya” l’objectiu judicial. En primer lloc, l’advocat de la formació recorda que el procediment s’hauria d’haver instruït en un jutjat de Barcelona o, en el cas dels aforats, al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i no pas al Suprem però “la cúpula judicial ha volgut estirar el procediment”. Segons ell, la sala penal del Suprem participa “d’una concertació d’estat amb el poder polític” contra l’independentisme.

L’advocat de Gabriel afirma que les mateixes interlocutòries de Llarena demostren que “no es jutgen fets, sinó que l’objecte de la investigació és el projecte polític dels encausats”. Així, Salellas assegura que no se sap amb certesa què s’investiga en la causa perquè en un lloc s’afirma que l’objecte és el referèndum de l’1-O, en altres resolucions que és la declaració d’independència o les partides dels pressupostos, “i en alguns atestats de la Guàrdia Civil, fins i tot, l’acord de govern entre CiU i ERC”. L’exdiputat també recorda que la justícia espanyola està duent a terme una “triple investigació” del major i la intendent dels Mossos a l’Audiencia Nacional paral·lelament als procediments oberts pel Suprem i pel jutjat número 13 de Barcelona, “sobre delictes que tenen les penes més greus del Codi Penal”. “Si poguessin imputar delictes de cadena perpètua, ho farien”, hi afegeix. Gabriel tindrà la cobertura de la CUP que necessiti, també econòmica si cal, conclou Salellas.

Crítiques de Cs, el PSC i el PP

A Ciutadans, al PSC i al PP no els ha agradat la decisió de Gabriel. Per la líder de l’oposició, Inés Arrimadas, “Puigdemont i la CUP pensen, actuen i fugen igual”. Pel socialista Miquel Iceta, Gabriel hauria hagut de comparèixer al Suprem. “No eren tan valents com presumien”, afirmava sobre la formació el diputat del PP Alejandro Fernández.

LES FRASES

Són dues estratègies en un marc comú. La política, al Suprem, de Boya, i la internacional de Gabriel
Benet Salellas
advocat i exdiputat de la cup
Puigdemont i la CUP tenen la mateixa actitud. Pensen igual, actuen igual i fugen igual
Inés Arrimadas
presidenta del grup de ciutadans


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia