Política

Política

Congrés de Diputats

De Guindos demana, abans de plegar, que el PSOE doni suport als pressupostos

Han demanat col·laboració diversos ministres al congrés, aprofitant les preguntes, sobre qualsevol tema, que els han fet des de l’oposició

A la sessió d’avui, entre altres temes, s’ha tractat del Castor, i el ministre Nadal ha admès la comissió d’errors

L’encara ministre d’Economia, Luis de Guindos, ha demanat al PSOE el seu suport per tirar endavant els pressupostos generals de l’Estat i per a subscriure “l’acord parlamentari per la ciència que el Govern promou des de l’inici de la legislatura “.

En la seva última compareixença a la sessió de control de la cambra baixa, de Guindos ha respost una bateria de preguntes i una interpel·lació urgent -promogudes per diputats socialistes-, relacionades amb la situació actual de la ciència.

De Guindos, en diverses ocasions, ha dit que molts dels problemes de la ciència es resoldran quan el PSOE doni suport uns pressupostos generals de l’Estat. De fet, els membres de l’executiu que han respost a preguntes de l’oposició, fos el tema que fos, han fet referència a la necessitat d’aprovar els pressupostos, com a clau de volta de qualsevol millora.

A banda de la qüestió de la llengua catalana a l’escola i la recent sentència del Tribunal Constitucional, que ha tombat una petició de “beques” per a l’educació en castellà a Catalunya, s’han tractat altres temes.

Per exemple, el Castor. El govern espanyol comença a admetre públicament que el disseny tècnic del projecte Castor estava farcit de greus errors que van acabar desembocant en l’onada sísmica de més d’un miler de terratrèmols i el posterior tancament. “Un projecte massa gran, massa car i que, a sobre, tenia un error de disseny tan greu que va provocar tots els problemes que va provocar”, ha assegurat al ple el ministre d’Energia, Álvaro Nadal. Fins aquests moments, la versió oficial s’aferrava a la interpretació de l’estudi encarregat al Massachusetts Institute of Technology (MIT) i la Universitat de Harvard segons la qual la injecció de gas era la causant dels sismes a partir de setembre de 2013 però, sense poder responsabilitzar l’empresa promotora, Escal UGS. Tot i que el ministre no ha donat detalls sobre aquest “error de disseny”, la seva menció per primer cop capgira aquesta justificació.

Nadal ha efectuat aquesta afirmació quan responia la pregunta plantejada pel diputat tarragoní d’ERC, Jordi Salvador, sobre el calendari i els estudis previstos per procedir al desmantellament de les instal·lacions del projecte Castor. Després de tornar a carregar les culpes de la seva materialització a l’anterior govern del PSOE, una estratègia habitual del ministre i del govern del PP quan es refereixen públicament a la qüestió, ha intentat reforçar els seus arguments amb les també ja conegudes referències a l’excessiu cost i dimensions. Aquest cop, però, ha afegit també l’argument, per primera vegada, d’un “error de disseny tan greu” com a causant dels terratrèmols que va portar al tancament de les instal·lacions. Nadal no ha donat cap més detall. No es tracta d’una qüestió en absolut trivial en el context del debat suscitat pel pagament de la indemnització multimilionària per unes instal·lacions que, segons Nadal, mai més es podran posar en funcionament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia