Política

Llarena dicta una ordre de detenció a l’Estat contra Anna Gabriel

El jutge del Tribunal Suprem no emet una ordre a nivell internacional, tal com demanen les acusacions

El magistrat evita de moment obrir la via de l’extradició

El jutge de l’Audiència Nacional Pablo Llarena ha ordenat la detenció i posada a disposició judicial d’Anna Gabriel, després que l’exdiputada de la CUP no hagi comparegut a la cita que tenia aquest dimecres per declarar com a investigada en el procés contra els líders independentistes. El jutge dicta l’ordre de detenció a l’Estat, però de moment no fa el pas d’emetre una ordre internacional. Fiscalia, l’Advocat de l’Estat i Vox que volien que el magistrat donés aquest pas per obrir ja la via d’una possible petició d’extradició a Suïssa, on es troba Gabriel.

En una interlocutòria de dues pàgines, el jutge diu que un cop constatat que la investigada no s’ha presentat “sense al·legar una causa legítima” transforma l’ordre de citació en una d’arrest. Per aquest motiu ordena a les forces de seguretat de l’Estat la detenció i posada a disposició judicial de Gabriel, a més de l’obertura d’una peça separada.

El magistrat explica també que, a més de la incompareixença, ha rebut un escrit de l’advocat de la investigada, el també exdiputat cupaire Benet Salellas, on “per lleialtat professional” el posa en coneixement les declaracions que l’exdiputada va fer al diari suís Le Temps on anunciava que no acudiria a la seva cita.

L’ordre de Llarena, però, només té efecte a l’Estat. El jutge no ha atès la petició de la Fiscalia, de l’Advocat de l’Estat i de l’acusació popular, exercida pel partit ultradretà Vox, que li demanaven que emetés també una petició de detenció a nivell internacional dirigida a les autoritats suïsses. El magistrat evita d’aquesta manera obrir els procediments d’una possible extradició, tal com va fer finalment amb el president Carles Puigdemont, per a qui va acabar retirant les peticions que havia presentat a Bèlgica.

De fet, Suïssa ja ha avisat que “probablement no podrà autoritzar” una eventual l’extradició perquè “a priori” els crims dels quals s’acusa Gabriel són de tipus “polític”. El país també podria tancar la porta a altres peticions de la justícia espanyola, com per exemple interrogar-la “com a sospitosa”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia