Política

JxCat i ERC pugnen pel repartiment del govern

Els dos futurs socis a la Generalitat mantenen un estira-i-arronsa per Ensenyament i l’àmbit de comunicació

Els republicans reclamen el portaveu i Cultura

Interior també és en les converses

JxCat i ERC pugnen per la plasmació del control sobre el govern que exerciria Carles Puigdemont des de Brussel·les i per la configuració competencial de la Generalitat. Les dues formacions mantenen un estira-i-arronsa pel repartiment d’alguns departaments clau, com ara els d’Ensenyament i Interior, o les competències sobre la comunicació del govern adscrites a la conselleria de Presidència, segons fonts coneixedores de les converses. D’acord amb aquestes fonts, ERC pretén dirigir el Departament d’Ensenyament i mantenir el de Salut, que en l’anterior mandat capitanejava Antoni Comín. Però JxCat no accepta que els republicans gestionin les dues conselleries més paradigmàtiques dels serveis públics i amb major dotació pressupostària. Consideren que han de quedar repartides entre les dues formacions.

ERC, que mantindria la vicepresidència i la conselleria cabdal d’Economia, també aspira que el portaveu del govern sigui republicà, a diferència del que passava en l’anterior mandat. Les converses parteixen de la base preacordada segons la qual els dos futurs socis es dividirien l’estructura al 50%, tant pel que fa als departaments com als pressupostos corresponents, amb la idea d’aglutinar competències i suprimir una de les conselleries actuals per aconseguir l’equilibri numèric.

Una altra de les competències cabdals del Departament de la Presidència és la comunicació del govern, que, segons algunes fonts, ERC també reclama. De la mateixa manera que els alts càrrecs de la CCMA, les dues formacions van pactar dividir-se l’àmbit comunicatiu en l’anterior mandat. Un repartiment que ara estaria en qüestió.

El Departament d’Interior, en mans dels exconvergents en la legislatura passada, també està present en les converses. Des de JxCat estarien disposats que fos ERC qui el gestionés, en un context en què també els republicans haurien plantejat la possibilitat d’assumir la gestió de la conselleria de Cultura.

En aquest imbricat context per la distribució del govern, i amb la base del preacord que Puigdemont lideraria una estructura governamental a l’exili no vinculada formalment a l’autonòmica però que mantindria el control sobre la convocatòria electoral a través d’un president de la Generalitat de JxCat afí, com ho seria Jordi Sànchez, els republicans van llançar un advertiment que va avançar Catalunya Ràdio però que no s’ha verbalitzat en la negociació, segons diverses fonts consultades. D’acord amb aquest avís, si Puigdemont manté la potestat de decidir la convocatòria d’eleccions o la designació nominal dels consellers (un poder que no seria formalment autonòmic ni executiu en el marc estatutari, atès que en els dos casos correspon al president de la Generalitat), reclamaran aquesta presidència per a Junqueras. ERC, però, no ha posat formalment sobre la taula aquesta proposta, tampoc en la reunió que van mantenir ahir, de manera que no ha estat abordada i va causar sorpresa a JxCat. De fet, esmenaria el moll de l’os del preacord.

D’altra banda, el parlament federal de Bèlgica va rebutjar ahir la proposta d’un grup de diputats flamencs de l’N-VA perquè Puigdemont exposés dimarts la situació de Catalunya en una de les sales de la cambra. Segons l’ACN, la conferència de presidents, que és un dels principals òrgans parlamentaris, va rebutjar la petició.

El PP no pot canviar la immersió

El govern espanyol del PP no pot canviar el model d’immersió lingüística. Així ho va admetre ahir el mateix ministre d’Educació, Íñigo Méndez de Vigo, al Congrés, on va assegurar: “El govern ni ningú pot modificar el model educatiu d’una comunitat ni amb l’article 155 ni sense”, sostenia Méndez de Vigo, en el que aparentment sembla una contradicció amb la voluntat de l’executiu estatal d’incloure una casella en la preinscripció escolar perquè els pares puguin triar la llengua vehicular en l’ensenyament. Els de Mariano Rajoy reconeixen ara les dificultats de les seves pretensions. “Els models educatius estan a les lleis”, insistia el ministre citant la Lomqe i la llei catalana d’educació del 2009, “que està plenament vigent”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lara Torres, de Sumem Lloret, demana que es respectin les decisions del partit

LLORET DE MAR
pròxim orient

Israel ignora l’amenaça de Hezbol·là i intensifica els atacs contra el Líban

barcelona
Carme Viñas i Benítez
Regidora portaveu d’ERC i cap de l’oposició a Calonge i Sant Antoni

“Ha quedat clar que el govern no ens volia tenir a dins”

Calonge i Sant Antoni

Un Comebe per al front del Segre

Barcelona
Europa

Letònia reforça l’ús del letó en detriment del rus al mercat laboral

Barcelona
estat francès

Barnier presenta a Macron el seu govern de perfil de centredreta

barcelona
àsia

Condemnat a Hong Kong a presó per dur una samarreta “sediciosa”

barcelona
Unió Europea

El TJUE creu que les clàusules preus de Booking limiten la competència

Barcelona

Frustren un acord per una moció de censura

lloret de mar