Política

Censura dels presos a Arco

Ifema retira l’obra ‘Presos polítics a l’Espanya contemporània’, de l’artista Santiago Sierra, amb retrats de Sànchez, Cuixart i Junqueras

El PSOE ho avala davant Carmena, Units Podem, Cs, ERC i el PDeCAT

La policia ja l’havia examinat

Una paret en blanc és l’obra mestra d’Arco 2018. El dia de la inauguració de la Fira Internacional d’Art Contemporani a Madrid, la junta d’Ifema va censurar l’obra Presos polítics a l’Espanya contemporània, en què l’artista madrileny Santiago Sierra fa una composició de vint-i-quatre retrats –pixelats, però identificables– de persones empresonades a l’Estat espanyol i entre les quals hi ha Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Si bé la policia espanyola ja va visitar Arco dilluns per examinar l’obra, va ser ahir quan el president d’Ifema, Clemente González Soler, va forçar la galerista Helga de Alvear a retirar l’obra de Sierra, valorada en 80.000 euros, en el que és el primer cas de censura en 37 edicions d’una cita que ha conviscut amb la polèmica però que mai havia caigut en la prohibició. La censura de l’obra de Sierra sobre els presos va ser aplaudida pel PSOE amb l’argument que “cal intentar rebaixar la tensió” i obviada pel PP –que controla Ifema–, però va rebre el rebuig del director d’Arco i de l’Ajuntament de Madrid de Manuela Carmena, així com de Podem, Ciutadans, ERC i el PDeCAT.

Tant Arco com Sierra són assidus a la polèmica, i més des que en l’edició del 2013 l’artista va col·locar els retrats de Joan Carles I i dels presidents espanyols des de la Transició cap per avall a l’obra de protesta Los encargados. En aquesta edició, però, el procés independentista i els seus presos centren l’obra, amb els titellaires i els presos per la baralla d’Alsasua, i això ha sigut insuportable per a la junta presidida per Clemente González Soler, empresari gallec de l’alumini (grup Alibérico), i integrada per la comunitat de Madrid de Cristina Cifuentes (PP), l’Ajuntament de Madrid, la Cambra de Comerç i la Fundació Obra Social i Mont de Pietat.

Tatxo Benet la compra

En saber que és el primer artista censurat a Arco, Sierra va sincerar-se a Facebook: “Acabem d’assabentar-nos de la censura. La decisió danya seriosament la imatge d’aquesta fira internacional i del mateix Estat espanyol.” “Si Espanya no és una dictadura, s’hi assembla bastant”, va etzibar l’artista com a colofó. El zel censor, però, va obrir l’apetit comprador d’un particular, que al vespre va pagar els 80.000 euros per aconseguir els 24 retrats pixelats i ocultats al públic. Segons La Vanguardia, el comprador és Tatxo Benet, soci de Mediapro.

Si bé la galerista Helga de Alvear estava en alerta des de la visita policial de dilluns –“hi van fer un cop d’ull i van marxar”, va relatar–, la censura li va ser dictada per telèfon. “Helga, no puc deixar això”, li va dir el president d’Ifema. I De Alvear, tot i opinar que és una “estupidesa”, es doblega al desig del censor perquè no ho veu com una censura i perquè vol estar present a Arco en l’edició del 2019. “Ni el govern ni Ifema volen enrenous, i el menys complicat era retirar l’obra”, es resignava la galerista tot destapant les pressions al més alt nivell. El director d’Arco, Carlos Urroz, sí que es desmarca d’un vet que és una “dolentíssima idea”. “Les galeries són espais privats, tenen la llibertat de posar el que vulguin i de treure-ho, i la decisió és d’Helga de Alvear. El president d’Ifema li ha demanat una cosa i Helga hi ha accedit. No sé si és censura”, reblava Urroz. A pesar de confessar que no ha vist l’obra , el secretari d’estat de Cultura, Fernando Benzo, la va desqualificar perquè “conceptualment no estava ben ajustada”.

La censura va ser avalada per la junta d’Ifema en una reunió virtual celebrada a la una de la tarda, hores després de retirar l’obra, però va tenir l’oposició de Carmena, que exigia –en va– la reposició de l’obra perquè “defensa la llibertat d’expressió i de creació per sobre de tot”. Amb el PP en silenci, la portaveu del PSOE al Congrés, Margarita Robles, va ser la veu discordant i va aplaudir el vet: “Tot el que ajudi a rebaixar la tensió i a tranquil·litzar l’ambient cal valorar-ho positivament.” Des de Ciutadans, Juan Carlos Girauta ho rebutjava: “A Espanya no hi ha presos polítics, però si això és una obra d’art hi cap tot, fins i tot la ficció que Junqueras pugui ser pres polític. Per principi, la prohibició d’obres artístiques no m’agrada.” Per Pablo Iglesias (Podem), “no és compatible amb la democràcia que hi hagi temes dels quals no es pugui parlar”. I si Joan Tardà (ERC) hi veu una censura pròpia “del règim turc d’Erdogan”, Sergi Miquel (PDeCAT) denunciava una “setmana negra per a la llibertat d’expressió a Espanya”.

LES FRASES

Si Espanya no és una dictadura se li assembla bastant
Santiago Sierra
artista autor de ‘presos polítics a l’espanya contemporània’
És una estupidesa, però ni el govern ni Ifema volen enrenous i el menys complicat era retirar l’obra
Helga de Alvear
galerista

Sol·licitud d’explicacions a Rajoy

Tot i que la censura de l’obra de Santiago Sierra a Arco es va presentar com una decisió privada, al Congrés a ningú no se li escapa el control que el PP exerceix en la junta d’Ifema, i partits com ERC i el PDeCAT es disposen a exigir una explicació al govern de Mariano Rajoy. En conèixer la censura sense precedents, el diputat del PDeCAT Sergi Miquel va registrar una bateria de tres preguntes perquè l’executiu de Rajoy aporti llum sobre l’afer al Congrés.

“Ha tingut el govern alguna relació amb aquesta decisió?”, “¿Considera el govern que l’art ha de ser censurat si genera polèmica?”: son dues de les preguntes que Miquel adreça a La Moncloa. En la tercera, el diputat hi suma la pena de presó a Valtonyc i el segrest del llibre Fariña sobre el narcotràfic a Galícia i els lligams amb el PP: “Considera el govern que mesures preses en els últims dies com la retirada de Fariña, la pena de presó per al cantant Valtonyc o la retirada d’obres que denuncien els presos polítics a Espanya a la fira Arco limiten la llibertat d’expressió?”

El grup d’ERC, al seu torn, vol exigir a Rajoy que “retiri subvencions o beneficis fiscals a la fundació Arco”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia