Política

ETA arriba al final

Desenllaç L’organització basca planteja la dissolució definitiva en un document que ha sotmès a votació coherència Insta els militants a ser responsables i a mantenir la cohesió interna de l’esquerra abertzale

La direcció d’ETA ha plantejat en un document la dissolució definitiva de l’organització al·legant que el seu “cicle” i la seva “funció” han arribat al final, segons publicava ahir el diari Gara. El desenllaç d’aquesta proposta, amb una alta participació en el debat entre els membres de l’organització, s’espera que es faci efectiu abans de l’estiu i que les votacions que es duguin a terme siguin globals perquè el resultat sigui inequívoc i d’aplicació immediata.

La direcció d’ETA sosté que “l’única manera” de plantejar el final de l’organització és “prendre directament la iniciativa, sense esperar res ni ningú”, i diu que correspon a la direcció “tancar el temps de conflicte armat i les situacions relacionades”. El document, redactat l’abril del 2017, també assenyala que “el final de cicle és cada vegada més evident i, a conseqüència de les decisions preses, ja s’ha produït en gran part”. “El final de l’estratègia politicomilitar va marcar l’inici del final de cicle de l’organització”, afirma.

El procés s’articula sobre la base de tres documents; el primer, de contextualització històrica; un altre que resumeix el període des de l’any 2009 fins avui, i un últim document amb una proposta política, que és l’únic que se sotmetrà a votació, segons explica Gara.

“Proposta per avançar”

La proposta també subratlla que l’esquerra abertzale “ha demostrat prou maduresa i capacitat de lluita” i “resulta molt més eficaç per materialitzar el repte a què ens enfrontem avui dia”. Per acabar, tot i la proposta de dissolució, afirma que es tracta d’una “proposta per avançar” i que “és molt important que tota la força militant sota la influència d’ETA i el seu entorn aporti coses a l’esquerra abertzale, al procés independentista, al moviment popular...” “No és el moment d’anar-se’n a casa”, subratlla.

“L’esquerra abertzale no abjurarà de si mateixa. ETA no renegarà de la seva aportació, malgrat que estigui oberta a l’autocrítica, però tampoc demanarà la seva total legitimació a aquells que estan disposats a recórrer el camí cap a la construcció de l’estat basc. I això, inevitablement, té conseqüències directes respecte a la funció històrica d’ETA, ja que ningú entendria que la direcció s’atribuís la dinamització o referència del procés independentista”, explica la proposta.

Encara que deixarà d’existir com a organització, ETA detalla quina ha de ser la tasca dels seus militants: “No cal dir que aquells i aquelles que han estat militants d’ETA hauran d’actuar també en el futur amb la responsabilitat que correspon a aquesta condició, mantenint l’honestedat, la coherència i la responsabilitat necessàries per al procés d’alliberament, i assumint el deure de mantenir la cohesió interna en l’esquerra abertzale.”

Dissolució anunciada

El mateix govern basc ja havia avançat el 6 de febrer que “molt probablement” aquest any es produiria la desaparició “definitiva” d’ETA després del desarmament de l’any passat. En l’Informe de seguiment del pla de convivència i drets humans corresponent al 2017, l’executiu basc ja es plantejava el repte de contribuir a materialitzar la “dissolució unilateral, efectiva i definitiva d’ETA”. I dies abans, el Fòrum Social Permanent, que agrupa diverses entitats i persones que impulsen un “procés de pau” al País Basc, havia pronosticat que en el primer semestre d’aquest any es produiria “la desmobilització d’ETA”. El pronòstic del diari Gara és que això es materialitzarà abans de l’estiu.

No obstant això, el director del Centre Memorial de les Víctimes, Florencio Domínguez, va opinar que l’organització es planteja mantenir una direcció clandestina fins i tot després de dissoldre’s. ETA insisteix que no hi ha penediment, o sigui que “continua tenint un deute pendent”, va insistir.

El final de l’estratègia politicomilitar va marcar l’inici del final de cicle de l’organització
L’esquerra abertzale no abjurarà de si mateixa. ETA no renegarà de la seva aportació
Document

Rebuig als homenatges a presos

El Parlament Basc va mostrar ahir, amb l’abstenció d’EH Bildu, el seu “rebuig als homenatges públics” als que hagin estat membres d’ETA o hagin “utilitzat o justificat la violència com a mitjà per aconseguir fins polítics”, perquè van contra els drets humans i “suposen una revictimització”. El ple de la cambra va aprovar una esmena negociada entre el PNB, el PSE-EE i Elkarrekin Podem a una iniciativa original del PP.

El debat va tenir lloc pocs dies després de la rebuda a dos expressos d’ETA que van col·laborar en l’assassinat de l’excap de la policia local d’Andoain Joseba Pagazaurtundua, i va coincidir amb l’homenatge que la cambra de Vitòria va retre als parlamentaris socialistes Fernando Buesa i Enrique Casas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Jaume Veray Cama
Cap de llista del PP a la circumscripció de Girona al Parlament el 12-M

“Potser fent eleccions cada mes solucionaríem més coses”

Girona

Protesta i resposta policial als campus

Los Angeles
Laia Estrada i Cañón
Candidata de la CUP a la Presidència de la Generalitat

“Ens juguem que la política es torni a fer des de casa nostra”

Barcelona
crònica

‘Runner’ Illa i el ritme dels socialistes

Referèndum: com, quan i per què

Referèndum: com, quan i per què

Barcelona
ERC

La “claredat” d’Aragonès

barcelona
anàlisi

Esquerra, a mobilitzar l’esquerra

Dividits pel topall al lloguer

Barcelona
Junts. PuigdemontxCatalunya

Una consulta pactada és possible

barcelona