Política

Atac a la llengua catalana

El govern espanyol es dona un temps per estudiar com fer que el castellà sigui llengua vehicular

El ministre d’Educació comenta que el termini de preinscripció a les escoles catalanes s’ha ampliat fins a l’abril

Méndez de Vigo reconeix que el TC ha tombat la disposició de la LOMQE que obligava la Generalitat a pagar l’ensenyament en castellà però destaca que ha avalat altres preceptes recorreguts

El ministre espanyol d’Educació, Íñigo Méndez de Vigo, ha indicat aquest divendres en relació a la modificació del model d’escola catalana que el govern espanyol es donarà temps “per fer les coses bé”. De fet, el termini per a la preinscripció s’ha ampliat fins al mes d’abril.

A preguntes dels periodistes durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres sobre la possibilitat que els pares puguin triar el castellà com a llengua vehicular als centres públics i concertats catalans, Méndez de Vigo ha explicat que el seu departament està “estudiant i treballant” sobre aquesta qüestió “amb la resta dels partits i amb la comunitat educativa”.

“Anem a donar-nos temps per fer les coses ben” perquè, a més, s’ha ampliat fins a abril el termini per a la preinscripció dels alumnes catalans el proper curs, ha comentat. “No tenim aquesta necessitat de prendre una decisió ràpidament”, ha afegit.

Aquesta setmana el Tribunal Constitucional (TC) ha tombat una disposició de la LOMQE que obligava Catalunya a pagar l’ensenyament en castellà en un col·legi privat per a aquelles famílies que ho demanessin per no trobar l’ensenyament en castellà com a llengua vehicular en un públic.

El ministre ha reconegut que l’alt tribunal ha fallat contra la disposició de la LOMQE que es referia “a l’actuació subsidiària de l’Estat” en cas que una comunitat no donés satisfacció a una persona que sol·licités el castellà com a llengua vehicular per al seu fill. Per contra, ha destacat que el TC ha avalat altres punts també recorreguts per la Generalitat com els referits al currículum, la Formació Professional o els itineraris acadèmics.

Méndez de Vigo ha insistit que el govern espanyol no pot modificar el model educatiu català “ni pel 155 ni pel 310” i ha acusat de “victimisme” i de voler treure “cullerada política” als que diuen que l’executiu estatal té aquesta intenció. “No té a veure amb la realitat”, ha defensat.

El titular d’Educació ha recordat que el model educatiu de qualsevol territori es basa en una jerarquia normativa: la Constitució i el seu article 27, l’estatut d’autonomia, la LLOI modificada per la LOMQE i després les lleis de cada comunitat, en concret la de 2009 de Catalunya i els decrets que la desenvolupen.

Méndez de Vigo ha conclòs que cal garantir el que diu la llei i el dret fonamental dels pares i “fer-ho de la millor manera possible”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Eloi Badia: “Recuperarem la sisena hora a l’escola pública”

l’escala

La CUP es compromet a preservar la Gola del Fluvià

sant pere pescador
Estats units

Biden diu que deixarà d’enviar bombes i munició a Israel si envaeix Rafah

barcelona
Joan Duran i Poble
Cap de l’oposició a Caldes de Montbui (ara Caldes)

“Som partidaris de fer petites grans accions de poble”

Caldes de Montbui
Laia Cañigueral
Candidata d'ERC per Girona

“Estem invertint perquè ni una gota del Ter vagi a Barcelona”

Girona
la crònica

Hard Rock, el nom i la cosa

Per Paneque i Romero (PSC) ara es tria o estabilitat o soroll i confrontació

PALAFRUGELL
política

La policia diu que no pot localitzar Puigdemont en plena campanya

barcelona
turquia

Un Boeing 763 de FedEx aterra de morro a Istanbul sense causar víctimes

barcelona