Política

Eleccions 21-D

ERC empataria a escons amb Cs si es repetissin les eleccions

Les forces independentistes podrien arribar a sumar fins a quatre diputats més, segons l’enquesta del CEO

El no a la independència trenca el sostre del 50%, mentre que el sí davalla fins al 40%

ERC puja i Ciutadans baixa. Les dues forces empatarien a 33-35 escons si es repetissin les eleccions, segons la darrera enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) de la Generalitat, publicada ahir. L’informe esclata en plena negociació entre Junts per Catalunya (JxCat) i els republicans per tancar un acord d’investidura i legislatura, i dibuixa una ERC aquesta vegada per sobre de la llista de Carles Puigdemont, que perdria tres llençols pel camí.

La CUP podria doblar els quatre escons actuals. D’aquesta manera, l’independentisme fins i tot podria ampliar la majoria actual al Parlament en quatre escons: assoliria els 74 per la banda alta o els 69 per la baixa, i es garantiria, en qualsevol cas, la majoria absoluta (68).

Ara bé, l’enquesta es va fer entre el 10 i el 30 de gener, just el dia de la no investidura en què el president de la cambra, Roger Torrent, va ajornar la sessió i va començar a aflorar el recel entre les forces independentistes. D’aleshores ençà, s’han produït noves declaracions davant del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena en què s’ha remarcat el caràcter “simbòlic” de la declaració d’independència, així com el recent exili de l’exdiputada de la CUP Anna Gabriel a Suïssa i la negociació sobiranista per trobar el desllorigador de la situació. És a dir, en una Catalunya políticament trepidant, el que valia al gener podria haver canviat substancialment al febrer.

Pel que fa a l’unionisme, a banda de la davallada d’Inés Arrimadas d’entre un i tres escons, el socialista Miquel Iceta també en perdria un –el que va sumar el 27-S– o dos, mentre que el popular Xavier García Albiol mantindria la seva formació com a residual a Catalunya, amb quatre o fins i tot tres diputats, última a la cambra.

L’independentisme comú

La coalició Catalunya en Comú Podem, liderada per Xavier Domènech, quedaria amb els incòlumes vuit escons actuals. El que mostra el CEO sobre els comuns és que, quan han de respondre sí o no a la independència, el 23% dels que diuen haver-los votat són del sí, en contraposició amb el 67,6% del no. Quan la pregunta és general sobre la relació entre Catalunya i Espanya, la radiografia posa de manifest que el 59,5% són federalistes; el 28,4%, autonomistes, i un 8%, independentistes.

D’altra banda, i malgrat el manteniment o l’ampliació de la majoria actual a la cambra, el no a la independència (53,9%) puja 10,3 punts i supera la barrera del 50% dels enquestats. Els partidaris de la secessió (40,8%), en canvi, queden 13 punts per sota, en mínims històrics, amb una davallada de gairebé 8 punts. L’estudi detalla que els autonomistes es tornen a posar per sobre dels que volen un estat independent, fet que no succeïa des del 2011, per bé que la majoria (gairebé un 55%) volen continuar amb el procés. Tanmateix, només un 19% dels enquestats aposten perquè sigui per la via unilateral, mentre que la resta prefereixen buscar acords bilaterals amb el govern espanyol (35,9%). Els que abandonarien el procés i participarien en la comissió de reforma de la Constitució i del sistema de finançament són un 20,8%.

El portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, es va aferrar ahir a la baixada del nombre de partidaris del sí a la independència i la va atribuir al comportament “més aviat valleinclanesc i esperpèntic” dels líders del procés. El ministre no va comentar, però, què pensa sobre el fet que, si es tornés a celebrar un referèndum sobre la Constitució espanyola a Catalunya, el text quedaria rebutjat amb un 45% de nos i un 34,8% de sís.

El CEO també revela que, malgrat tot, l’europeisme dels catalans està intacte (el 68,4% serien partidaris que Catalunya formés part de la UE si finalment esdevingués un país independent) i que, si s’hagués de votar la pertinença a l’OTAN, sortiria que no.

Els republicans guanyarien les espanyoles

L’ERC de Gabriel Rufián i Joan Tardà guanyaria nítidament les eleccions espanyoles a Catalunya, segons l’enquesta del CEO, amb tretze diputats republicans, quatre més que els que té ara. La confluència En Comú Podem, que va vèncer el 21-D amb dotze escons, quedaria ara amb vuit o deu. Caldria veure amb quina sigla es presentarien els comuns aquesta vegada. En tercera posició hi hauria “Junts per Catalunya / PDeCAT / CDC” –tal com ho presenta el CEO–, empatada amb Ciutadans, a l’alça. El PSC retindria els seus set parlamentaris (o fins i tot en perdria un) i el PP viuria una nova patacada sonora, amb només dos diputats (ara en té sis). Tanmateix, la pròxima cita electoral en principi són les municipals –i algunes autonòmiques–, l’any vinent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona