Política

Pressió a l’ONU perquè declari una treva a Síria

El Consell de Seguretat ajorna a avui la votació d’una resolució que permeti aturar els atacs a Guta i els combats a la zona kurda

Merkel i Macron demanen a Putin que doni suport a la iniciativa

La comunitat internacional pressionava ahir l’ONU per tal d’arribar a una treva, que s’allargui durant un mes, a Síria. El principal escull per arribar a un text consensuat és Rússia, fidel aliat de Baixar al-Assad, que vol el compromís que els grups islamistes també respectaran l’alto el foc. Rússia ja va frenar dijous a la nit la resolució proposada al Consell de Seguretat de les Nacions Unides i va defensar l’ofensiva governamental contra l’enclavament rebel de Guta, malgrat les dures crítiques internacionals. La pressió sobre Moscou era ahir màxima i les converses per aprovar les posicions van anar endarrerint la votació. Al final, va quedar ajornada a la tarda d’avui.

I, mentrestant, els bombardejos sobre aquest suburbi no s’aturen. Ahir trenta-dues persones més perdien la vida en aquesta zona situada als afores de Damasc. Les víctimes d’ahir se sumen als 426 civils, entre ells un centenar de nens, que ja han mort des de diumenge en els intensos i incessants bombardejos de l’exèrcit sirià contra aquest ampli enclavament en mans de rebels islamistes, des del 2013, i que viu una situació dramàtica perquè l’accés als aliments i a l’atenció mèdica és molt complicat.

El president francès, Emmanuel Macron, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, van enviar una carta al seu homòleg rus, Vladímir Putin, per aconseguir obtenir una treva a Síria. El president dels Estats Units, Donald Trump, s’afegia ahir a les crítiques de la comunitat internacional i qualificava de desgràcia humanitària “el que fan Rússia i l’Iran a Guta”.

Mentrestant, el nou front de la guerra siriana continua. L’exèrcit turc atacava ahir un comboi que portava reforços a la zona d’Afrin, al nord-oest de Síria, on Turquia combat contra milícies kurdosirianes, les YPG, aliades dels Estats Units, segons van informar ahir les forces armades en un comunicat. En aquesta nota, publicada pel diari Hürriyet, l’exèrcit assegurava que el comboi, d’entre 30 i 40 vehicles, transportava municions i armes per a les YPG. La nota assegurava també que la caravana atacada pertanyia a les YPG, a la guerrilla kurda de Turquia (PKK) i al grup gihadista Estat Islàmic. No obstant això, les YPG són un dels principals aliats dels Estats Units en la seva lluita contra els gihadistes, en contradicció amb les afirmacions de l’exèrcit turc.

Turquia i diverses faccions sirianes oposades al règim de Baixar al-Assad van iniciar el passat 20 de gener una operació per expulsar de la seva zona fronterera la milícia kurdosiriana a la qual Ankara considera terrorista. Per la seva banda, aquestes milícies asseguren que han arribat a un acord amb el president Al-Assad per defensar la regió d’aquesta ofensiva.

Continua l’operació

El govern turc ha reiterat que continuaran l’operació, fins i tot si les forces governamentals de Baixar al-Assad acaben entrant a Afrin.

La setmana passada, el diari Hürriyet assenyalava que, després d’un mes de combats, Turquia només havia aconseguit el control del 15% del territori d’Afrin, una xifra que l’Observatori Sirià de Drets Humans, amb seu a Londres, assegura que és molt menor.

Aquesta font precisa que 219 combatents kurdosirians han mort en l’operació, als quals s’afegeixen almenys 112 civils. L’exèrcit turc afirma que ha “neutralitzat” 1.873 membres de les YPG.

LA FRASE

El que fan Rússia i l’Iran a Guta és una desgràcia humanitària
Donald Trump
president dels estats units

LA XIFRA

15
per cent del
territori ha aconseguit controlar l’exèrcit turc de la zona kurda d’Afrin, segons el diari turc ‘Hürryet’.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

BESALÚ

Junts es compromet a posar al dia i climatitzar els centres educatius

BESALÚ
Política

Tortosa municipalitzarà el pàrquing de la plaça Alfons XII

Tortosa

La CUP defensa “lleis que treguin l’habitatge de les urpes dels fons voltor”

salt
unió europea

La CE aposta per tancar el procediment contra Polònia per l’estat de dret

barcelona
política

Una quinzena d’entitats demanen als partits compromís amb l’habitatge

barcelona
Política

El PSC guanyaria les eleccions, amb un empat tècnic entre Junts+ i ERC

barcelona
Rússia

Putin ordena maniobres amb armes nuclears tàctiques

barcelona
Política

Mor Joan Pujol, activista independentista de Sabadell

Política

El PP anuncia una manifestació contra l’amnistia el 26 de maig a Madrid

barcelona