Política

Creix el préstec de temàtica política a les biblioteques de Girona

Tot i que baixa el préstec general, a Girona augmenta la demanda de llibres de contingut polític en relació amb un any enrere

A la Rahola i l’Allende la mitjana mensual de l’últim trimestre és superior

Malgrat haver baixat el préstec general a les biblioteques de la ciutat de Girona l’últim trimestre del 2017 en relació amb un any enrere, l’interès per la situació política ha fet créixer la demanda dels usuaris de llibres de contingut polític.

Segons dades facilitades per l’àrea de biblioteques de l’Ajuntament de Girona, hi ha hagut una lleugera disminució del nombre de préstecs de llibres –des del taulell el comentari que es feia arribar era que no hi havia ganes de llegir – però mentre que la davallada era en novel·les i llibres més lúdics, els préstecs de llibres de política s’ha incrementat. A l’hora d’analitzar les dades s’ha de tenir en compte també que, a partir del setembre, van aparèixer al mercat més novetats editorials de temàtica política. I en aquest sentit les biblioteques estan al cas d’adquirir-les.

Així, a la biblioteca Carles Rahola hi ha hagut un increment de cent volums de llibres polítics en un any: s’ha passat dels 1.315 l’any 2016 als 1.416 del 2017. A la biblioteca Antònia Adroher ha baixat el préstec de títols polítics (de 81 a 69) mentre que a la Salvador Allende ha augmentat de 88 a 104. A la biblioteca Just M. Casero, un equipament que és més petit i amb poc ús, precisen des del consistori, ha pujat una mica més; de 68 préstecs de llibres polítics a 71.

De l’anàlisi mensual dels préstecs de llibres polítics a les biblioteques de Girona el 2017 es percep un augment en la mitjana a partir dels últims mesos. Així, els creixements més significatius són a la biblioteca Carles Rahola i a la i a la biblioteca Salvador Allende.

La mitjana mensual de l’últim trimestre del 2017 a la biblioteca Rahola, quant a préstec de temàtica política, és un 28% superior a la mitjana mensual dels nou primers mesos de l’any. Pel que fa a la biblioteca Salvador Allende, l’increment de l’últim trimestre del 2017 respecte als anteriors nou mesos és d’un significatiu 57%. L’augment a la biblioteca Just Maria Casero ha estat del 17,6%.

Barris “polititzats”

Hi ha una correlació directa de préstecs de llibres polítics amb els barris gironins amb més consciència política? Des de l’Ajuntament consideren que, per una banda, el préstec a la biblioteca és molt aleatori –l’usuari no necessàriament ha de viure a la zona, ja que el carnet funciona per a totes les biblioteques de la demarcació–. Per una altra, ressalten el fet que on hi ha hagut l’increment més elevat, del 57%, hagi estat a la biblioteca Salvador Allende, situada al barri de Santa Eugènia, un sector on hi ha molt de moviment social i “exigent en l’acció política”.

Desembre

Si la constatació, festa des del taulell, era que entre el setembre i el novembre els usuaris de les biblioteques “no tenien ganes de llegir ” perquè “no tenien el cap per a això”, s’ha notat també un retorn a aquest hàbit a partir del desembre “quan s’ha tornat a llegir després d’uns mesos de no fer-ho”.

També hi va haver un descens dels nombre d’activitats programades a les biblioteques, que van notar, en general, una menor assistència, en part, a causa de les mobilitzacions organitzades.

Aplicació del 155 a la Carles Rahola

L’aplicació del 155 ha condicionat també l’activitat i els préstecs a la Carles Rahola, un dels focus d’activitats culturals i socials més dinàmics de Girona, Abans del 155, però, la biblioteca, que depèn de la Generalitat, i a conseqüència de les retallades , va haver de reduir activitats. S’ha de tenir en compte també una reducció d’horari de la biblioteca: el 2016 obria els dissabtes a la tarda i el 2017, no, la qual cosa ha afectat préstecs i programacions. Quant a l’aplicació del 155, la Rahola, que té el pressupost prorrogat, tenia pendent un concurs de contractació extern que s’havia de renovar en aquest període i qualsevol nova despesa, o tema a aprovar, és més complicat de tirar endavant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Esquerra aposta per un model turístic de qualitat

LLORET DE MAR
POLÍTICA

El PSC vol posar en marxa la T-Mobilitat a la demarcació

SANTA CRISTINA D’ARO
regne unit

Khan és reelegit alcalde de Londres en la victòria laborista en els comicis locals

barcelona
ARGELERS de la marenda

El cap de llista de Junts per Girona apel·la als indecisos

ARGELERS
GIRONA

La CUP insta a reprendre el procés d’independència

GIRONA
política

La CUP vol trencar amb la “falsa normalitat” d’ERC, Junts i el PSC

girona
guerra a gaza

Avancen les negociacions per a un principi d’acord sobre un alto-el-foc

barcelona
alemanya

Ferit greu un candidat de l’SPD a les europees quan enganxava cartells

barcelona
política

El PSC calma ara la campanya amb la llei de barris i la memòria històrica de Sánchez

barcelona