Política

Suport al procés sobiranista

Canvien el nom de la plaça Espanya de Manresa pel de plaça de la República

Unes 200 persones participen en l’acció reivindicativa per demanar eliminar l’últim espai de la ciutat que conserva la nomenclatura imposada pel franquisme

La CUP prepara una moció perquè el ple municipal aprovi oficialment el canvi de nom

Prop de 200 veïns s’han concentrat aquesta tarda a la plaça Espanya de Manresa per substituir-ne simbòlicament el nom, que han canviat pel de plaça de la República. Després del canvi de nomenclatura fet in situ aquest dissabte, la CUP prepara una moció per presentar al Ple de l’Ajuntament de Manresa per ratificar oficialment el nou nom.

Convocats per la CUP, el Comitè de Defensa de la República, l’ANC, Arran, Endavant, el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans i Poble Lliure, els assistents han aplaudit el canvi de placa amb què s’ha rebatejat l’espai públic.

Durant l’acte els Mossos d’Esquadra han identificat quatre dels representants d’aquest acte “per deixar-ne constància”. Amb tot, fonts de la policia catalana han explicat a l’ACN que “no s’han produït incidents” i han subratllat que “no s’ha fet cap denúncia”.

Última nomenclatura franquista

El regidor de la CUP Jordi Masdeu ha explicat que el seu objectiu és eliminar l’última plaça amb nomenclatura imposada durant el franquisme i, alhora, donar-hi un nou nom que “faci justícia amb la voluntat democràtica que els manresans expressen a les urnes”.

Masdeu ha denunciat que encara hi hagi una “plaça molt cèntrica amb un nom herència directa del franquisme”. Segon ha explicat, des del 1931 era la plaça Francesc Macià” però “el 39 els nacionals li van posar plaça Espanya”. Ha subratllat que els altres carrers amb nom franquista de la ciutat “s’han canviat i aquest és l’únic que encara roman”.

Ha recordat que als anys 80 ja hi va haver una petició per canviar el nom de la plaça Espanya de nom, que el 2000 n’hi va haver una altra i que des de l’aleshores s’hi feia l’Aplec dels Països Catalans i cada any “es canviava el nom pel de Joan Fuster”. Per tant, ha considerat que “és una voluntat expressada des de fa molt temps” pels manresans.

Per Masdeu, el canvi de nom de la plaça Espanya pel de plaça de la República “és una necessitat” perquè “no representa la voluntat democràtica”. “És evident que els manresans són aclaparadorament independentistes i republicans”, ha afirmat.

El cupaire ha avançat que la intenció del seu partit és demanar oficialment el canvi de nom al ple de l’Ajuntament a través d’una moció. “És el moment que es decideixi democràticament”, ha sentenciat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona