Política

El Partit Comunista Xinès obre una via perquè Xi Jinping s’allargui en el poder

El PCX proposa eliminar la clàusula per la qual el president i el seu segon no poden exercir més de dos mandats

Se situa al mateix nivell polític que Mao

El comitè central del Partit Comunista de la Xina (PCX) va proposar ahir eliminar el límit de dos mandats per al president i el vicepresident del gegant asiàtic, un canvi que, si s’aprova, permetria que Xi Jinping fos reelegit per tercera vegada com a president.

Després d’una sessió en què va participar el mandatari, el comitè va proposar eliminar de la Constitució l’expressió que els dos alts càrrecs “no serviran més de dos mandats consecutius”. Això obre la via perquè Xi es mantingui en el poder de manera indefinida més enllà del 2023. La fórmula es debatrà en el ple de tres dies que comença avui per abordar el nomenament de nous alts càrrecs del govern i després serà presentada i probablement aprovada en la sessió anual de l’assemblea popular nacional del 5 de març.

A més d’aquesta eliminació dels dos mandats s’hi afegirà un text destinat a destacar la importància del discurs del lideratge del PCX, “el tret que defineix el socialisme amb característiques xineses”, que resumeix el pensament polític del mandatari xinès. Si la proposta tira endavant, les idees de Xi se situarien al mateix nivell de les d’altres figures històriques del partit, com ara Mao Zedong i Deng Xiaoping.

L’enaltiment de la figura de Xi va ser el resultat més destacat del congrés del PCX celebrat a l’octubre en què no es va debatre l’extensió del mandat presidencial però ja s’intuïa que la formació s’encaminava cap a aquesta direcció. De fet, en el nou lideratge no hi ha una figura relativament jove que s’albiri com un relleu a mig termini.

En el discurs d’ahir, Xi va insistir en la importància de la Constitució i va dir que “cap organització o individu té el privilegi de sobrepassar la Constitució o la llei”. Xi va indicar també que la Xina hauria de fer un ús ple de la Constitució per modernitzar el sistema.

Nomenat secretari general del partit el 2012 i president del país el 2013, Xi també encapçala la comissió militar central i altres òrgans importants que supervisen les estructures de la política xinesa, acumulant més poder que qualsevol altre xinès en les últimes tres dècades. A més, la seva batalla contra la corrupció (que ha castigat més d’un milió de persones) li ha servit per guanyar-se el favor dels xinesos i desempallegar-se de possibles opositors. Paral·lelament això li ha facilitat col·locar als llocs clau gent de la seva confiança per refermar-se encara més en el poder.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Haití

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

El creixement de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona
política

Puigdemont proposa la cancel·lació del deute amb l’Estat

barcelona
Estat espanyol

Presenten una altra querella contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
política

Illa descarta fer “un Collboni” i ser investit amb els vots del PP

barcelona