Política

JON IÑARRITU

SENADOR D’EH BILDU

“ S’haurà d’aclarir quin va ser el paper d’Urkullu”

“Tenint en compte les declaracions públiques del lehendakari, crec que no són lleials cap a Puigdemont”

“Òbviament, ens serveix com a lliçó per saber quin estat tenim enfront”

“Encara no han digerit el resultats del 21-D”

“El govern espanyol té serioses dificultats per imposar aquest relat de postveritat”

Sorgit d’Aralar
Jon Iñarritu García, (Leioa, 1979) és llicenciat en Dret i màster de dret europeu i internacional. De molt jove es va implicar en política, formant part de l’equip fundador d’Aralar, el partit que va liderar Patxi Zabaleta, convertint-se en l’assessor de la formació en assumptes europeus. A les generals del 2011 va obtenir l’acta de diputat al Congrés. I des del desembre del 2016 és senador per designació del Parlament basc.

La veu de Jon Iñarritu, l’únic senador d’EH Bildu, en defensa del procés i en contra de la “repressió” de l’Estat sona contundent. I més enllà de l’anècdota i la perplexitat del ministre Juan Ignacio Zoido a l’escoltar del senador el mite de la “pluja daurada”, el conjunt de les seves intervencions sobre 1-O no han passat desapercebudes.

La seva intervenció en la compareixença de Zoido al Senat es va convertir en una esmena a la totalitat al pla de l’executiu espanyol durant 1-0. Tot i la seva contundència i la d’altres grups, considera que Interior ha aconseguit imposar el relat que allà no va passar res?
Potser a la societat espanyola, en general, és cert que ha pogut triomfar la versió que dona el govern espanyol i la majoria de mitjans. Però a Catalunya això no cola, té clar què va passar 1-0. I, en tercer lloc, hi ha un factor extern. A l’1-0,l’executiu espanyol va aconseguir fer el màxim ridícul internacional donat que era la primera vegada a la història que una votació ja fos legal, il·legal o al·legal va ser reprimida per la policia. I davant aquest fet, hi va haver una onada de portades de tot el món denunciant l’actitud repressiva. I el govern està tenint serioses dificultats per intentar imposar aquest relat de postveritat.
Creu que el procés català pot tenir algun paral·lelisme amb que s’ha viscut al País Basc o són situacions molt diferents?
Són completament diferents. Al País Basc hem tingut un problema de violència de naturalesa política, que no ha existit a Catalunya. Per això moltes vegades sorprèn quan es vol acusar a representants polítics catalans d’haver actuat amb components de violència, com pot ser el delicte de rebel·lió. I, a l’hora, és perillós perquè es banalitza la violència que hem pogut tenir al País Basc, quan a Catalunya no hi ha hagut cap acte violent relacionat amb el procés.
Les investigacions policials i les acusacions tendeixen a usar l’estratègia que en el seu dia es va usar amb ETA. Sembla que es vulgui vendre que hi ha el mateix component delictiu....
Havent-hi hagut situacions completament diferents, és cert que la repressió és coincident. Només cal llegir els actes per veure que les acusacions en molts casos són molts similars. Alguns periodistes especialistes en tribunals m’han arribat a dir que són fins i tot coincidents en la terminologia emprada.
Tot el que ha passat ha pogut servir per evitar l’efecte contagi al País Basc?
Si bé és cert que som dues nacions que som al mateix estat, és difícil fer paral·lelismes. Òbviament, ens serveix com a lliçó per saber quin estat tenim enfront. Al País Basc sortim d’un conflicte violent de més de 50 anys i estem en plena fase de normalització. No estem immersos ara en un procés sobiranista. Què pot arribar en breu? Doncs esperem que sí.
En els darrers temps, si més no, s’ha recordat força la famosa frase que en absència de violència es pot parlar de tot...
Això s’ha demostrat que era fals. Una frase buida de contingut. L’Estat quan veu en risc l’estatus quo no té cap problema per reprimir violentament, trepitjant totes les línies vermelles, qualsevol conat d’acció o moviment democràtic.
Vista la situació actual, creu que l’Estatha guanyat la partida o li podria passat factura?
Jo crec que ja li està passant factura. Parlàvem de la imatge internacional i ja hi ha diverses informes que qüestionen la qualitat democràtica de l’Estat. Crec que l’executiu s’ha disparat un tret al peu veient com ha actuat respecte al procés. I, al damunt, el problema polític segueix estant sobre la taula. L’únic que estan fent és embolicar-ho més. De fet, encara no han digerit el resultats del 21-D.
El lehendakari Urkullu va fer de mediador en els dies previs a la DUI. Creu que realment va tenir un paper cabdal? Va ser una actitud lleial cap a Puigdemont o actuava més a favor de l’Estat?
Tinc dubtes. Si realment va tenir un paper de mediador, és una tasca lloable i de reconeixement. Però tenint en compte dues declaracions públiques que ha fet el lehendakari Urkullu, crec que no són lleials cap al president Puigdemont, ni crec que ajudin a que pugui ser un mediador efectiu. Tant per les filtracions que hi va haver de l’entorn del lehendakari, atribuint-se un paper –crec que no és la solució d’un mediador– i pel fet que ha arribat a dir que si al president li hagués fet cas a ell, no estarien com estan. Això és: responsabilitzant Puigdemont, pràcticament, de la repressió i de les decisions que hi ha hagut per part de l’Estat, doncs em sembla que no són inadmissibles. Vaig dir que esperava que anés a visitar al president a Brussel·les i no hi ha anat. No sé quin és el paper d’Urkullu, però penso que com a lehendakari hagués pogut fer molt més.
I el que va passar aquells dies pot deixar ferides entre els governs de Catalunya o Euskadi?
La immensa majoria de la societat basca se solidaritza amb la catalana. El paper d’aquells dies del lehendakari s’haurà d’aclarir, perquè sí s’ha vist un intent d’atribuir-se un paper que al final no va ser efectiu. I com deia, hem vist altres declaracions que son un absurd i una falta de lleialtat i són fins i tot preocupants contra Puigdemont. Espero que en un futur les institucions basques i catalans puguin anar juntes per fer front als reptes que puguin tenir.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia