Política

Sturgeon rebutja l’oferta de ‘Brexit’ de Londres i torna a pressionar May

La cap del govern escocès afirma que no és suficient i que restringeix la seva autonomia

El Regne Unit creu que Escòcia convocarà un segon referèndum

La ministra principal escocesa, Nicola Sturgeon, va rebutjar l’última proposta del govern britànic sobre el repartiment dels poders sobre Escòcia que actualment té la UE i que seran retornats després del Brexit. David Lidington, el segon de May, va dir que “la gran majoria” de les competències serien entregades a Edimburg, Cardiff i Belfast, que Westminster només estaria involucrat on calgués i que havien fet una “oferta considerable” als tres governs regionals, sense especificar en què consistia.

Però Sturgeon considera que la oferta és insuficient perquè restringeix poders a les administracions regionals i va tornar a reclamar diàleg al govern de May. “Simplement intentem protegir els poders que el Parlament escocès ja té, com ara agricultura, pesca, política mediambiental, estàndards alimentaris, justícia i salut, que són responsabilitats del Parlament escocès que exercim d’acord amb la legislació europea”, va dir Sturgeon. A partir del 29 de març del 2019, la data de sortida de la UE, el marc legal serà establert des de Londres.

Sturgeon va avisar que és “molt probable” que el Parlament escocès no doni el consentiment al Brexit si Londres no canvia d’opinió. Es preveu que el govern escocès introdueixi el seu projecte de llei de la UE a Holyrood aquesta setmana. La legislació contrarestaria la proposta de llei del Brexit que s’està debatent a Westminster. Tot i que el Parlament escocès fes una llei contra el Brexit, això no l’aturaria, perquè el Parlament de Westminster es sobirà i no li cal consultar els parlaments regionals. O sigui, que no tindrien poder de vet. Però May no imposarà res als escocesos, conscient de la importància del consens, la unitat i el diàleg en un moment com aquest, i intentarà arribar a un acord amb els diferents governs regionals.

Atac inacceptable

Per la seva part, el ministre principal escocès, Carwyn Davis, va recordar que el text de la proposta de llei del Brexit que està intentant tirar endavant el govern de May diu que el govern de Westminster es quedarà el control de les àrees que siguin retornades i que “aquest és un atac inacceptable a la devolució regional”. Els ministres principals gal·lès i escocès formen un front comú per pressionar Londres. Irlanda del Nord, l’altra gran afectada, continua sense govern.

Els sectors unionistes acusen Sturgeon d’utilitzar el Brexit com a excusa per empènyer la independència. Ahir es va filtrar que el ministre britànic per a Escòcia, David Mundell, va avisar el seu govern que creu que Sturgeon anunciarà aquest any una nova consulta d’independència. Sturgeon exigeix quedar-se dins del mercat únic i de la unió duanera.

Ahir el ministre d’Afers Estrangers britànic, Boris Johnson, va tornar a dir que el Regne Unit quedarà fora del Tribunal de Justícia Europeu, una opció que no és compartida per tot el seu partit. Els tories continuen dividits entre els partidaris d’un Brexit suau i els que prefereixen un Brexit dur.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El jutge amenaça Trump d’empresonar-ho per no obeir l’ordre de silenci

barcelona
Política

Lluís Llach votarà Puigdemont

barcelona
estat francès

Macron aposta davant Xi per una relació equilibrada entre la UE i la Xina

barcelona
escòcia

John Swinney serà el nou primer ministre escocès

barcelona
política

Veray afirma que votar al PP serveix per dir “no al procés i no a Sánchez”

girona
OLOT

La CUP defensa una “reforma integral” del sector agroalimentari

OLOT
BESALÚ

Junts es compromet a posar al dia i climatitzar els centres educatius

BESALÚ
Política

Tortosa municipalitzarà el pàrquing de la plaça Alfons XII

Tortosa

La CUP defensa “lleis que treguin l’habitatge de les urpes dels fons voltor”

salt